Hlavní navigace

Názory k článku Proč neplatit za připojení s blondýnkami

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 5. 2002 11:22

    David Petrla (neregistrovaný)
    OSA je špatný příklad, který rozhodně není hoden následování. Je to v podstatě mafie podporovaná státem.

    Vždyť je to soukromý subjekt, který dostává výnos speciální spotřební daně z jistých vyjmenovaných produktů. O nic jiného nejde.

    Vždyť by mohli chtít např. poplatky z každého síťového prvku - protože se po síti přece přenášejí MP3.
  • 9. 5. 2002 14:54

    Jiri Pallas (neregistrovaný)
    Pominu osocovani OSA jako mafie a pristoupim ke tretimu odstavci - to jste uhodil hrebicek na hlavicku - presne jak to pisete. Az OSA zacne prokazovat serverum, ze tak ci onak distribuuji chranenou hudbu, tak zacne binec. OSA to prohrat nemuze a kazdy ma pravo na nazor jestli je to spatne nebo dobre. Ostatne viz NAPSTER.
  • 9. 5. 2002 16:48

    Honza (neregistrovaný)
    A zase jeden z blaznu, zastavajicich se OSA a RIAA. Rozhodne klidne si seznamku upravte jen pro lidi, co budou od urcitych provideru. Hned na to vybehnout jine servery, co nabidnou totez a budou otevreny VSEM. Na tu seznamku se pak kazdy vykasle. Uz ted se vic a vic vyuzivaji i jine servery a diky tomu jim jeste pomuzete. A dobre vam tak.
    Pri vasem pohledu na svet si to jen zaslouzite.
  • 10. 5. 2002 15:48

    TommyCZ (neregistrovaný)
    Pritom Seznamka pouziva ke sve propagaci neciste praktiky. Zrovna dnes mi od nich prisel spam na SMS Seznamku. 1) Nikdy jsem se u nich neregistroval, 2) nikdy jsem dokonce na jejich webu nebyl.
  • 10. 5. 2002 16:00

    Jiri Pallas (neregistrovaný)
    Myslite, ze mame cas vyhledavat na www adresy? Chystame nejake zmeny a tam prave chceme adresy, ktere byly do Seznamky a Rande vlozeny vytridit a zacit prisneji kontrolovat. Jedine vysvetleni je, ze si z vas nekdo udelal legraci a podal inzerat s vasim emailem.
    Nevidim nic spatneho posilat vlastnim uzivatelum email 3 - 4x do roka.
    Pokud jste na Seznamce nebyl, tak vas k nam srdecne zvu. Myslim, ze se tam nebudete nudit :-)
  • 13. 5. 2002 3:50

    simon (neregistrovaný)
    dostal jsem taktez spam z sms seznamky - na firemni mail ,ktery NIKDY nepouzivam nepracovne - to se podani inzeratu nekontroluje ani odeslanim potrvrzujiciho mailu ?

    btw osa JE mafie - bohuzel nekteri lide si zvykli ryzovat a kdyz se jim rekne ze jsou zbytecni ,tak narikaji...
  • 11. 5. 2002 19:55

    Martin Kalenda (neregistrovaný)
    je mi vas lito... zastavat se OSA. GRRR je to shit jako mrkvosoft & bsa & policie.
    Ja jim pravo zpoplatnit uzivani del neberu. At se soudi ja se taky musim soudit kdyz mi nekdo ukradne nejakou myslenku nebo software. Ale odmitam plosne odsuzovani. Proc ja co mam asi 10 originalnich CD a ani jedno hudebni prepalene mel platit z kazdeho media, kopirky, vypalovacky, sitov karty, hdd, vlastnich deti (prece jenom sou to potencionalni pirati)?????

    netusite? chapu ze vliv je primo umerne financni sile prislusne zajmove skupiny ale presto. HNUS :(

    BTW proc zrovna v mironetu etc byl takovej humbuk. Kdyz nekomu ukradnou design etc. tak na to policie hodi bobek a vesele se smejou. Reste to soudem, nevotravujte !
  • 11. 5. 2002 22:27

    Jiri Pallas (neregistrovaný)
    Vylevate dite i s vanickou. Uvedomte si kdy OSA vznikla. Samozrejme by bylo optimalni vybirat autorske poplatky pouze za jednotliva pouziti dila, ale ani pri dnesni technice to nelze dosahnout. Je treba si ujasnit nektere zakladni body
    1. Ma autor pravu na odmenu za verejne provozovani sveho dila?
    Pokud jak doufam souhlasite, tak dalsi dotaz
    2. Jakou cenu ma provozovani dila ve verejnopravnich mediich, jakou v soukromych?
    Osoby, ktere si pletou poplatek za to, ze maji doma TV a poplatky OSA, at se zdrzi vylevu. Ja jsem take proti spouste statnich medii plnych lehkozivku za nase penize.
    3. A to nejtezsi - verejne provozovani na fotbale, ci na plovarne.

    Obcas je lepsi trocha nespravedlnosti nez vynakladat ohromne penize na milimetrovou presnost.

