Hlavní navigace

Přivedli obor na mizinu

28. 12. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Blíží se konec roku, a jak už to tak v tomto čase bývá, odevšad zaznívají pokusy o bilancování. V oblasti informatiky je to obzvláště zajímavé a třeba dodat, že ne moc optimistické. Nebo vlastně ano?
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Patří k tradicím, a já si myslím, že i k nátuře lidské, provádět čas od času akci zvanou „ohlédnutí se zpět“. Obvykle tak činíme při nejrůznějších rádoby významných příležitostech, přičemž konec kalendářního roku je příležitostí přímo fantastickou. Letošní ohlédnutí bude ve světě informatiky, informací a najmě informačních technologií ohlédnutím poněkud zvláštním. A to i v měřítku dalších oborů, jež by na první pohled mohly mít podobná témata.

Na první pohled jsou strašáci předcházejícího roku zcela zřejmí: zleva se řítí ekonomická krize přejmenovaná z důvodu občerstvení mediální agendy na recesi. Zprava útočí vepřová chřipka, již se ani přes největší úsilí nepovedlo přejmenovat na Mexickou. Někde mezi tím doznívá hrozba terorismu. Svět informačních technologií se v této situaci pokouší zezelenat, aby zjistil, že ti, jež byli ještě včera největšími konzumenty všech trendů a novinek, nyní odmítají investovat dokonce i do údržby stávající techniky. Hrozí nebezpečí zastavení kola inovací, toho, co roky táhlo všechny k virtuálnímu „kupředu“. Někteří již vidí na obzoru kopí v rukou prvního jezdce apokalypsy: Bože, je konec! Nová Windows 7 žerou méně, než žraly Visty! Mohlo by se zdát, že svět je v rozkladu, jen najít viníka.

Ostatní obory lidské činnosti, i té technické, se mohou holedbat tím, že chřipku překýcháme, krize přejde a teroristi si budou hrát s něčím jiným než s letadýlky. IT je ale výjimka. Někteří už tuto výjimku tuší, někteří ji pochopili a jsou i tací, kteří se o ní nestydí mluvit. IT, stejně jako předtím telefon, televize, telegraf a tisk zcivilnělo. Došlo by k tomu tak či tak, ale krize (chřipka+terror) proces urychlily. Dnes již nikdo netouží po adolescentech hovořících nesrozumitelným jazykem. Nikdo nechce bodré prodejce vnucující mu představu, že bez technologie XYZ je vyřízen, a že nemá-li zmáknutý ABC-Sourcing, je v oboru lůzr. Nikdo nevěří řečem o efektivitě práce, jež by se měla ukrývat v nových aplikacích, ani o přidané hodnotě těžce (a draze) vydolovaných dat.

BRAND24

Události posledního roku a říkejte tomu krize nebo vystřízlivění, zařadily informatiku tam, kam patří. Po bok ostatních oborů lidské činnosti a dál od černé magie. Sebraly jí její exkluzivitu, výjimečnost a do jisté míry i vnější znaky. Někteří informatici mají i nadále rádi, když udržují ony dva atributy, jež je spojovaly s lékaři (specifický oděv a jazyk), avšak na rozdíl od lékařů je již nikdo nenechá rozhodovat o životě a smrti. A je to tak správně.

Někteří říkají, že krize (a další faktory) přivedla na mizinu celý jeden obor – Informačních technologií. Nevěřme tomu. A i kdyby, konce roku se vyznačují i tím, že si v nich dáváme předsevzetí do budoucna. Tak co třeba tohle: „přizpůsobit se okolnostem?“ Možná se budeme divit, jak dobře se doopravdy snese se dvěma, jinak tradičními: totiž „nekouřit“ a „zhubnout“.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).