Hlavní navigace

Přichází nové Raspberry Pi, Oracle ztrácí v cloudu, HTTP/3 je zde

16. 11. 2018
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Kaspersky spouští datacentra ve Švýcarsku. Amazon si našel druhé sídlo. Microsoft koupil další herní studia. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Na trh přichází Raspberry Pi 3 A+, cenovku má 25 dolarů. Součástí je 64bitový čtyřjádrový ARM Cortex-A53, 512 MB RAM (LPDDR2), 802.11ac a Bluetooth 4.2/BLE. Oproti modelu B+ chybí ethernetový port. Výhodou jsou menší rozměry.

Cloudfare zveřejnil oficiální mobilní aplikace pro své DNS resolvery běžící na adresách 1.1.1.1 a 1.0.0.1. K dispozici jsou zdarma pro Android a iOS. Cloudfare službu spustil letos v dubnu a běží na open source technologii Knot Resolver od CZ.NIC.

IETF oficiálně potvrzuje, že se z experimentálního protokolu HTTP-over-QUIC stane HTTP/3. Půjde tedy o třetí oficiální protokol HTTP a zároveň o druhou HTTP technologii vyvinutou Googlem.

V Paříži byly podepsány takzvané digitální ženevské úmluvy, jinak také Paris Call for Trust and Security in Cyberspace. Jde o snahu koordinovat aktivity v kybernetickém prostoru. Mezi signatáři je 51 zemí včetně České republiky a stejně tak se připojila řada soukromých firem. Velcí hráči s kapacitami v kybernetických „válkách“ ovšem nepodepsali. Konkrétně jde o USA, Čínu, Rusko, Izrael, Írán a Severní Koreu. Řada kritiků podobné úmluvy označuje za zbytečné a nefunkční.

Ruský Kaspersky Lab spouští datová centra ve Švýcarsku, ve kterých chce zpracovávat data zákazníků z Evropy. Stejně tak otevírá evropské Transparency Center. Firma tak reaguje na podezření, že spolupracuje s ruskou vládou a tajnými službami. Kvůli tomu jí daly stopku některé země a na západě ubývají klienti.

Zakladatel Oraclu Larry Ellison se neustále naváží do cloudu Amazon Web Services a narážky na to, že Oracle nástup cloudu vůbec nechytil, odbývá tím, že největší cloudoví hráči stejně běží na databázi od Oraclu. Šéf AWS nyní nicméně oznámil, že Amazon u svých koncových produktů databáze Oraclu vypnul na začátku listopadu a přesunul se na Redshift. Do konce roku pak bude 88 procent Oracle databází a 97 procent kritických databází přesunutých na Aurora a DynamoDB. Přidal i hashtag #DBFreedom. Od Oraclu chtějí odejít také Salesforce.com a SAP.

Oracle si stejně tak není jistý ani u tradičně silných zakázek pro americkou vládu. Pentagon vypsal obří zakázku na provoz cloudu (JEDI Cloud), jejíž hodnota je deset miliard dolarů za deset let. Velkým favoritem na získání obchodu je opět AWS a stejně tak se snaží Microsoft se svým Azure. Oba mají potřebné certifikace, Google kvůli jejich absenci naopak odpadl. Oracle zřejmě tuší, že nevyhraje, a proto zakázku napadl s tím, že u takto velkého projektu je třeba, aby ho provozovali dva dodavatelé. Zajímavá slova od firmy, která je v mnoha ohledech synonymem pro vendor lock-in. Americká vláda každopádně stížnost odmítla.

Amazon po hojně sledovaném hledání vybral lokalitu pro svoji druhou centrálu. Nakonec budou dvě – v New Yorku v Queensu a Arlingtonu ve státu Virginie. Firma chce v každém z center zaměstnat 25 tisíc lidí a celkově investovat pět miliard dolarů. Z New Yorku se tak mimo jiné stává silný technologický hub. A zřejmě lze očekávat, že příchod Amazonu lokality dost promění. Stejně jako Amazon proměnil centrum domovského Seattlu.