    S poplatky za prazdna CD ci kasety take nesouhlasim, ale zadny system neni dokonaly

  • 12. 5. 2002 19:47

    Martin Kalenda (neregistrovaný)
    ale jo jdu do toho s vama treba jse ted kousek ode me a muzeme si dat nekde edo zubu :)

    1. ano ma.
    2. nechapu? to si prece urci autor. a z tv si to nepletu dokonce ho i platim. ze megakorporace naucili lidi konzumu a ti pak rikaji co mam delat kdyz na to cd nemam? NIC jit ven vzit kolo a zpivat si sam :)
    3. jak to spolu souvisi? vyjimku tovir radia. ale to chce autor za promitani filmu na vecirku, v autobuse, v letadle?

    maji byt dispozic tyto verze.
    verejna + pro soukrome uziti.

    ciste teoreticka uvaha. co kdyz na plovarne vsichni lide maji nejakou nahravku legalne a oni ji pousti v tlampaci? co ted. vsici si poridili kopii pro vlastni potrebu.

    reasite neresitelne. pokud se lidi nevzpamatujou tak to bude pase budete mit cip kteerj vam rekne co smite nesmite poslouchat a v verejnych mistech se bude poslouchat jen to co muzou vsici co se tam prave nachzeji. takze vetsinou to bue hymna a aspon s eposili narodni citeni. IMHo by to cesi potrebovali jak sul.

  • 13. 5. 2002 13:50

    David Petrla (neregistrovaný)
    Dobře, místo slova mafie použiji slovo zájmová organizace. Teď už je to přesné, ne?

    OSA je zájmová organizace, která dostává určité daně od lidí v naší zemi. Ovšem nikoliv prostřednictvím daňové asignace, ani prostřednictvím nějakého grantového řízení, ale ze zákona. A jedná se o daně nepřímé - spotřební. Určité deklarované zboží je zdaněno speciální daní převáděnou Ose. Zcela bez ohledu na to, na co se toto zboží použije.

    Přitom nějaké nezanedbatelné procento tohoto zboží je zcela určitě použito k účelům, které nijak nesouvisí s Osou. I kdyby to bylo třeba ke kopírování díla umělce, který není v Ose.

    Zákonodárce zde evidentně udělal významnou chybu - když už vymyslel tu speciální spotřební daň, měl vytvořit otevřenou platformu pro její distribuci, nesvázanou s jednou konkrétní organizací. Tak aby Ose mohla vzniknout konkurence.
  • 13. 5. 2002 14:00

    Jiri Pallas (neregistrovaný)
    OSA znamena Ochranny Svaz Autorsky, zadne dane nevybira. Chrani autorska prava svych clenu.
    Pokud si myslite, ze autori nemaji pravo na ochranu, tak neni o cem diskutovat. Pokud si myslite, ze pravo na ochranu maji, tak se zeptejte nekolika autoru zda by si chteli smluvne zajistovat sva prava s kazdou rozhlasovou ci televizni stanici. A poptejte se i v tech radiich.
    Urcite je kolem autorskych prav hodne problemu, ale system prinasi vice dobreho nez spatneho a to nejen pro autory.
  • 13. 5. 2002 15:28

    David Petrla (neregistrovaný)
    Já vím, co znamená OSA. Chrání zájmy svých členů. Je to gilda, cech, komora. Zájmová organizace, jak jsem psal. Mohl bych klidně použít silnější výraz nátlaková organizace a pořád by to byla pravda.

    OSA nevybírá danně, ale dostává výnos spotřebitelské daně, které pro ni vybírá stát. Z cédéček, z kopírek... Proto jsem ji původně nazval mafií.

    OSA samozřejmě nepostupuje nelegálně. Vždyť je to ze zákona. Je to zájmová organizace, které se podařilo proniknout až do zákona.

    Její pozice není stejná jako pozice ostatních organizací dotovaných státem, protože ty se o příspěvky ucházejí skrze různé granty atd. Nebo by aspoň měly. OSA tvrdí, že na ty peníze má prostě nárok. Proč? Protože její členové jsou mediálně silní a nejsou si schopni své peníze uhlídat bez státní intervence.
  • 13. 5. 2002 17:58

    Jiri Pallas (neregistrovaný)
    Osa zadny vynos spotrebitelske dane nedostava. Dostava na zaklade smluv uhradu za vyuzivani autorskych prav autoru, ktere zastupuje.
    Jsou samozrejme oblasti, kde diky silnemu lobbingu dostava pro sve cleny poplatky za sporne "vykony". Predevsim za prodej prazdnych nosicu. Tam samozrejme doplaceji ti kdo si nevypaluji hudbu na ty ostatni. Je to vsak nepatrny zlomek prijmu OSA.
    To s temi kopirkami je nejake nedorozumeni - tam to jde asi Dilii?
    Pro "potreby" internetu je vsak OSA poucna jako spolek, ktery umi pro sve cleny pracovat.

  • 13. 5. 2002 18:39

    Honza (neregistrovaný)
    Vy jste asi fakt pitomej. Kolega vam to jasne pise a vy tu cancate nejake pravni kecy. Pochopitelne ze v pojmoslovi nedostava spotrebitelskou dan, ale fakticky je to totez. Nedelejte tu z nas hlupaky, delate ho jen ze sebe sam, kdyz se nas snazite pravnimi kecy presvedcit, ze bila je cerna.

