Hlavní navigace

Pro školáky knihu, nebo počítač?

31. 1. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Britové chtějí do domácností všech žáků a studentů internetové připojení. Ministři tlačí na IT firmy, aby snížily ceny, do projektu mají být zataženi i rodiče. Ještě že v České republice nic podobného nehrozí…
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Jim Knight, britský ministr školství, chce podle Guardianu do každé domácnosti s žákem přístup k Internetu. Tlačí na technologické giganty, aby snížili ceny, a aby se tak smazal rozdíl v přístupu k Internetu v chudých a bohatých rodinách. Stále totiž platí, že milion britských školáků nemá doma přístup k Internetu. V příštím roce se žáci vyšších ročníků, později i těch nižších, bez Internetu doma neobejdou. Přístup do školního intranetu, domácí úkoly, změny rozvrhu, programy pro studium doma – to vše by je minulo.

Zajímavé je, že podle Jima Knighta by měli být rodiče povinni zajistit, aby měly jejich děti doma Internet, dokonce vysokorychlostní. Vláda tedy chce, aby rodiče kupovali dětem počítačové vybavení místo knih. Tak tuto myšlenku pochopil Michael Sterne, bývalý šéf National Literacy Association. V Guardianu se dost kriticky vyjádřil ke smělým plánům ministra Jima Knighta, který je známý svým kladným přístupem k technologiím. Michael Sterne naopak obhajuje knihy a plány ministra školství označuje za dotěrné, technologie prý nejsou samospasitelné a gramotnost chuť do učení žáků nezachrání. Existuje prý výzkum, který ukázal malé rozdíly mezi žáky škol, které využívají technologie hodně, a těmi, které je využívají málo. Naopak čas trávený s knihou je důležitý a žáka rozvíjí. A navíc je jedno, jestli si dítě čte doma, nebo ve škole. Sterne uzavírá svoji polemiku tím, že když už chce stát prosazovat Internet, měl by také žákům nařídit návštěvy vystoupení básníků a nákupy kvalitních knih.

Tipy C

Pohled do dat Českého statistického úřadu ukazuje, že v České republice je přibližně třetina domácností vybavena internetovým připojením. Tedy i u nás by podobný projekt vyvolal vlnu nadšení a určitě i pár kritických reakcí. Vzpomínáte si, kolik starostí, problémů a průšvihů přinesl nápad centrálně vybavit internetovým připojením a technikou školy? Ano? Tak teď si představte, jak by to dopadlo, kdyby někdo přišel na projekt vybavit technikou a připojením domácnosti s dětmi…

Naštěstí nemáme žádného českého Jima Knighta (i když ministr školství Ondřej Liška je mladý, moderní, technologicky zdatný a sociální sítě využívající jedinec). Ministerstvo informatiky bylo zrušeno a zmíněný rezort školství má naštěstí jiné starosti. Řeší platy učitelů (jako obvykle), nové osnovy a výměnu kalamářů za propisky. Na bláznivé nápady nemá čas. A to je myslím dobře.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).