Hlavní navigace

Přichází Thunderbolt 4 a LibreOffice 7, vzniká seriál podle Falloutu, Google Cloud nejde do Číny

10. 7. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Bethesda
Blacklist v Linuxu už nebude blacklist. Snapdragon 865 Plus překonal 3 GHz. ARM vyčlení IoT sekce. Řada akvizic. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

IT svět v poslední době řeší, jak naložit s léty zavedenými pojmy, které dnes někomu mohou přijít urážlivé. GitHub a další přejmenovávají master a slave, nyní postupně dochází také na blacklist. Například se řeší, že by se v linuxovém kernelu jmenoval blocklist nebo denylist.

Bethesda a Amazon se chystají natočit seriál podle herní série Fallout. Premiéru by měl mít v roce 2022 na streamovací službě Amazon Prime Video. Scénář mají na starost Jonathan Nolan a Lisa Joy, kteří napsali i Westworld na HBO.

Intel oznámil specifikace rozhraní Thunderbolt 4, které se má na trh dostat ještě letos. S podporou přijdou nejdříve procesory Tiger Lake. Thunderbolt 4 bude kompatibilní s trojkou a USB 4.0. Rychlosti dosáhnou 40 Gb/s, půjde připojit dva 4K displeje, periferie zvládnou napájení s příkonem alespoň 15 wattů, napájení počítače přes port pak má využít až 100 wattů.

Výkonný ředitel a prezident společnosti MSI Chiang Sheng-Chang tragicky zemřel, a to v 56 letech po pádu ze sedmého patra sídla MSI. Policie případ prošetřuje a prozatím není jasné, zda šlo o nehodu, nebo cizí přičinění. Chiang v tchajwanské hardwarové společnosti působil dvacet let.

Vyšla první release candidate (RC1) verze kancelářského balíku LibreOffice 7.0. Stahovat ji mohou zájemci s Windows, Linuxem a macOS. Finální verze dorazí začátkem srpna. Sedmá verze přináší další vylepšení kompatibility, ale také podporu Vulkan API a další. Kompletní seznam změn je zde. Dochází rovněž k oddělení Personal a Enterprise edic – ta druhá dostane podporu.

Qualcomm nečekaně představil mobilní procesor Snapdragon 865 Plus. Tomu se podařilo překonat hranici 3 GHz na jádro. Hlavní jádra postavená na Cortexu-A77 mají takt 3,1 GHz, předchozí model 865 měl 2,84 GHz. Přichází rovněž podpora pro Wi-Fi 6E, a to díky modemu FastConnect 6900.

3GPP přijala návrhy na 5G standard R16. Podle očekávání zde významnou roli hrají čínské společnosti jako Huawei, ZTE, China Mobile, China Unicom nebo China Telecom. Těmto a dalším firmám pak budou proudit licenční poplatky. Nedávno se ukázalo, že ačkoliv Huawei nebude mít přístup do amerických 5G sítí, právě díky patentům z nich bude sbírat nemalé peníze.

ARM připravuje vyčlenění dvou IoT sekcí do samostatných entit. Finálně to má ještě posvětit představenstvo japonské SoftBank, které v roce 2016 firmu za 32 miliard dolarů koupilo. SoftBank v té době uvedl, že ARM chce právě díky předpokládanému růstu IoT. Nyní se ale mluví o tom, že je třeba platit účty. SoftBank spustil miliardový fond Vision Fund, jehož obří investice se ne vždy vydařily. ARM nyní oficiálně uvádí, že se chce soustředit na jeho core byznys.

Magic Leap má novou výkonnou ředitelku, stala se jí dosavadní viceprezidentka Microsoftu Peggy Johnson. Magic Leap se potýká s problémy. Jeho AR brýle, které jsme na Lupě rozebírali, nebyly takovou revolucí, jak se čekalo. Firma nabrala tři miliardy dolarů na investicích a nedávno musela být zachráněna další injekcí ve výši 350 milionů dolarů.

Google jako open source vydává interní nástroj Tsunami. Jde o software, pomocí kterého lze hledat zranitelnosti v rozsáhlých sítích, jako jsou ty Googlu. Vše potřebné je k dispozici na GitHubu.

Google také rozjel organizaci Open Usage Commons (OUC). Má zajišťovat jednotnou správu trademarků a vše kolem v rámci open source. Google do začátku zahrnul svoje nástroje Angular, Istio a Gerrit Code Review.

V Google Cloudu lze nyní začít zkoušet instance s GPU Ampere od Nvidie. Prozatím jde o alfa verzi. K dispozici jsou A100 Tensor Core GPU, v jedné instanci se lze dostat až k 16 kusům (640 GB GPU paměti a 1,3 TB systémové paměti). A100 se má dostávat až na 19,5 teraFLOPS (single precision) a 156 teraFLOPS (TF32).

Poslední dny byly plné akvizic. Microsoft koupil firmu Orions Systems. Ta se soustředí na počítačové vidění, analýzu obrazu z kamer a podobně. Redmond tyto kapacity chce integrovat skrze svoje byznysové produkty a nabízet je třeba pro retail (regály).

SUSE kupuje Rancher Labs. Její software slouží pro správu Kubernetes skrze hybridní cloudy. Funguje jako open source, což chce SUSE jako jeden z hlavních linuxových hráčů ponechat.

Uber získává americký podnik Postmates, cena se vyšplhala na 2,65 miliardy dolarů. Postmates funguje jako dovážková služba všeho druhu a má tak jít o rozšíření služeb Uberu. Ten v některých zemích včetně Česka zrušil rozvoz jídla Uber Eats.

Slack zase získal startup Rimeto, který vyvíjí firemní databázový produkt (enterprise directory) čítající informace o zaměstnancích, projektech a podobně. Slack toto chce integrovat přímo do své nabídky.

IBM si pořídilo brazilskou firmu WDG Automation soustředící se na automatizaci procesů, tedy robotic process automation (RPA). Jde o poměrně žhavý obor, Microsoft ze stejného ranku například nedávno koupil Softomotive.

A na závěr je tu DocuSign s jeho odkupem firmy Liveoak Technologies za 38 milionů dolarů. Ta vyvíjí platformu na online ověřování identit, čehož DocuSign využije pro online podepisování dokumentů či smluv.

Oracle spouští službu Oracle Dedicated Region Cloud@Customer. Služby z Oracle Cloudu (databáze, SaaS aplikace a podobně) lze jako managed službu provozovat v datacentrech u zákazníků, a to tradičně za předplatné. Není to levná záležitost a není pro každého – minimální měsíční závazek je 500 tisíc dolarů měsíčně na tři roky (při plné nabídce).

BRAND24

Čínský Alibaba Cloud rozjel spolupráci s firmou Equinix, díky čemuž se může rozšířit do řady dalších zemí. Se společností Aryaka pak byla spuštěna spolupráci ve WAN. Více píše South China Morning Post. Alibaba Cloud se snaží rozjet i u nás, a to skrze ABC Data.

Google na druhé straně ruší plány na vstup Google Cloudu do Číny. Tamní cloudový trh je druhý největší na světě, je ale tvrdě regulovaný a západní hráči musí operovat pouze skrze lokální partnery. V Číně tak dominují lokální firmy Alibaba, Tencent a Huawei, AWS a Azure jsou zatím minoritní. Google reaguje na situaci kolem Hongkongu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).