    A o jakem nepatrnem zlomku to mluvite? neplati se vubec jen ze CDcka apod. Plati se poplatky z kopirek, ze toneru apod. A rekl bych, ze je hoooodne firem, co kopirky nepouziva pro kopirovani knizek Puskina nebo Tolsteho ;o)

    A OSA umi pracovat pro svoje cleny? Heureka! Mafie konecne vitezi! Ta taky umi pro sve cleny pracovat. Pak ale ocekavejte, ze proti vam vzniknou dalsi organizace, co vam zneprijemni zivot. A tim jen roztocite spiralu agrese...Budiz, ja do toho klidne pujdu!
  • 13. 5. 2002 18:44

    Jiri Pallas (neregistrovaný)
    Dekuji za lichotku. Ale
    1. Podivejte se do zrcadla
    2. Naucte se podepisovat
    3. Zjistete si jaky je rozdil mezi OSA a Dilia

    Drahy anonyme. Osa vybere za uzivani autorskych prav par set milionu. Jedine co je sporne jsou poplatky za prazdne nosice, ale patrne na vypalovani piratske hodby clenove OSA prodelavaji vice nez na prijmech z nosicu.
  • 13. 5. 2002 18:52

    Martin Kalenda (neregistrovaný)
    vy jse asi hodne nesamostanej a s myslenim si taky hlavu nedelate.
    Ale kdo se s vama pre? to jako kolektivni vina? to ze nekdo prodelava na CD nosicich neznamena za to budu platit ja!

    omlouvam se ale ma pocit ze uz se tu ztrapnujete jen proto aby jste udrzel nastoleny kurz diskuze kdy neco hajite. rada lidi vam argumenty rozmetala na cucky ale to delate ze nevidite. No jo skola zivota :) kazdej jsme nejakej
  • 14. 5. 2002 7:48

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Jedine co je sporne jsou poplatky za prazdne nosice ...

    To ovsem nic nemeni na tom, ze je zde aplikovan princip presumpce viny, na zaklade cehoz dostava OSA platby i v pripadech, ze se o autorske poplatky rozhodne nejedna (troufnul bych si tvrdit, ze v kopirkach se autorska dila kopiruji zpusobem, ktery podleha zpoplatneni spise mene), tedy OSA ze zakona vybira i poplatky, ktere nelze spravedlive oznacit za platbu autorum a tedy plati tvrzeni, ze OSA vybira (m.j.) poplatek velmi podobny spotrebni dani. Navic, nemate ani uplnou pravdu v tom, ze OSA vybira poplatky pouze pro sve cleny - v urcitych pripadech OSA zastupuje umelce BEZ jejich vedomi a souhlasu - tedy v tomto pripade OSA vybira penize za neco, co ji nepatri.

    ABy nedoslo k nedorozumeni - ja netvrdim, ze OSA je banda zlodeju, kteri by se meli postrilet - ale nemohu souhlasit ani s vasim tvrzenim, ze to co OSA vybira jsou jen opravnene autorske poplatky.

  • 14. 5. 2002 9:40

    Jiri Pallas (neregistrovaný)
    Vidim, ze existuji i jedinci schopni diskutovat vecne...
    Rekl jsem, ze to co OSA vybira je z velke casti zcela v poradku... az na to kopirovani. Jestli jsou pro autory poplatky za prazdne nosice vyhodne a nebo ne si netroufam tvrdit zcela jednoznacne, ale spise si myslim, ze je to prone mala naplast. Nejvice na tom prodelavaji firmy vydavajici nosice, protoze ty nedostanou nic a tvrdi, ze tim padem vychazi mene novinek....
    Za necleny OSA primo nevybira, ale neprimo ano. Urcite nevybira za necleny z vyrobenych/prodanych nosicu, nevybira za dila vice nez 70 let mrtvych autoru v CT a pod, ale poplatek za provozovani rozhlasu u holice se urcite nemeni s podilem chranene hudby na stanici, kterou holic pousti. Takze pro necleny nevybira, ale autor neclen prichazi o odmenu, pokud si ji nenasmoluva sam. Pozor, OSA ma smlouvu s vetsinou zemi a tak se jedna i o zastupovani v zahranici.
    Opakuji, ze se OSA nezastavam, ale hledam model...
  • 14. 5. 2002 13:20

    MK (neregistrovaný)
    OSA vybira za vsechny, kdo predem NEPROHLASI, ze nechteji byt zatupovani. Takze dnes "zastupuje" i autory lidove hudby ze stredniho Mongolska.

    V tom je ta shnilost.

