Hlavní navigace

Příběhy z historie českého internetu: První internetová kavárna Cybeteria

2. 8. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Internet Info
Hned po Londýnu vznikla jedna z prvních evropských internetových kaváren v Praze. Komu sloužila? Jak vznikla? A proč po deseti letech úplně skončila? Poslechněte si novou epizodu našeho podcastového seriálu.

PARTNER PODCASTU

 

"Kolikrát se ozývaly hlasy, že by se všechny ty internety a počítače měly zakázat. Naštěstí se tak nestalo a tyto hlasy zůstaly nevyslyšeny. Díky tomu se mohla nerušeně budovat historie českého internetu. Nejzajímavější příběhy uslyšíte v tomto podcastu, který vám přináší generální partner T-Mobile. Inspirativní poskytovatel pevného i mobilního internetu, který nás všechny může posouvat vpřed tím správným směrem. Tedy digitálním."

Štěpánská ulice číslo 18 v centru Prahy. Na této adrese v 90. letech sídlila první internetová kavárna nejen v Československu, ale i v Evropě – s výjimkou Londýna. Po letech jsme na místě se zakladatelem Cybeterie Romanem Čadou. Dnes tu sídlí hotel.

Roman Čada byl v dětství populárním filmovým hercem, pamětníci jej znají třeba ze snímku Můj brácha má prima bráchu a také z řady menších rolí. Hereckou kariéru nicméně záhy opustil a v 90. letech se vrhl do podnikání v rychle se rozvíjející IT oblasti. První internetovou kavárnu založil v Praze v roce 1995.

Internetové kavárny byly fenoménem 90. let. V té době byl internet novou technologií – připomeňme, že se k němu Československo připojilo v roce 1992 a na začátku byl dostupný jen na vysokých školách. První soukromí poskytovatelé připojení mohli začít fungovat až v druhé polovině roku 1995 a pevnou telefonní linku potřebnou k připojení tehdy zdaleka neměl doma každý. Když jste tedy chtěli na internet, nezbylo vám tedy často nic jiného než právě internetová kavárna.

Dnešní epizodu jsme natáčeli jednak ve studiu a pak také v budově, kde Cybeteria před lety sídlila a kde dnes najdete hotel Amarilis. Překvapení nás čekalo hned na začátku, když se ředitelka hotelu Tereza Vydrová přiznala, že do Cybeterie jako studentka sama chodila.

Podcast Příběhy z historie českého internetu si můžete poslechnout také na všech hlavních platformách: Apple Podcasts, Spotify, PodBean, Google Podcasts, Audiolibrix nebo Lecton. 

UX DAy - tip 2

Všechny díly si můžete pustit také na webu Historieinternetu.cz.

Předchozí díly seriálu: 

 

PARTNER PODCASTU

Internet lidi spojuje i rozděluje. Snadno se během pár vteřin spojíte se známým na druhém konci zeměkoule a leckdy o něm víte více, než o lidech ve vaší blízkosti. Ne vždy tomu tak bylo.

Postřehy k historickým mezníkům přispěje i partner tohoto seriálu, společnost INTERNET CZ známá pod značkou FORPSI, která může být i Vaším partnerem pro digitální budoucnost.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).