Hlavní navigace

Přichází 16" MacBook Pro, Motorola Razr je zpět, Cisco ukončuje legendární Catalyst

15. 11. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Mirantis kupuje Docker Enterprise. Python překonal Javu. Nový update Windows 10. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Blíží se konec podpory přepínačů Catalyst 6500 od firmy Cisco. Modely Cisco Catalyst 6506-E, Catalyst 6509-E, Catalyst 6509-V-E, Catalyst 6513-E, VS-S2T-10G a VS-S2T-10G-XL se přestanou prodávat 30. října příštího roku, softwarová podpora skončí o rok později, bezpečnostní záplaty nebudou dostupné od října roku 2023 a servis bude zastaven v roce 2025.

Microsoft uvolnil Windows 10 November 2019 Update, tedy verzi 1909, kterou lze označit jako za hlavní. Instalaci lze udělat ručně, a to v sekci volitelných aktualizací v rámci Windows Update. Seznam novinek je k dispozici zde.

Apple představil 16" MacBook Pro. Vrátila se klávesa Escape v levém horním rohu (Touch Bar je kratší) a došlo také na odstranění u mnohých nepopulární „butterfly“ klávesnice. Zlepšeno má být chlazení. Hardwarové varianty jsou dvě. První má Intel Core i7 (devátá generace) s šesti jádry, 500 GB SSD, AMD Radeon 5300M a 16 GB DDR4 (2666 MHz). Druhá pak obsahuje Core i9, 1 TB SSD, AMD Radeon Pro 5500M a stejné paměti. Ty lze v obou případech rozšířit na 64 GB a až 8TB úložiště. Cena startuje na 69 990 korunách a dle úprav se může dostat hodně vysoko.

Motorola ukázala chytrý telefon Razr, který navazuje na stejnojmenný legendární telefon z nultých let. Nová varianta je opět zaklápěcí s tím, že má integrovaný ohebný displej. Druhý menší displej je pak na zaklapnuté straně. Cena činí 1500 dolarů. Motorola nyní spadá pod čínské Lenovo, na Razr ale z větší části dělal americký tým z Chicaga.

Mirantis kupuje portfolio Docker Enterprise. Získává ho od firmy Docker, která se snaží vydělávat na samotné technologii Docker, ovšem dlouhodobě je stále ve ztrátě. Odkupní cena není známá. Mirantis, který se soustředí na OpenStack a Kubernetes, dříve mimo jiné koupil český TCP Cloud a v Praze tak postavil vývojové centrum. Dění kolem Mirantisu a Dockeru Enterprise shrnuje ZDNet.

Nová Motorola RAZR s ohebným displejem:

Python překonal Javu a stal se druhým nejpopulárnějším/nejpoužívanějším jazykem na GitHubuukazují poslední čísla. Jedničkou je stále JavaScript a čtvrtou pozici drží PHP následované C# a C++. Nejrychleji pak rostou Dart a Flutter.

Evropské Galileo mělo v létě týdenní výpadek a nyní je možné si přečíst, proč přesně se tak stalo. Vývojář Bert Hubert to rozebírá ve svém článku. Další detaily pak rozebírá zde.

Spolutvůrce Dooma či Quaka John Carmack končí na pozici technologického ředitele firmy Oculus. Ta patří Facebooku a Carmack zde několik let pracoval na rozvoji brýlí pro virtuální realitu. S Oculusem chce nadále externě spolupracovat jako konzultant, primárně se ale dle svých slov bude soustředit na výzkum kolem obecné umělé inteligence (general AI). Tedy na to, co u nás dělají GoodAI.

Twitch vypustil nástroj nazvaný Twitch Studio, doposud byl přístupný jako uzavřená beta. Studio je určené pro streamery, kterým nabízí jednoduchý proces a nastavení pro spuštění vysílání. Software je prozatím dostupný pouze pro Windows.

Microsoft začal oficiálně prodávat HoloLens 2, jeho brýle pro rozšířenou realitu (AR). Vyjdou na 3500 dolarů a dostupné jsou prozatím v USA, Japonsku, Číně, Německu, Kanadě, Velké Británii, Irsku, Francii, Austrálii a na Novém Zélandu.

Amazon spustil nové plány pro ušetření za Amazon Web ServicesSaving Plans nabízí něco podobného jako Reserved Instances výměnou za závazek využití specifického množství výpočetní kapacity. AWS to více rozebírá na bloguNejvětší cloud světa také spouští AWS Data Exchange. V rámci Marketplace je možné získat přístup k datům řady organizací a firem.

Intel oznámil novou generaci Movidius VPU, tedy Vision Processing Unit. Stejně tak ukázal Nervana Neural Network Processor for Training (NNP-T). Intel s těmito technologiemi pro AI míří na edge. Záznam z AI Summitu, kde byly novinky ukázány, je tady.

Google zase jako open source uvolňuje MobileNetV3 a MobileNetEdgeTPU, což jsou nástroje pro strojové učení běžící na koncových a edge zařízeních. Využití mají například v telefonu Pixel 4.

Qualcomm Snapdragon 865 by měl být představen ještě letos a objevují se první informace o jeho parametrech. Součástí bude osm jader (jedno Cortex-A77 s 2,84 GHz a tři s 2,42 GHz a čtyři Cortex-A55 s 1,8 GHz) a GPU Adreno 650. Výrobním procesem bude 7nm EUV a oproti Snapdragonu 855+ má výkon narůst o dvacet procent. Nový model má podporovat i 5G sítě (modem X55) a paměti LPDDR5.

GitHub vydává nové mobilní aplikace GitHub Mobile. Verze pro iOS a Android jsou prozatím k dispozici v beta verzích. GitHub představil i další novinky, shrnuje je tento text.

Vznikla Bytecode Alliance, která hodlá více podporovat WebAssembly. Zaměřuje se například na některé runtime či generátor kódu Cranelift. Zakládajícími členy jsou Mozilla, Red Hat, Intel a Fastly.

BRAND24

Microsoft Defender vyjde i pro Linux, stane se tak někdy v příštím roce. Více informací prozatím není známých. Antivir dříve známý jako Windows Defender už vyšel také pro macOS.

OpenText za 1,42 miliardy dolarů kupuje firmu Carbonite. Chce se tak rozšířit mimo jeho tradiční content/information management (EIM) do dalších oblastí, v tomto případě tedy do ochrany dat skrze cloud. OpenText v minulosti koupil už několik firem a zřejmě přidá další.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).