  • 14. 5. 2002 15:18

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Otazka ale nezni, jestli je z vetsi casti v poradku to, co OSA vybira, ale to, jestli jsou timto zpusobem optimalne uspokojovani autori. Predpokladam, ze si rozumime, ze cilem cele konstrukce neni prijem OSA, ale platba autorum autorskych del. Jak uz tady zaznelo z jinych ust, OSA za uziti del necleny vybira, ale, jak uz uvadite spravne, nic jim neplati. Dale se OSA pokousela (nevim, jestli se ji to povedlo) vybirat i poplatky za reprodukci hudby u ktere je znamo, ze je autor neznamy (ruzne lidove pisnicky). O vybirani poplatku "z media" na kterem dokonce jeste ani zadne autorske dilo neni nemluve (mimochodem, pokud si na takove medium pozdeji dilo nahrajete a uzivate ho zpoplatnovanym zpusobem, pak vam samozrejme poplatek za medium neodectou - takze poplatek za medium je zcela evidentne poplatek "za nic"). Podotykam, ze chapu, ze kultura (a i zacinajici a mene uspesni autori) potrebuje podporu - ale od toho si platime dane a mame ministerstvo kultury. OSA by se mela omezit na vybirani skutecne jen tech poplatku, ktere souvisi s uzitim autorskeho dila (navic si myslim, ze si peclive hlidaji aby autorovi nahodou nedali neco, co pro nej nevybrali a ponekud pochybuji, ze "navic" vybrane penize nejak rozdeluji tem "potrebnejsim"). Nicmene, do jsme hodne odbocili od podstaty problemu do zbytecnych detailu. Hlavni problem ja vidim uplne jinde, a mozna, ze jde nakonec o nedorozumeni. Ja nemam nic proti tomu, aby si autori, provozovatele nejruznejsich serveru ci jakekoliv jine skupiny obyvatelstva zakladaly jakakoliv zajmova sdruzeni urcena k plneni jakychkolvi cilu - vcetne cile jakkoli zastupovat sve cleny. Ostatne, existenci jednoho takoveho zajmoveho sdruzeni zde v diskusich pomerne casto obhajuji. S cim ale tezce nesouhlasim je, aby takova sdruzeni ziskavala od statu nejakou specialni legislativni podporu, ktera neni dostupna vsem sdruzenim a aby takova sdruzeni dokonce od statu ziskavala pravomoce vykonavane nad osobami nebo spolecnostmi, ktere nejsou v zadnem vztahu k nekteremu ze clenu. A to presne pripad OSA je, protoze ta takova zvyhodneni dostala. Kdyz tedy mluvite o organizaci podobne OSA, ja za tim vidim i tento aspekt a rozhodne se vznikem neceho dalsiho podobneho nesouhlasim. Pokud jste ale tim vyrokem myslel to, ze se nejak navzajem dohodnete, zalozite si sdruzeni a misto toho, abyste penize, na ktere mate tak jako tak narok uz dnes ziskavali spolecne misto toho, aby si je ziskaval kazdy zvlast - pak to je rozhodne vec, proti ktere nelze nic namitnout a pokud hledate model, myslim, ze tento je pro me, jako konzumenta, rozhodne prijatelny. Ale musite si vystacit s existujicimi zakony, a pokud ne, pak pripadne nove zakony musi platit stejne pro kazdeho - tedy takovych rovnocennych sdruzeni muze vzniknout libovolne mnoho a kazdy si bude moci vybrat sam a dobrovolne, ktere ho zastupuje (podminka, ze sdruzeni nema zadnou pravomoc nad kymkoliv, kdo nema zadny vztah k nekteremu z clenu trva). Hlavne zadna "nova OSA".
  • 14. 5. 2002 23:16

    Jiří Pallas (neregistrovaný)
    Ta problematika je asi na mnohem delsi diskusi.
    - OSA neni instituce ale spolek a autori si tam mohou dosadit koho chteji.
    - Mam pocit, ze to vzniklo hluboko pred valkou a to vcetne zakönu.
    - OSA ma smlouvy se zahranicnimi obdobnymi spolky a ty zastupuji OSA ve svych lovistich a OSA je v CR. Po vstupu do EU se da ocekavat, ze se kazdy muze nechat chranit kde chce.
    - Ani vam nemohu potvrdit to, ze se clovek musi odhlasit... to se mi nezda.
    - Proste si to ti autori umeli zaridit a chrani sve zajmy vice nez dobre - jako kazda jina zajmova skupina. Mimo to jsou medialne tak silni, ze si na ne politici netroufnou.
    - Pokud by mel internet za zady stejne silnou zajmovou organizaci, tak by treba i ten internet do skol i domacnosti dopadl lepe.

  • 15. 5. 2002 9:09

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Pokud by mel internet za zady stejne silnou zajmovou organizaci, tak by treba i ten internet do skol i domacnosti dopadl lepe.

    Mohl byste tento argument trochu rozvest? Nemel jsem pocit, ze by si umelci dovolili fusovat do jinych veci nez sve remeslo a politika. I to podnikani mnohym nejde, resp. jde stejne jako jinym lidem a nemam pocit, ze by umelci byli nejaka zvlastni sorta ci kasta lidi ve spolecnosti... Nedelejme prosim proto z nich neco vice, tak jako 17. listopad nerezirovali umelci a ve svem dusledku ani studenti, tak nebudou rezirovat jine velke kauzy...

  • 15. 5. 2002 10:12

    Jiří Pallas (neregistrovaný)
    Nevim co mate proti umelcum? Ten 17. listopad nezrezirovali ani delnici ani nikdo dalsi - proste to bolsevik v Rusku zabalil a tady toho vyuzili lidi, kteri maji ostre lokty.
    Zajmova organizace internetu by jiste byla schopna prosadit lepsi variantu nez sikulove jako Brezina, Mlynar atd.

