Hlavní navigace

Názor k článku Proč elektronické podpisy nejsou věčné? od anonym - Pokud by šlo jen o ověřování, asi by...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 5. 2010 8:38

    anonymní
    Pokud by šlo jen o ověřování, asi by to šlo řešit - certifikační autority by prostě k neplatnému certifikátu vracely více info - nejen "neplatný", ale taky "byl platný v období od - do", čili kontrolní SW by dokázal konkrétní dokument s elektronickým podpisem ověřit.
    Jenže, je tady ten problém "on by to dokázal někdo zfalšovat". Přičemž se ale myslí 2 varianty - jednak, že za dobu platnosti podpisu (třeba 1-3 roky) a současné technologie by někdo dokázal vypočítat ten kolizní dokument (což prozatím nikdo neumí), a druhá, že někdy v budoucnu se vyvine technologie, která to dokáže. Je to asi jako ten případ, kdyby Vám banka odmítla vyplatit peníze s tím, že jste určitě zfalšoval podpis, i když takovej machr falfizikátor se narodí jednou za 100 let.
    Inu, banka si ověří podpis (s nějakou spolehlivostí), podívá se na občanku, a peníze vyplatí. I s tím rizikem, že jeden z milionu výběru bude fakt falešnej a bude se to muset řešit přes policii a soud.Jinak by si u nich peníze nikdo neuložil. Hádám že certifikační autirity na to příjdou časem taky...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).