Hlavní navigace

Názor k článku Proč jsou softwarové patenty špatné? od Horst Fuchs - Samozrejme. Zatimco monopol na vyuziti algoritmu na dvacet...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 2. 2005 10:25

    Horst Fuchs (neregistrovaný)
    Samozrejme. Zatimco monopol na vyuziti algoritmu na dvacet let ty inovace prudce podpori. Snazite se aplikovat patenty do oblasti, na kterou se naprosto nehodi a kde evidentne skodi.

    To, co popisujete na zaver sveho prispevku, se deje dnes a denne. Deje se to v USA, kde softwarove patenty normalne funguji. Vyrobci tomu rikaji ochrana proti softwarovym piratum a vubec to nefunguje. Crack na prakticky cokoliv je s trochou znalosti, kde hledat, k nalezeni behem nekolika minut. To je ale trochu podstatny rozdil proti situaci, kdy mam jakysi algoritmus "ukrast" odnekud a pouzit ve svem vlastnim produktu. Tam mi to nebude trvat pet minut, ale prinejmensim nekolik mesicu, nez mi to k necemu bude.

    Krom toho softwarove patenty jsou (prevazne z duvodu sve naproste triviality) popisovany tak, aby jim nikdo nerozumel a daly se napasovat na kazdou obecnou kravinu, kdyz se to hodi proti konkurenci. Kde je teda ta funkce patentu, ktera podle vas podporuje inovace tim, ze zverejnuje informace? Hmmm, ten argument se vam moc nepovedl.

    Konecne, softwarove patenty jsou diskriminacni vuci open source. Zatimco nalezt patentovane algoritmy v nejakym binarkach je casove narocna prace, v open source zdrojakach to nalezne pri trose snahy kazdy odbornik behem par hodin.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).