Hlavní navigace

Přichází Google Glass 2 a May Update pro Windows 10, Richard Stallman vystoupí v Brně

24. 5. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nové MacBooky Pro. Další problémy Huawei. Microsoft a Sony se spojují v cloudovém hraní a streamování. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

V Brně vystoupí zakladatel GNU a propagátor otevřených řešení Richard StallmanPřednášku bude mít 6. června v kině Scala, tématem je „The Free Software Movement and the GNU/Linux Operating System“. Vstup je zdarma, vyžadována je registrace.

Google Glass se nečekaně vrací, konkrétně jde o Glass Enterprise Edition 2. Google tyto brýle pro rozšířenou realitu cílí do firemního prostředí, cena je stanovena na 999 dolarů. Headset obsahuje čip XR1 od Qualcommu a součástí je port USB-C. Google na využití v praxi pracuje s třeba s Deutsche Post.

Apple představil nové MacBooky Pro. Verze s 15" displejem dostává nové osmi- a šestijádrové procesory od Intelu a 13" model s TouchBarem pak osmou generaci čtyřjádra. Apple také opět zasahuje do fungování klávesnice butterfly, která stále řadě uživatelů dělá problémy.

Vyšel Windows 10 May 2019 Update. Zásadní novinkou je, že Windows Update už aktualizaci nenutí jako povinnou a je možné zůstat i stávající verze. Nová verze Windows 10 také přináší nové světlejší téma, zjednodušenou nabídku Start či změny v designu. Microsoft také představil Edge Canary, tedy webový prohlížeč pro macOS. Jde o preview verzi, která staví na jádru Chromium.

Microsoft a Sony nečekaně oznámily partnerství, v rámci kterého budou zkoumat, jak společně využít cloud Azure pro streamování her a dalšího obsahu. Sony by tak teoreticky do budoucna mohla využívat Azure pro své služby, což by byl dost zajímavý průlom ve vztazích konkurentů, kteří proti sobě mají konzole Xbox a PlayStation, u nichž se relativně brzy očekává představení nové generace.

Novinku v AR ukázal také Microsoft, jde o Minecraft Earth. Jde o hru pro chytré telefony, která přichází v rámci desátého výročí Minecraftu. Earth využívá AR a podobně jako Pokémon Go umožňuje skrze displej interagovat s virtuálními objekty v reálném světě. Titul vyjde v létě.

Společnost KaiOS Technologies, která stojí za operačním systémem KaiOS, získala investici 50 milionů dolarů. Vedle Cathay Innovation se na ní podílely firmy Google a TCL Holdings, které do systému investovaly už dříve. KaiOS je operační systém pro „hloupé telefony“, používá ho například Nokia. Google díky investicím může do systému integrovat své služby.

Huawei tento týden představilo zřejmě povedený telefon Honor 20 Pro, který nemá notch, ale „průstřel“ v levé části displeje. Zároveň ale neoznámilo dostupnost na trhu, což je následek embarga, které bylo na společnost uvaleno ze strany Spojených států. Zároveň se objevují informace, že by Huawei ještě letos mohlo vyrukovat se svým operačním systémem Hongmeng OS. Na něm se pracuje od roku 2012 a má jít o univerzální systém pro více zařízení. Postavený je na linuxovém jádře a zvládá nativní chod aplikací pro Android. Wall Street Journal dále přišel s informací, že americký startup CNEX Labs obvinil Huawei z krádeže jeho duševního vlastnictví ohledně SSD v datacentrech. Zapojen dle firmy měl být i Eric Xu, jedna z postav nejvyššího vedení Huawei.

Tor pro Android vyšel v první stabilní verzik dispozici je na Google Play. Verze pro Android ještě postrádá některé funkce desktopové verze, jde už ale o plně použitelný software. Verze pro iOS neexistuje, obecně se ale doporučuje používat Onion Browser. Mozilla zároveň pracuje na integraci Toru do Firefoxu.

Šéf Sony Kenichiro Yoshida a ředitel Microsoftu Satya Nadella
Autor: Microsoft

Šéf Sony Kenichiro Yoshida a ředitel Microsoftu Satya Nadella

MediaTek oficiálně potvrdil, že ještě v květnu představí čipset s podporou 5G. Doplní tak Samsung, Huawei nebo Qualcomm. Zřejmě půjde o Helio P90 na 12nm technologii.

Microsoft vydal finální verzi Windows Server 1903. Novinky se týkají zejména kontejnerů (například podpora GPU akcelerace).

Jakub Kopecký z CETINu na konferenci Týden inovací mluvil o tom, jak CETIN buduje infrastrukturu či jak se bude dále vyvíjet internet. Na přednášku se můžete podívat zde:

Čínští výrobci chytrých reproduktorů jsou na vzestupu. Canalys přišel s čísly za první kvartál roku 2019, která ukazují, že trhu stále s 22 procenty vládne Amazon následovaný Googlem (17 procent), dále už ale jsou Baidu, Alibaba a Xiaomi, kteří se každý s podíly pohybují kolem 15 až 16 procent. Xiaomi zároveň meziročně vyrostlo o více než 400 procent, Alibaba pak o 200 procent. Ukazuje to mimo jiné na to, že Čína je pro tento typ zařízení zajímavý trh. Chytré reproduktory ale obecně masivním trhem nejsou, za kvartál se prodalo 20,7 milionu těchto zařízení (před rokem ovšem devět).

Londýnský dopravní podnik Transport of London oznámil, že v rámci metra začne pomocí Wi-Fi hotspotů mapovat pohyby lidí a další informace. Data údajně hodlá využít pro zlepšení dopravy či pro bezpečnost. Londýn mimo jiné patří mezi města s největším pokrytím sledovacích CCTV kamer.

Magic Leap kupuje belgický startup Mimesys. Ten vyvíjí software, pomocí kterého lze při konferenčních hovorech promítat hologramy lidí. Tedy něco, co je vidět třeba ve Star Wars. Magic Leap vyvíjí brýle pro AR (recenze Magic Leap One na Lupě) a chce si kolem nich vybudovat platformu.

Tipy C

DigitalOcean spouští svoji službu pro Kubernetes v ostré verzi. Součástí je verze 1.14. Spuštěna byla rovněž otevřená API, díky čemuž je možné provádět integraci Kubernetes.

TransferWise získal dalších 292 milionů dolarů, což ho hodnotilo na 3,5 miliardy dolarů. Fintechová služba původem z Estonska už celkově vybrala přes 772 milionů dolarů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).