CZ.NIC rozjel realizaci mezinárodního projektu CyberExchange, který podporuje Evropská unie. Zapojuje se deset evropských zemí a jde o výměnu zkušeností a know-how v oblasti kybernetické bezpečnosti a týmů CSIRT/CERT.

Digitální asistentka Alexa je nyní dostupná také ve formě aplikace pro Windows 10, ke stažení je zdarma ve Windows Store. Speciální hardware není třeba, používají se zabudované mikrofony a reproduktory.

Microsoft si pořizuje další herní studia, tentokrát Obsidian Entertainment a inXile. Obsidian má za sebou hry jako Fallout: New Vegas, Neverwinter Nights 2 nebo Pillars of Eternity. Firma inXile pak chystá Wasteland 3 a vydala Torment: Tides of Numenera. Microsoft Studios už tak mají třináct herních studií a Redmond tím reaguje na nedostatek exkluzivních titulů pro Xbox.

Microsoft rovněž kupuje firmu XOXCO, který vyvíjí konverzační chatboty různého zaměření, včetně jednoho pro plánování kalendáře ve Slacku. Redmond jasně neuvádí, co se získanými technologiemi bude dělat, zřejmě je ale začlení do svých aktivit kolem Cortany, Bot Frameworku, Teams a tak dále.

Mobilní hybridní stroj Surface Go od Microsoftu je k dispozici také v LTE verzi. Prozatím se jedná o Spojené státy a Kanadu a další trhy mají následovat později v listopadu.

Je zde další velký obchod – výrobce telekomunikačního vybavení CommScope za 7,4 miliardy dolarů v hotovosti kupuje výrobce set-top boxů Arris. Ten dříve od Googlu získal část aktiv Motoroly a také koupil firmu Ruckus Wireless. CommScope je mimo jiné velký hráč v kabeláži. Obchod má podniku zajistit dobrou pozici v 5G nebo internetu věcí. Kombinované roční tržby dosáhnou na 11,3 miliardy dolarů a zisk na téměř dvě miliardy.

Vývoj open source distribuovaného storage softwaru Ceph nyní bude spadat pod Ceph Foundation, která je zase součástí Linux Foundation. Mezi prémiové členy Ceph Foundation patří třináct firem včetně Intelu, Red Hatu, SUSE, OVH, Digital Ocean nebo čínských ZTE a China Mobile.

Dvě novinky od Intelu: První je Intel Neural Compute Stick 2. Jde o akcelerační „kartu“ pro umělou inteligenci, která se připojuje skrze USB. Poháněna je čipem Movidius Myriad X VPU. Druhou věcí je pak představení 5G modemu Intel XMM 8160, který na trh přijde v druhé polovině roku 2019. Zvládat má rychlost až 6 Gb/s.

BRAND24

Zakladatel firmy Canonical a Ubuntu Mark Shuttleworth na OpenStack Summitu uvedl, že se prozatím podnik prodávat nechystá. Reagoval tak na dotaz točící se kolem obří částky, kterou zaplatila IBM za Red Hat.

Operátor EE oznámil, že v roce 2019 nasadí 5G síť v 16 městech ve Velké Británii. Prozatím půjde o pokrytí nejvíce vytěžovaných míst. Samsung zase oznámil, že investuje 22 miliard dolarů do 5G a AI s tím, že by se chtěl stát silným hráčem v technologiích pro sítě. Konkurovat by chtěl Ericssonu, Nokii, ZTE a Huawei. A Nokia se pochlubila, že uzavřela kontrakt za více než dvě miliardy eur s čínskými operátory China Mobile, China Telecom a China Unicom. Dodá bezdrátové i fixní technologie, které mají posílit infrastrukturu před příchodem 5G.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).