Hlavní navigace

Příliš širokopásmové dotace

21. 4. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oznámené přidělení dotací z broadbandového fondu potvrdilo, že jde o podporu vskutku "širokopásmovou": vejít se do ní může téměř každá "vylomenina", vydávaná za pomoc rozvoji Internetu v Česku. Skutečně potřebujeme další zbytečné služby a osvětu, když ve spoustě míst si o slušném připojení mohou nechat jenom zdát?
Aleš Miklík - nová karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Podpora vysokorychlostního Internetu (jak se dnes zvyklo oficiálně označovat slušné a použitelné připojení) je bezesporu záslužnou a v České republice nanejvýš potřebnou věcí. Podle statistik EU i řady dalších je ČR s dostupností smysluplně využitelného připojení na samém chvostu civilizovaných zemí, místy (podle metodiky) dokonce i hůř. O tom, že na takové situaci tratí do značné míry nejen každý z nás, ale i celý stát, už se příliš spory nevedou. Bodem svárů tak zůstává hlavně otázka, jak onu kýženou podporu provést.

Pomoc státu se samozřejmě nabízí jako jedna z vhodných možností. Rozvoj Internetu je přece v jeho zájmu a nakonec vždyť to takhle dělá spousta zemí a nedá se říci, že by výsledek ukazoval na jejich špatnou volbu. Česká ministryně informatiky sice nepovažuje Internet za základní infrastrukturu, do které by stát měl větším způsobem investovat (což může být správný názor), ale nějak se ta finanční podpora „zabalit“ musí – takže broadbandové fórum dalo přednost spíše obsahu. A kromě toho je tu ještě jedna, poněkud sporná kategorie – osvěta a marketing. Propagací se dnes ale živí spousta firem, takže naplnit tuhle část broadbandového rozpočtu nemůže být žádný problém.

Výsledek známe od minulého týdne. Infrastruktura pro letošní rok odkráčela s 20 miliony korun, zatímco obsah s osvětou pobraly rovných 120 milionů. Nejde o konečné částky, avšak pro ilustraci (ne)poměru to jistě stačí. Je možné, že projekty k infrastruktuře byly náročnější na zpracování, a proto spousta žadatelů z posuzování prostě vypadla. Budiž to ponaučení pro další roky dotací, budou-li ještě. I se započítáním těchto faktorů však zůstává neoddiskutovatelný fakt, že obsah je zkrátka ministerstvem považován za důležitější impuls pro rozvoj Internetu v ČR než Internet samotný – tedy jeho infrastruktura. Použijeme-li už poněkud „ojeté“ srovnání s automobilismem, pak jsme ve stavu, kdy pro rozvoj mobility obyvatelstva dotujeme ceny automobilů místo výstavby silniční sítě, po které by lidé mohli jezdit.

Podívejme se ještě jednou, co tedy vlastně broadbandové fórum spolu s ministerstvem také považuje za projekty, které budou stimulovat požadavky na vysokorychlostní přístup rozdílných uživatelů (např. zdravotnictví, školství, samosprávné orgány apod.) zpravidla v územích s nevyhovujícími přístupovými sítěmi a které budou zajišťovat vyšší ekonomický efekt investic:

Názorový portál PEPRNET.CZ se skládá ze tří vzájemně propojených názorových proudů – Celebrity fórum (vše o celebritách a celebrity o sobě), Oko (veřejný bulvár, komunitní celky, vytváření názorových proudů, zapojení celebrit do těchto proudů) a E-Zin (elektronický magazín vytvářející tématické a názorové otázky, zastřešující místo mezi Okem a Celebrity fórem). Doplňkem je motivační program, kde za aktivity sbírají registrovaní uživatelé bonusové body (pepře).

Mají-li být pepřové bonusové body z portálu o celebritách oním ekonomickým efektem, pak si přiklepnutých sedm a půl milionu korun jeho provozovatelé jistě zaslouží. Nakonec, bulváru tu v médiích máme pořád docela málo, tak proč si z daní nezaplatit další?!

BRAND24

Jako špatný vtip bohužel vypadají i další obdařené projekty: Národní Broadbandová audiovizuální knihovna s minimalistickou webovou prezentací, ale nyní i s 25 miliony korunami (za ty si jistě nějaké ty „stránky“ už pořídí). Dva a půl milionu korun pro zavedené a silné vydavatelství na jeho další časopis (kolik stránek v něm asi zabere inzerce? Ještě že jde tentokrát alespoň o magazín o broadbandu a nikoliv o celebritách). Tři a půl milionu korun na podporu těch, kdo se s Internetem nenaučí pracovat a přesto chtějí mít digitalizované fotky jako soused, co má doma skener. Atd., aj., apod.

Hned několik přidělených dotací zkrátka jeví známky „dobře roztočených peněz“. Samotný záměr podpory broadbandu je dost možná dostatečně bohulibý, snad i to úsilí ministerstva bylo upřímné a maximální, avšak výsledek „jako na potvoru“ zase působí krajně podezřele. Nebylo by opravdu lepší těch pár set milionů korun přidělit hlavně na pokrytí oblastí, kde Internet ještě sotva kulhá? O nalezení jeho využití ze strany místních lidí bych si těžkou hlavu nedělal – podle dosavadních známek jim stačí slíbit opravdu málo, aby po možnosti slušnějšího připojení přímo skočili…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je ředitelem médií vydavatelství Internet Info. V letech 2005 – 2008 působil jako šéfredaktor serveru Lupa.cz. Vystudoval Fakultu informatiky MU a Fakultu sociálních věd UK. Online komunikaci se věnuje i na svém blogu www.alesmiklik.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).