  • 15. 5. 2002 11:40

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Myslenka zajimava, ovsem zapomnel jste na tu drobnou malickost. Vase tvrzeni, ze Zajmova organizace internetu by jiste byla schopna prosadit lepsi variantu muzete necim podporit? Domnivam se, ze na Internetu je nekolik zajmovych skupin jiz nyni, vcetne te vseobecne, ktera se dychti po levnejsim a tlustsim Internetu a rekl bych, ze vysledek je vice nez ubohy, resp. takovy jaky ti opravdovi mocni dovoli bez ohledu na cokoli jineho...
  • 15. 5. 2002 14:32

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    No, zrejme se rozejdeme s rozdilnymi nazory. Vim, ze vy mate silne zahranicni zkusenosti a tak se zrejme divate na nektere veci jinak, ale ja ingerencim statu do cehokoliv prilis nefandim - mam s tim zkusnosti spise spatne. A vliv OSA neni cisty vliv silen zajmove organizace - vzhledem k zakonodarstvi jde spise prave o ingerenci statu, byt' realizovanou prostrednictvim zajmove organizace. A nicemu podobnemu ja nikde nefandim - a tim mene na Internetu.
  • 9. 5. 2002 11:42

    Jiri Pallas (neregistrovaný)
    Odstavec po odstavici

    1. Vzhledem k tomu, ze je navrh vyhodny pro velke servery a tech je mnohem mene nez malych... tak v reakcich zavani spise zavist.

    2. Pokud neverite, ze vice penez da v prumeru lepsi obsah - neverte. Ja jsem opacneho nazoru a myslim, ze jsem pravde blize.

    3. Pletete dve veci dohromady. Samozrejme, ze plati me tvrzeni - kvalitnejsi obsah, delsi doba setrvani. Druha cast je s odpustenim blbost. Pokud na internetu nic nebude - tak se nikdo nepripoji - cim tam toho bude vice a cim to bude kvalitnejsi, tim vice se bude pripojovat dalsich subjektu. Predevsim v CR je mnohem vice nepripojenych nez pripojenych a predevsim mobilni operatori budou hledat (a hledaji) obsah jak udrzet navstevniky co nejdele pripojene

    4. Neumite cist. Nikde nemluvim o vypinani sluzeb, ale o ++ sluzbach pro platici ISP.

    5. Jsem presvedcen, ze k necemu podobnemu dojit drive ci pozdeji musi. Spise nez OSA je mozna lepsi priklad ochrana mechanickych prav, kterou jsem take uvadel. Vy si to nemyslite - to vam nelze zakazat.

    6. Diskutovat jestli je OSA v poradku nebo ne sem nepatri, ale ja si myslim, ze prinasi vice dobreho nez spatneho.

    7. Odkud kam by proudily penize jste si opet nastudoval nepresne. Naopak podle meho modelu by si zahranicni servery hodne navstevovane z CR oteviraly odbocky v CR, tim by ziskaly cast kolace a zaroven by se pro ISP omezila nutnost zahranicni konektivity. Pro uzivatele rychlejsi odezva. Opet vzajemna vyhodnost

    8. V odstavci s Hlavenkou vam opet unikla varianta, ze se jedna o procento ci odvod za celkovy cas na internetu a tudiz by patrne ISP vubec nevadilo, kdyby uzivatele na internetu sedeli dele. Uz vydim Hlavenku, jak sedi u internetu a za 50 haleru za hodinu refreshuje Lupu.

    9. Takze vase starosti bych chtel mit. 50 haleru je 12 korun za 24 hodin refreshovani a to jak vite s v auditech odfiltrovava....

    Takze se pokuste o lepsi argumenty.

    Jiri Pallas



  • 9. 5. 2002 13:21

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Ad 3 - vite, ono na tom Internetu bylo "neco" davno drive nez byl Web. Ono na nem je nyni a ono na nem bude i pozdeji a rozhodne prim nebudou hrat poskytovatele obsahu ve Vasem chapani (s ohledem na placeni k ISP)... - klidne se s Vami vsadim o neco zajimaveho. Bohuzel Evropa jeste zdaleka tak nedospela, ze sluzba WWW je jen jeden stripek do siroke mozaiky sluzeb.

    A srovnavate-li s OSA, nabidnu korektni primer - koncesionarsky poplatek za televizi. Ac se to Zeleznemu (a ostatnim komercnim TV stanicim) set sakramentsky celou dobu nelibi, z tech soucasnych (snad:->) 75,- Kc nevidi ani halir. Tudiz nevidim duvod, proc by v jine komunikacni sfere to melo byt jinak...

