Hlavní navigace

Příliš dlouhá fronta na anticenu

27. 11. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Symbol kontroverzního nápadu broadbandových dotací, bulvární portál Peprnet, ani nemusel být v provozu, aby od odborné poroty získal Anticenu v Křišťálové Lupě. Podobných úletů je však na českém Internetu nepříjemně mnoho, přičemž společným jmenovatelem pro ně často bývají doslova utopené veřejné finance. Jak dlouho ještě?
Aleš Miklík - nová karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Jak v posledních dnech na Lupě rádi opakujeme, minulý čtvrtek proběhlo vyhlášení výsledků prvního ročníku ankety Křišťálová Lupa. Stála nás hodně nervů a úsilí a o to větší radost mám, když od přítomných slýchám, jak byl celý večer velmi zábavný a „na nic si nehrající“. Nezbývá než uznat škodu, vzniklou faktem, že se onoho velkého okamžiku nemohli zúčastnit všichni z vás, na webu však můžete alespoň nasát atmosféru ve fotogalerii.

I přes nepopiratelně vtipný dojem z celé akce by však bylo neradno přehlížet zcela nezábavnou podstatu premiérově udělené anticeny. Podobný „vztyčený ukazovák“ totiž evidentně na českém Internetu dlouho chyběl, důsledkem čehož byl nyní výběr vhodných adeptů podobný talentové zkoušce na Superstar – obrovské množství zájemců a každý má něco do sebe…

Letošní a první anticenu „vyhrál“ portál Peprnet, symbolicky jen dva dny poté, co byl jeho obsah spuštěn. Skutečnost je však taková, že bychom potřebovali snad dalších 13 kategorií pro anticenu, aby se dostalo na každého „šikulu“. Peprnet v současné době vyniká a sklízí hlavní mediální palbu, mezi kandidáty na „malinu“ je však podobných výtečníků mnohem víc.

Svoji porci by si zasloužil třeba pražský portál Praha.eu, o kterém jsme na Lupě již důkladně referovali, stejně tak ale i milionové páčky pro poslanecké notebooky. Řádným průšvihem zavání i podivné projekty SPHV s dotací jak od ministerstva školství, tak i z evropských fondů, případně celopražský Internet „zdarma“ za 287 milionů korun. A opominout nemůžeme ani nedávno spuštěného „broadbandového sourozence“ Peprnetu, web Pripojtese.cz.

Jsem si však plně vědom problému jeho konkurenčního vztahu k Lupě, takže se omezím na konstatování, že podle některých odborníků je jeho obsah nepoužitelný, vzhled amatérský a vlastní provoz nezabezpečený. Od ministerstva informatiky (MI) však dostal na provoz stejně jako Peprnet, tj. 7,5 milionů korun (Peprnetu byla dotace posléze snížena na 5,2 milionu korun). A kdybychom měli anticenou oceňovat operátory a provozovatele služeb podle stížností v diskusích nebo dopisů do redakce, mohli bychom si na rozbité lupy pořídit výrobní linku.

Společným znakem většiny těchto průšvihů je přitom stát jako štědrý podporovatel (někdy i zdánlivě ušlechtilých) soukromých projektů, jež následně dojdou realizace jako veskrze ubohá, odbytá a původní záměr naprosto nenaplňující ostuda, o poškozování konkurenčního prostředí ani nemluvě. Tento opakovaný vzorec přitom nemůže být náhodný, něco musí být špatně v samotné podstatě státního financování – a to také je. Podporovat veřejnými financemi obsah, který by si na sebe sám vydělal, zatímco dostupnost kvalitního připojení v ČR pokulhává kvůli chybám státní správy někde na úrovni východní Evropy, je bez nadsázky skandální. A že motivace lidí Internet používat se obejde bez státních investic do obsahu, či snad dokonce osvěty, dokazuje i fakt nebývalého rozšíření komunitních WiFi sítí v Česku.

BRAND24

Obsahové a osvětové dotace na broadband byly pochybné už svojí podstatou, nicméně sledovat nyní, jak si členové broadbandového fóra přehazují odpovědnost za schválený Peprnet s ministerstvem, není pohled zrovna příjemný a mělo by být pranýřováno více než samotný Peprnet. Ostatně žadatelé dotací jen využili podmínek, které jim stát nabídl. A i kdyby bylo doporučení komise 100%, stále je to ministerstvo, kdo za přidělení dotace nese odpovědnost. Selhání vedení MI u projektů, jako je Peprnet, je proto zcela nepochopitelné.

Ministerstvo má nicméně ještě šanci na reparát, protože jak zaznělo na Czech Internet Fóru od Cyrila Čapky z MI, bude v lednu provádět kontroly přidělených dotací. Sledujme proto pečlivě, jaký bude verdikt a zda si i na ministerstvu všimnou, že třeba Peprnet (zatím) žádné broadbandové prvky neobsahuje. Vrácení dotace a rezignace na podobné aktivity v budoucnu by mohlo být ještě poměrně přijatelným vyústěním nápadu, který by si sám o sobě zasloužil „megaanticenu“.

Měl by stát dotovat Internet?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je ředitelem médií vydavatelství Internet Info. V letech 2005 – 2008 působil jako šéfredaktor serveru Lupa.cz. Vystudoval Fakultu informatiky MU a Fakultu sociálních věd UK. Online komunikaci se věnuje i na svém blogu www.alesmiklik.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).