Hlavní navigace

Názor k článku Proč nelze se soudy komunikovat v elektronické podobě? od David Kolaja - Díky za potřebný a přehledný článek. Tématem se...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 6. 2004 11:24

    David Kolaja (neregistrovaný)
    Díky za potřebný a přehledný článek. Tématem se již dlouho zabývám a mám k vašemu textu tyto připomínky:

    1) Ústavní soud běžně přijímá podání - a to podepsané ale i nepodepsané zaručeným podpisem. Viz příloha na konci.

    2) Důvodem zrušení upravy o.s.ř. byla nejspíše ekonomika provozu soudních kanceláří (podle dr. Krčmáře ze NS ČR). Lidé totiž, na rozdíl od jiných agend, opravdu začali elektronický styk využívat. Soudy však nebyly materiálně a organizačně připraveny a tak se to muselo opět zrušit, resp. co nejvíce omezit. (Na soudech se vše tiskne do běžného papírového spisu)

    3) Pokud se někomu podaří elektronické podání na soud odeslat a soud jej přijme - zdaleka to neznamená, že soud takové podání umí také zpracovat. Mám v tomto ohledu velmi rozsáhlé zkušenosti s NS ČR a také s ÚS ČR, některé texty najtete na www.ejustice.cz. Chystám také k publikaci celý soudní spis - aby bylo možné vše ověřit v kontextu.

    zdraví David Kolaja

    __________________________________________________________

    Příloha (stanovisko ÚS ČR):(9.6.2004)

    Vážený pane Kolajo,

    dovolte, abych Vás informoval, že podle § 34 odst. 1 zákona č. 182/1993 Sb., o Ústavním soudu, ve znění pozdějších předpisů, se návrh na zahájení řízení podává Ústavnímu soudu písemně. Zákon o Ústavním soudu neobsahuje výslovné ustanovení, které by umožňovalo přijímat elektronická podání.

    Ustanovení § 63 zákona o Ústavním soudu však odkazuje na přiměřené použití občanského soudního řádu.

    Občanský soudní řád (o.s.ř.) umožňuje v § 42 činit podání i v elektronické podobě, telegraficky nebo telefaxem. Elektronickou formou se samozřejmě rozumí s elektronickým podpisem. Pokud elektronické podání podepsáno není, nutno jej do 3 dnů podání doplnit předložením jeho originálu. K podáním, která nebyla ve stanovené lhůtě doplněna, soud nepřihlíží (§ 42 odst. 3 o.s.ř.).

    Vezměte prosím tuto informaci na vědomí

    S pozdravem

    Mgr. Tomáš Langášek, LL.M.
    asistent JUDr. Pavla Rychetského
    Ústavní soud
    Joštova 8
    660 83 Brno
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).