Hlavní navigace

Přichází iPhone 12, AMD chce koupit Xilinx, nová verze počítače micro:bit od BBC

16. 10. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: micro:bit
Bude muset Google prodat Chrome? Nové Ryzeny 5000 od AMD. Příchod OnePlus 8T a expanze značky Oppo v Evropě. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Apple představil telefony iPhone 12. Jde o další z řady nijak revolučních iterací, které se částečně vrací k populárnímu designu modelů 5 či SE. Potěší více variant. Apple totiž začne prodávat také iPhone 12 Mini s 5,4" displejem. Dále budou k dispozici iPhone 12, 12 Pro a 12 Pro Max. Všechny modely podporují 5G a čip A14 Bionic, který je u TSMC vyráběn 5nm procesem. Do budoucna mohou být zajímavé dvě technologie: senzor LiDAR pro detekci okolí (třeba hloubka v AR) a magnetický konektor MagSafe. Apple vedle iPhonů představil chytrý reproduktor HomePod mini se zabudovanou Siri.

Nové iPhony zároveň už nemají v balení nabíječku a sluchátka. Tato podivná praxe se dotkla také dalších modelů, které Apple nechal v nabídce, tedy iPhonů XR, 11 a SE 2020. Součástí balení je pouze Lightning kabel s USB-C na druhém konci.

Mikropočítač micro:bit od BBC přichází s novou verzí. Na trh má dorazit v listopadu, cenu lze očekávat kolem současné hranice 500 korun a více. Přístroj je logicky výkonnější a soustředí se mimo jiné na strojové učení. Nově má mikrofon a reproduktor.

Google se možná bude muset zbavit prohlížeče Chrome. Politico informuje o antimonopolním vyšetřování společnosti ze strany amerických úřadů, které s takovou myšlenkou operují. Mluví se také o vyčlenění reklamní sítě.

Evropská unie údajně chce prolomit šifrování mezi koncovými uživateliElectronic Frontier Foundation (EEF) upozorňuje na uniklé dokumenty, které se v budoucnu mají v EU projednávat. Situaci rozebírá Root.cz.

AMD je v pokročilých debatách o koupi firmy Xilinx za 30 miliard dolarůzjistil Wall Street Journal. AMD by tak získalo velmi významného hráče zejména v FPGA oblasti a mohlo by tak tyto čipy přidávat ke svým procesorům a grafikám na specifické operace. Zároveň by šlo o další oblast, kde konkurovat Intelu. Ten mimo jiné pro FPGA koupil Alteru za více než 15 miliard dolarů.

AMD také vydalo desktopové procesory Ryzen 5000 a v Intelu se zřejmě začali zase o něco více potit. Nové Ryzeny běží na architektuře Zen 3 a 7nm procesu. Základní Ryzen 5 5600X má šest jader, dvanáct vláken, frekvenci až 4,6 GHz, 35MB cache, TDP 65 wattů a cenovku 299 dolarů. Nejvýkonnější Ryzen 9 5950X disponuje šestnácti jádry, dvaatřiceti vlákny, až 4,9 GHz, 72MB cache, TDP 105 wattů a cenou 799 dolarů. CPU jdou do prodeje 5. listopadu.

Objevují se zprávy, že TSMC získalo od USA licenci na dodávky pro Huawei. Prozatím nepotvrzené informace ovšem říkají, že pouze na 28nm či starší výrobní proces. To v době 7nm čipů není nic závratného. Posledním high-end čipem, který Huawei zvládl vyrobit, je Kirin 9000, jenž se objeví v Mate 40. První testy ukazují, že jde o velice výkonný kus křemíku.

Začalo se také mluvit o tom, že by Huawei mohlo prodat značku Honor a tu tak osvobodit od sankcí. Otázkou ale je, zda by tento horký brambor někdo chtěl. Ostatní čínští výrobci smartphonů ucítili příležitost a chtějí Huawei vzít pozici na trhu. Hodně aktivní je Oppo, které tento týden oznámilo evropské partnerství s Deutsche Telekomem (vlastník českého T-Mobilu) a ambici se brzy stát evropskou trojkou.

Dva velcí belgičtí operátoři Orange a Proximus v 5G nenasadí Huawei, vybrali si Nokii a Ericsson. Ve 4G Huawei měli. Třetí hlavní hráč Telenet se prozatím nerozhodl. Počet evropských států, kde Huawei nebude, se tak rozrůstá.

OnePlus oznámilo model OnePlus 8T. Má 120Hz 6,55" AMOLED displej, 65W nabíjení, Snapdragon 865, 8 až 12 GB LPDDR4X, 4500mAh baterii a Android 11. Cena začíná na 16 999 korunách.

LibreOffice a OpenOffice by do budoucna mohly být jedno a to samé. The Document Foundation, která stojí za vývojem LibreOffice, poslala otevřený dopis Apache spravující OpenOffice. Vyzývá ke spojení a napnutí sil na vývoj jednoho kancelářského balíku. OpenOffice má sice pořád silnější značku, ale jeho vývoj ustanul na mrtvém bodě, zatímco u druhého jmenovaného je to naopak.

Prodeje počítačů výrazně vystřelily směrem nahoruAnalýza Canalys ukazuje, že ve třetím kvartálu meziroční růst činil 12,7 procenta, konkrétně jde o 79,2 milionu zařízení. Z toho 64 milionů jsou notebooky. Za nárůst může situace kolem koronaviru a práce/výuka z domova.

Twilio za 3,2 miliardy dolarů kupuje společnost Segment, tedy tvůrce takzvané customer data platform (CDP). Twilio bude díky tomuto softwaru nabízet lepší nástroje pro práci s daty o zákaznících. Spojení analyzuje ZDNet. Twilio má vývoj také v Česku, koncem roku 2018 koupilo zdejší startup Ytica.

Google udělal jeden z největších updatů Google Analytics v historii. K dispozici jsou nové modely pro strojové učení, nástroje pro práci s daty a podobně.

Jižní Korea uvolňuje spektrum 1,2 GHz a v rámci 6 GHz na bezlicenční využití. Jde o rozsah 5,925 MHz až 7,125 MHz. Wi-Fi tak dle oficiálních údajů může dosáhnout na rychlosti 2,1 Gb/s. Podobný krok již dříve učinily USA.

Byl rozbit rozsáhlý botnet, který operoval i v České republice. Na akci se podílely organizace ESET, Microsoft, NTT, Lumen’s Black Lotus Labs a další. Detaily jsou zde.

Nokia začne používat Google Cloud, migruje do něj svá datacentra. Akce má proběhnout v době mezi 18 až 24 měsíci. Mluví mimo jiné o nutnosti pružně reagovat na vývoj na trhu a podobně.

Microsoft začíná u vybraných uživatelů testovat PWA aplikace, tedy Progressive Web Apps. Pracuje na PWA verzích Outlooku, Wordu a dalších, říká ZDNet.

BRAND24

Oracle Exadata X8M je nyní dostupná také v Oracle Cloudu. Přináší perzistentní paměť (PMEM) a dokáže pracovat s 25 petabyty dat.

IBM jako open source vydává software, se kterým se pracuje v rámci kolizí na nízké oběžné drázeK dispozici je na GitHubu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).