Hlavní navigace

Názor k článku Prima HD - mnoho povyku pro nic? od Pamětník - Předem uvedu, že se jedná konkrétně o můj...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 5. 2009 13:05

    Pamětník
    Předem uvedu, že se jedná konkrétně o můj názor, nedělám si žádné nároky mluvit za nějakou diváckou kategorii. Vlastním STB Maximum s možností příjmu MPEG-4, FullHD TV Sony se stejně vybaveným tunerem a kvalitní signál z obou pražských testovacích MUXů. Seznam stanic mám nastavený tak, že za ČT1, Novou a Primou mám vždy následně i HD variantu. Přestože by se mohlo zdát, že na výsledném obraze se upscaling SD nemůže projevit, mám subjektivní dojem, že přece jen je HD o fousek na koukání lepší. Zda to má na svědomí jiný datový tok a asi i jiná skutečná komprese, to si nedovolím hodnotit. Je ale pravdou, že nekvalitní film už nezachrání žádný upscaling a pozorovací dojem se blíží době poloviny minulého století. Díky velkému výběru z nabídky digitální kabelovky UPC se ale moc často na tyto pseudo HD pořady v DVB-T nedívám.
    Na druhé straně považuji každý takový příspěvek k HD vysílání za chválihodný, bez ohledu na jeho současný praktický přínos a trochu nechápu jeho časté znevažování těmi, kteří jsou mimo dosah tohoto vysílání. Považuji jakoukoliv zkušenost TV stanice a vysilatele s tímto budoucím standardem vysílání za přínos, i když se jedná o omezené územní pokrytí, upscaling a třeba i formát 4:3. Mně osobně černé postranní pruhy na 16:9 obrazovce nevadí, je to lepší, než nějaké deformace nebo nepřirozený ořez.
    Proto testy Primy hodnotím kladně a snad napomohou trochu i tomu, po čem její diváci prahnou nejvíce = širokoúhlý obraz a inovace technologie pro skutečný HD formát.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).