  • 9. 5. 2002 15:00

    Jiri Pallas (neregistrovaný)
    Ze pred a po WWW bude vice protokolu je mi znamo. Seznamka poskytuje data i do WAP a SMS a chystame i do dalsich sluzeb.
    S tim koncesionarskym poplatkem to mate popletene. Ten se neplati OSA, ale televizi. Televize plati malou cast OSA.
    Zelezny plati OSA take, ale myslim, ze podle jineho modelu. Nedal bych za to ruku do ohne, ale v nekterych zemich je to nejake procento z reklamnich prijmu. Stejny rozdil u verejnopravniho a soukromeho rozhlasoveho vysilani.
    Televize plati dale za pouziti mechanickych prav vyrobci nosice - stejne tak radio. Hadejte, proc si spoustu hvezd nahrava znova stre hity jejichz mechanicka prava ze Supraphonu ci Pantonu vlastni nyni Bonton.
  • 10. 5. 2002 8:10

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Myslim, ze jste plne nepochopil moji vytku. Nejde vubec o protokoly... ty krome technickych specialistu nikoho nezajimaji. Co je podstatne je obsah! A je jedno, jakym protokolem. P2P site si nasly obsah, ktery dela daleko vetsi trafic (jak objem dat, tak sirka pasma) nez cokoli jineho (Web uz davno nema prim). A tim, ze se chystate do dalsich sluzeb mne sice tesi, nicmene coby temer 3 roky stastne zenaty mne Vase soucasne portfolio vubec nezajima. Nevidim tedy duvod, proc bych si mel v necem 'centralnim' Vase sluzby platit.

    S koncesionarskym poplatkem vs. OSA - prosim, kdyz uz chcete oponovat svym protihracum, snazte se radne porozumet jejich argumentum a nevymyslejte si, co nerekli - ukazte mi, kde jsem v prispevku byt jen naznacil, ze 75,- Kc jde do OSA? Ja jsem konstatoval, ze statni subjekt si ze zakona (?) vybira poplatek a vsechny komercni subjekty provozujici stejnou cinnost na to narok nemaji => statni Weby at si delaji co chteji (to ostatne muzeme rozhodnout ve volbach za mesic), ale komercni poskytovatele obsahu mne musi zaujmou, abych se rozhodl je financne podporovat, nesouhlasim s tim, aby mi to bylo narizeno legislativne. Ostatne, docela by mne zajimalo, jak mi coby cloveku budete dokazovat poruseni takoveho zakona. U televize je to jednoznacne, je to jednoucelovy pristroj a je videt. Kdyz mam TV kartu, uz to bude slozitejsi a potrebujete soudni prikaz k domovni prohlidce. Ovsem jak mi budete dokazovat vyuziti ceskeho (protoze na uzemi jineho statu nemate jurisdikci) WWW serveru ci jineho obsahoveho kanalu, ktery bude podlehat zdaneni, to vazne netusim...:-0

    Chapu, ze kdyz se Internetova media nejsou schopni uzivit svym umem, ze hledaji jine zdroje, nejprve to byly PageViews a podobne nesmysly (mimochodem, byl jsem jeden z mala, ktery od zacatku verejne rikal (a to i proti tzv. Guru Lukacovicovi - zdravim Ivo...:->)), nyni tohle. Lidi jsou blbi a Cesi jsou hrozne pohodlni, ale ja pevne verim, ze toto nemuze projit. Vy mi financujete me podnikani? Nikoliv, proc bych mel ja financovat Vas nad ramec meho apetitu?

  • 10. 5. 2002 10:10

    Jiri Pallas (neregistrovaný)
    Pane PajaSoft,
    neplete si porad OSA a koncesionarske poplatky. Jdete si to nastudovat a pak muzeme pokracovat v diskusi na toto tema.
    Co se tyce vasi geniality v PV. Pred dvema roky jste za jedno PV mohl dostat pri prodeji podniku 0,2 - 1 cent. Mnoho lidi na to vydelalo penize. Dnes se plati za neco jineho a zitro to bude opet jinak.
    Pochopte - svet se meni, rohlik jiz nestoji 30 haleru a banany 17 Kc za kilo.
  • 10. 5. 2002 11:50

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Jiste svet se meni a stale hodnoty pretrvavaji. Jiste, spekulanti vydelavaji vzdy solidne, samozrejme s rizikem. Ja mel za to, ze chcete nastolit stabilni prostredi a ne vydelat na necem, co je zrovna ted na chilku v mode.. cim dal vice mne presvedcujete ze jste vobycejny kseftar a spekulant a poctive podnikani s vytvarenim opravdovych (a trvalych) hodnot je Vam velice vzdalene...

    PS: Tim spise Vam nehodlam dobrovolne dat ani halir.

  • 10. 5. 2002 12:01

    Jiri Pallas (neregistrovaný)
    Opravdu jste docela slusny sprostak.
    To, ze nekdo prodal neco za trzni hodnotu, ktera plati v tu chvili kdy prodava, nelze nazyvat kseftarenim. Ja bohuzel neprodal, za tehdejsi cenu bych byl o 50.000.00 Kc bohatsi a vam by asi praskla zluc.
    Blaboly o stabilnim prostredi se daji zaradit nekam mezi Gottwalda a Husaka. Ted se proste veci meni a pokud se o tom nemuzete docist v Pravu, ctete treba Dnes nebo Lidovky.
  • 10. 5. 2002 12:35

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Aha, takze kdyz bez obalu jasne a strucne vyjadrim svuj nazor jsem sprostak. Budiz, Vas nazor Vam neberu. Priste reknete, ze mame spolu komunikovat pomoci diplomatickych not, prizvu si k sobe demagoga (pardon, poradce pro politicka jednani)...

