Hlavní navigace

Příběhy z historie českého internetu: Jak první komerční datová síť do Československa přišla

7. 1. 2022
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Lupa.cz
Komunističtí soudruzi byli názoru, že republika veřejnou datovou síť nepotřebuje, proto mohla vzniknout až po sametové revoluci, vzpomíná technik, který se podílel na startu první komerční datové sítě v naší zemi.

PARTNER PODCASTU

 

"Kolikrát se ozývaly hlasy, že by se všechny ty internety a počítače měly zakázat. Naštěstí se tak nestalo a tyto hlasy zůstaly nevyslyšeny. Díky tomu se mohla nerušeně budovat historie českého internetu. Nejzajímavější příběhy uslyšíte v tomto podcastu, který vám přináší generální partner T-Mobile. Inspirativní poskytovatel pevného i mobilního internetu, který nás všechny může posouvat vpřed tím správným směrem. Tedy digitálním."

Prodej jízdenek, propojení bankovních poboček nebo připojení terminálů na benzínových pumpách. K tomu sloužila první komerční datová síť v Československu, kterou 15. listopadu 1991 spustila tehdejší česko-americká firma Eurotel. 

Úplně prvním zákazníkem byl dopravce ČSAD, který přes ni propojil pokladny na svých přepážkách, aby mohl prodávat jízdenky na autobusy. Jak první tuzemská datová síť vznikala?

To je tématem dalšího dílu podcastového seriálu Příběhy z historie českého internetu. Všechny díly najdete na stránce HistorieInternetu.cz.

Naším průvodcem je tentokrát František Janda. Narodil se v roce 1944, první radiopřijímač postavil v roce 1954, od roku 1957 až dodnes je vášnivým radioamatérem (OK1HH). A na začátku 90. let pracoval jako jeden z šesti techniků v Eurotelu na spuštění první komerční datové sítě.

Podcast Příběhy z historie českého internetu si můžete poslechnout také na všech hlavních platformách: Apple Podcasts, Spotify, PodBean, Google Podcasts, Audiolibrix nebo Lecton. 

UX DAy - tip 2

Všechny díly si můžete pustit také na webu HistorieInternetu.cz.

Předchozí díly seriálu: 

 

PARTNER PODCASTU

Internet lidi spojuje i rozděluje. Snadno se během pár vteřin spojíte se známým na druhém konci zeměkoule a leckdy o něm víte více, než o lidech ve vaší blízkosti. Ne vždy tomu tak bylo.

Postřehy k historickým mezníkům přispěje i partner tohoto seriálu, společnost INTERNET CZ známá pod značkou FORPSI, která může být i Vaším partnerem pro digitální budoucnost.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).