Hlavní navigace

Přichází drahé iPhony 11, Lukačovičova kritika Applu, Čína spouští výrobu flash pamětí

13. 9. 2019
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

IBM vydává nový mainframe. Alternativa pro Raspberry Pi. Avast prověřil svítící LED aplikace pro Android. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Apple představil nové iPhony. Nejdříve iPhone 11. To je nástupce levnějšího (ale ne levného) iPhonu XR. Parametry jsou skoro shodné, verze 11 má ovšem o něco větší kapacitu baterie, IP68, dva fotoaparáty a nový čip A13 Bionic. Verze s 64 GB paměti startuje na 20 990 korunách a jde tedy o zlevnění. Model iPhone XR zůstává v nabídce, cena klesla na 17 990 korun. Pak je tu model iPhone 11 Pro, což je plnohodnotný nástupce iPhonu XS. Opět má nový čip, tři foťáky či nový materiál krytu. Cena zůstává vysoká, u 64GB modelu je to 29 990 korun, 512GB pak vyjde na 40 790 korun. No a iPhone 11 Pro Max je verze s větším displejem a cenou od 32 990 do 43 790 korun. XS zároveň mizí z nabídky. Naopak zůstávají iPhone 8 (od 13 490 korun) a 8 Plus (od 16 490 korun). Apple tedy dole snížil ceny, což by alespoň mohlo zbrzdit propady prodejů jeho telefonů. I tak je ale obecné přijetí spíše kritické, a to kvůli menšímu množství inovací a nadále vysokým cenám.

K novým iPhonům se vyjádřil také zakladatel a šéf Seznamu a Windy Ivo Lukačovič. „Představení nových iPhonů nám dává falešný pocit, že věda a technologie zlepšují naše životy. Je to pouze iluze. Progres je tažen zejména korporacemi, které chtějí maximalizovat své zisky, přičemž důležité problémy v našich životech zůstávají beze změny,“ uvedl český miliardář. K tomu lze přidat i rýpnutí, že Apple na účtech drží kolem 250 miliard dolarů a s těmito prostředky příliš nenakládá. Maximálně do odkupu vlastních akcií a předělávání Apple Storu na 5th Avenue, který pak Tim Cook označuje za „úžasné místo pro setkávání komunit“.

Apple už poněkolikáté natáčel v Česku. Tentokrát jde o představení hodinek Apple Watch Series 5, kde lze spatřit pražské metro, stadion Slavie a další tuzemské lokality.

Čína rozjela masovou komerční výrobu vlastních NAND flash pamětípíše například AnandTech. Konkrétně jde o podnik YMTC (Yangtze Memory Technologies Corporation), který začne na trh dodávat 3D NAND čipy s TLC, 64 vrstvami a 256 Gb. Korejská a japonská konkurence pracuje s více vrstvami, YMTC chce ale stavět další kapacity a na trh pamětí, které jsou součástí SSD disků a podobně, tak přibývá nový hráč. YMTC je zároveň součástí snah celé Číny o osamostatnění na západních dodavatelích a vybudování vlastního čipového a procesorového odvětví.

Avast prověřil 937 aplikací pro Android, které slouží jako LED svítilny. Mnoho z nich označuje na podezřelé a případně nebezpečné. Tyto aplikace si například v průměru žádají udělení 25 přístupových oprávnění, rekord je pak 77. Zároveň mají miliony stažení. Více v analýze.

Khadas spouští předobjednávky na mikropočítač VIM3L, který je alternativou k Raspberry Pi. Prezentován je i jako hardware pro fanoušky HTPC, obsahuje ale i NPU pro strojové učení a podporu frameworků TensorFlow a Caffe. Deska běží na Amlogic S905D3 (čtyřjádrový ARM Cortex-A55), 2 GB LPDDR4 RAM a má 16 GB eMMC. Porty a konektivita: gigabit ethernet, USB-C, HDMI, USB 2.0 porty, Bluetooth 5.0. Předobjednávková cena je 49,99 dolaru (deska) a 69,99 dolaru (HTPC balíček).

IBM vydává mainframe Z15. Operační systém zOS po akvizici Red Hatu zvládá chod OpenShiftu a také je zabudovaná podpora Kubernetes. IBM také s mainframy, které jsou stále stabilní a rostoucí byznys, začíná více cílit na hybridní cloudy, což opět odráží strategii s odkupem Red Hatu.