    Pokud jste koupil, prodal ci to neudelal je ciste Vase rozhodnuti. Zluc nejspise ted praska Vam, kdyz jste o tech 50 melounu lehci...:-)

    Pokud si mam delat nazor na dnesni svet diky komentarum panu z Lidovek nebo Dnes, dekuji, nemam zajem. Ale aspon vim s kym mam tu cest coby Vasi osoby... Mam, na rozdil zrejme i od Vas urcitou osobni cest a tak neprodam zakaznikovi vsechno, co by treba v tu chvili koupil, protoze vim, ze je to pitomost. Ano v nasem dravem post-socialismu se to nenosi, ale ja jsem presvedcen o tom, ze poctiva prace a kvalita nakonec ukaze, kdo mel pravdu. Mozna se toho nedoziju, ale rozhodne k tomu striktne povedu sve deti (az je budu mit:->), nechci aby z nich vyrostli podobni typkove jako dnesni generace mezi 15-18 rokem... fakt ne...

    To, ze se neco smeni za trzni hodnotu mohu nazyvat jak chci a svoji terminologii jsem Vam jasne objasnil, muzete proti ni mit cokoli, ale svoje demokraticke principy, ze co neni podle Vas je spatne apod. si strcte treba k tomu Husakovi, na jednu stranu s nema zametate a na stranu druhou mate patent na the best of universe, vidte? Ja Vas nazor respektuji, pouze mu oponuji a dokud se mne bytostne netyka, klidne si hlasejte cokoli, mate na to pravo, stejne ale jako toto pravo mam ja! A pokud Vam vadi, ze se ozve nekdo, kdo Vam oponuje, tak akorat drzte usta a nemluvte verejne, vzdycky se nekdo takovy (jako ja:->>>) najde...

    PS: Tato diskuse bez vecne roviny, kam ji pan Pallas (BTW nejsem pan PaJaSoft, ale to byste musel vynalozit minimum usili - slovy 1 click) nasmeroval je o nicem a timto tento thread koncim, ztraci pro mne naprosto vyznam.

  • 13. 5. 2002 14:31

    Fluke (neregistrovaný)
    Dekuji panu P. Janouskovi za rozvinuti diskuse, ze ktere lze dostatecne presne pochopit, co je p. Pallas zac. Usetril jste mi cas a nervy. Dekuji.
  • 9. 5. 2002 13:48

    Ratibor Líbal (neregistrovaný)
    ad 1 - je problemem kazdeho provozovatele serveru, kde vezme penize. cili male servery budou mit malo penez = jejich problem, ale pouze pokud celou vec nechcete vymahat legislativne.

    ad 2 - vice penez muze zlepsit obsah, ale rozhodne bych se na to nespolehal. vas argument neni nicim podlozeny.

    ad3 - tvrzeni kvalitnejsi obsah = delsi doba muze byt pravdive, ale vzhledem k tomu, ze celkova mozna doba je omezena pak tady spis mame duvod pochybovat (jak moc se zvysi doba stravena na internetu?).

    ad 56 - koncesionarske poplatky ci cokoli podobneho OSA - je pouze nova dan, kterou dostatecne silni lobbyste prosadili jako levnejsi reseni svych zajmu. Ve sve podstate se jedna o kradez. (Nezpochybnuji pravo majitelu vybirat penize za pronajem, jde mi o centralni legislativni reseni).

    ad 7 - motivace pro platby ISP je ponekud pochybna vzhledem k nemoznosti urcit konkretni prinos

    ad 89 - nakladani s takto ziskanymi financnimi prostredky je ponekud diskutabilni. Kdyz dostanete zadarmo penize, co snimi udelate? to co vam prinese nejvetsi uzitek (ostatne to je vase pravo). cili muze dojit i k popisovanym variantam - zname jsou jiz lecjake pripady. Rozhodne nemuzeme tvrdit, ze tyto penize budou mit nejaky obecne prospesny vliv - pro to neni zadny duvod. (A to ani nemluvim o nesmyslnosti pojmu verejny prospech).
  • 9. 5. 2002 15:04

    Jiri Pallas (neregistrovaný)
    ad1 jasne
    ad2 jedna se o velka cisla a kdo uvazuje objektivne tak musi pripustit, ze moje tvrzeni je pravdepodobnejsi nez opacne. Vice penez - lepsi obsah.
    ad3 psal jsem lepsi obsah = i vice lidi na internetu.
    ad56 vec nazoru
    ad7 vec nazoru
    ad 89 vas nazor. Ty penize nejsou zadarmo.
  • 9. 5. 2002 14:07

    MK (neregistrovaný)
    Neumite cist. Nikde nemluvim o vypinani sluzeb, ale o ++ sluzbach pro platici ISP.

    Sem s temi sluzbami.

  • 9. 5. 2002 15:07

    Jiri Pallas (neregistrovaný)
    Podivejte se na www.Seznamka.cz
    Pokud si poslete SMS, posune se vas inzerat dopredu. NAjedte si mysi na zlutou znacku TOP a uvidite, kolik jsou lide za sluzbu TOP ochotni posilat SMS.
    (predevsim on hleda ji).
    Dalsi sluzbicky se chystaji.

