Hlavní navigace

Příběhy z historie českého internetu: Milník, o kterém nikdo nevěděl. Jak se naše republika poprvé připojila

5. 11. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Lupa.cz
Mysleli jsme, že internet bude záležitost jen pro vysoké školy. Vůbec jsme netušili, jak bude jeho rozvoj pokračovat, říká Jan Gruntorád, který se před téměř 30 lety zasloužil o připojení naší země k internetu.

„Vážení přátelé, vítám vás zde, v posluchárně číslo 256 elektrotechnické fakulty ČVUT v Praze. Dnes v České a slovenské federativní republice oficiálně zahajujeme provoz počítačové sítě Internet. Je to historická událost, proto omluvte přítomnost fotografů a řady tuzemských i zahraničních televizních štábů, které ji přišly zaznamenat.“

PARTNER PODCASTU

 

"Kolikrát se ozývaly hlasy, že by se všechny ty internety a počítače měly zakázat. Naštěstí se tak nestalo a tyto hlasy zůstaly nevyslyšeny. Díky tomu se mohla nerušeně budovat historie českého internetu. Nejzajímavější příběhy uslyšíte v tomto podcastu, který vám přináší generální partner T-Mobile. Inspirativní poskytovatel pevného i mobilního internetu, který nás všechny může posouvat vpřed tím správným směrem. Tedy digitálním."

Tak takto připojení naší republiky k Internetu 13. února 1992 opravdu neproběhlo. Jak to bylo ve skutečnosti? To vám prozradíme v další epizodě podcastového seriálu Příběhy z historie českého internetu

13. únor 1992 je hezký, slunečný den. Do areálu pražské ČVUT se ráno sjíždí skupina lidí, kteří se v tehdejší České a slovenské federativní republice (ČSFR) zajímají o počítačové sítě. Míří sem převážně z vysokých škol, jinde se totiž k sítím ještě nedá připojit. Na programu setkání je oficiální zahájení provozu internetu v ČSFR. Nikdo v té chvíli netuší, že jde o historický milník a že za 30 let budou celosvětovou počítačovou síť používat miliardy lidí. 

Internet se v roce 1992 do ČSFR dostal zásluhou Jana Gruntoráda, tehdejšího vedoucího oddělení informačních soustav na ČVUT. Poprvé se pokusil připojit Československo do zahraničních sítí už v roce 1988, kdy s kolegy zažádal o napojení tehdejšího socialistického státu do akademické sítě EARN. 

„Byli jsme tehdy ještě za železnou oponou, takže nás velmi slušně odmítli s tím, že země východního bloku nepřipojují,“ vzpomíná dnes. Po sametové revoluci to ale zkusili znovu – a byli úspěšní. Proč se Jan Gruntorád bál, že na oficiání spuštění internetu nikdo nepřijde? Jaké představy o celosvětové síti tehdejší IT komunita měla? A co se tehdy přes internet dalo dělat?

Podcast si můžete poslechnout zde:

Podcast Příběhy z historie českého internetu si můžete poslechnout také na všech hlavních platformách: Apple Podcasts, Spotify, PodBean, Google Podcasts, Audiolibrix nebo Lecton. 

UX DAy - tip 2

Všechny díly si můžete pustit také na webu Historieinternetu.cz.

Předchozí díly seriálu: 

 

PARTNER PODCASTU

Internet lidi spojuje i rozděluje. Snadno se během pár vteřin spojíte se známým na druhém konci zeměkoule a leckdy o něm víte více, než o lidech ve vaší blízkosti. Ne vždy tomu tak bylo.

Postřehy k historickým mezníkům přispěje i partner tohoto seriálu, společnost INTERNET CZ známá pod značkou FORPSI, která může být i Vaším partnerem pro digitální budoucnost.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).