Amazon spouští ostrou verzi Amazon Quantum Ledger Database (QLDB). Běží samozřejmě v AWS a jde o centralizovanou managed blockchainovou službu pro udržování záznamů o transakcích. QLDB v Evropě běží prozatím pouze z datacentra v Irsku. Od dubna rovněž v ostré verzi funguje Amazon Managed Blockchain.

Amazon se zároveň více rozpovídal o dostupnosti dříve ohlášené služby AWS Outposts. Jde o projekt, kdy bude možné si AWS pořídit na fyzickém hardwaru do vlastní serverovny či datacentra. Lze to přirovnat třeba k Azure Stack či podobné nabídce od Oraclu. Amazon hodlá nabídnout několik EC2 instancí, ECS a EKS, EMR, RDS, SageMaker či MSK. Novinka má dorazit koncem letošního roku.

Google zase spustil alfaverzi služby Cloud Dataproc pro Kubernetes. Díky tomu je možné spouštět Apache Spark přímo na clusterech Google Cloud Kubernetes. Odpadá tak mezivrstva a komplexita spojená s VMs a Hadoopem.

ARM vstoupil do organizace Compute Express Link (CXL). Takzvaný PCI Express 5.0 tak pravděpodobně bude použitý v rámci čipů od ARMu, který se tak připojí k Intelu či AMD. ARM zároveň uvádí, že nadále počítá s podporou sběrnice CCIX.

Na trhu s chytrými telefony se zřejmě začíná formovat nová samostatná značka. Je jí čínská společnost TCL, která v současné době vyrábí telefony se značkami BlackBerry a Alcatel, ale poprvé představila přístroj nesoucí její jméno. Jde o TCL Plex, který se svými specifikacemi míří do střední třídy. Má 6,5" IPS LCD displej, Qualcomm Snapdragon 675, Adreno 612 nebo 6 GB RAM. Dorazit má ve čtvrtém kvartálu tohoto roku s cenovkou 329 eur.

Do střední třídy míří i novinky od Nokie. Modely 7.2 a 6.2 mají stejný 6,3" Full HD displej, liší se ale vnitřnostmi. Vyšší 7.2 obsahuje Snapdragon 660, 4 nebo 6 GB RAM a eMMC úložiště 64 nebo 128 GB. Slabší 6.2 pak má Snapdragon 636, 3 nebo 4 GB RAM a úložiště 32 nebo 64 GB. Výhodou je čistý Android 10. Dostupnost se čeká v říjnu za ceny 300 a 200 eur.

Mark Hurd, jeden ze dvou šéfů Oraclu, už asi rok nebyl moc vidět na veřejnosti. Společnost nyní oficiálně potvrdila, že si bere volno z blíže nespecifikovaných zdravotních důvodů. Hurd dříve šéfoval HP a v Oraclu, kam ho přivedl Larry Ellison, má na starost zejména byznys a marketing. Co-CEO Safra Catz se pak stará o další aspekty.

Zakladatel a šéf Alibaba Group Jack Ma finálně odstupuje z funkce. Během dvaceti let vybudoval zřejmě největší e-commerce firmu na světě, která ovšem těží ze silného postavení v domovské Číně. Zahraniční expanze je pro Alibabu složitá. Pěkně to v novém článku s názvem Svět očekával nálet čínských technologických firem. Alibaba ale nezvládá dobýt ani Vietnam rozebírá Wall Street Journal. Hlavní jmenovatel: neschopnost Číňanů přizpůsobit se jiným trhům a myšlením. Jack Ma se nyní chce věnovat vzdělávání a podobným aktivitám.

Microsoft pracuje na verzi komunikačního nástroje Teams pro Linux. Více informací prozatím není známo, stejně tak ani datum vydání. „Teamsům“ se daří poměrně úspěšně konkurovat Slacku, mimo jiné proto, že je Microsoft dává k Office 365. Teams je možné pro Linux už používat v rámci snapu a samozřejmě přes webovou verzi.

Hewlett Packard Enterprise představilo službu HPE Machine Learning Ops. Je postavená na loňské akvizici firmy BlueData, běží v kontejnerech a dává si za cíl zjednodušit nasazování AI/ML ve stylu podobném DevOps.

BRAND24

Western Digital kupuje firmu Kazan Networks. Ta se zaměřuje na výrobu a vývoj adaptérů a čipů NVMe-over-Fabric. Aktiva začlení do své nabídky pro datová centra, konkrétně do OpenFlex CDI.

Dell EMC zase přichází s novými PowerMax storage systémy. Mají Intel Optane (dual port), NVMe-over-Fabric či zabudovanou podporu pro Ansible, Kubernetes a VMware.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).