  • 9. 5. 2002 15:19

    MK (neregistrovaný)
    Nezlobte se na me, ale posunuti inzeratu dopredu nepovazuji za obsahovy prinos. To, ze jsou za to lidi ochotni platit, tak at plati. Ale to, ze by za to meli nejakym socialistickym zpusobem platit ISP, no ... Myslim, ze to pomerne presne vystihl Pavel Satrapa (nenechte se osalit tim, ze napsal, ze ekonomice provozu ISP nerozumi :-)).
  • 9. 5. 2002 14:08

    Pavel Satrapa (neregistrovaný)
    Tak já to zkusím.

    Vaše základní teze je, že všechny zúčastněné strany musí mít z návrhu užitek. Já jej vidím ale jen na straně poskytovatelů obsahu, kteří dostanou více peněz a navíc celkem stabilně.

    Výhoda ISP z delšího času stráveného na Internetu platí jen u uživatelů připojených po telefonních linkách, pro které ISP dostává od telefonního operátora nějaký podíl z hovorného. Nejsem odborník na ekonomii ISP, ale z valná většina z nich má myslím těžiště příjmů úplně jinde. Nemluvě o křiklavých případech, jako je třeba InWay, který dial-up vůbec neprovozuje. Stěhování zahraničních serverů k nám je HODNĚ odvážná spekulace, nota bene ty opravdu velké řeší Akamai.

    Uživatelé sice řekněme dostanou lepší služby, ale poctivě si je zaplatí - budou přece na Internetu déle a kromě toho ISP poplatek serverům těžko bude brát ze svého zisku. Více nebo méně přímo jej naúčtuje zákazníkům. Ježíšek neexistuje.

    Nemluvě o tom, že na Internetu je mnohem více obsahu, než přinášejí servery zahrnuté do popsaného modelu financování. Takže zase směřujeme k modelu, kdy se plošně ode všech vybere poplatek a ten se pak rozdělí "těm správným".

    Navíc mi jako uživateli nedáváte možnost se těchto báječných služeb vzdát (kterou mi Zandlův návrh dává). Nechci platit za obsah, ale když už bych s tím měl začít, rozhodně bych to raději dělal podle Zandla než podle Vás. Placení za obsah je věcí mezi čtenářem a serverem, další strany bych do toho netahal.

    Je mi celkem jasné, proč Vás láká legislativní cesta. Dobrovolně by do tohoto modelu kromě poskytovatelů obsahu šel jen málokdo. Přesvědčit skupinku poslanců bude výrazně jednodušší.

    Čistě na okraj - s OSA jsem hrubě nespokojen jak z pozice autora, tak z pozice konzumenta.
  • 9. 5. 2002 15:14

    Jiri Pallas (neregistrovaný)
    Po ste opakuji, ze pokud by servery nabidly sluzby ++ pouze pro platici ISP...
    Pokud chcete platit Zandlovi, tak vam samozrejme nebranim, ale jeho model ma z naseho pohledu velkou slabinu.
    Ve vsech notyskovych pruzkumech uvadeji uzivatele, ze sleduji janevimco, ale na Seznamku a nedej buh na erotiku nikdo nechodi. Mereni na internetu ukazuji uplne jine priority. To plati stejne o korporaci pan Zandla - pokud nebude sledovat skutecnou navstevnost zucastnenych serveru, dojde k nespravedlivemu rozdelovani.
    Ostatne jeho model je take zalozen na plus obsahu.
  • 9. 5. 2002 15:30

    MK (neregistrovaný)
    Myslim, ze uplne nejjednodussi bude, kdyz se vrhnete na ty zle ISP a nabidnete jim ty ++ sluzby. Tesim se, az ziskate nejakeho dalsiho nez je Tele2 :-)
  • 9. 5. 2002 17:13

    Pavel Satrapa (neregistrovaný)
    Fajn, takže jádro obou návrhů je stejné - když si uživatelé připlatí, dostanou rozšířené služby. Až na to, že Zandl to říká přímo, zatímco Vy se snažíte jít na to oklikou přes ISP. Uživatelům pověsíte na nos bulíka, že je to nic nestojí, ale ISP samozřejmě své náklady přenese na ně. Čili namísto férové platby za službu zavádíte jakýsi prapodivný paušál.

    To, co kritizujete na Zandlově návrhu, je nepodstatný technický detail. S radostí přenechám na členech SF, jak si rozdělí zisk. Pokud bude masově docházet k tomu, že uživatelé si budou předplácet Matematické rozhledy a číst Playboy, asi se to managementu Playboye nebude líbit a nebude ochoten podle těchto pravidel dále hrát.

    Členové SF klidně mohou dospět k tomu, že vybrané peníze dají na jednu hromadu a tu si pak rozdělí podle nějakého koeficientu - třeba podle Vámi navrhované doby strávené na stránkách. Ovšem pořád se jedná o peníze vybrané poctivě na základě jasné úmluvy "zaplať a dostaneš tohle".

    Naproti tomu Vy se snažíte vyrazit (prostřednictvím ISP) peníze ze všech, ať chtějí či ne.
  • 9. 5. 2002 19:30

    Jiri Pallas (neregistrovaný)
    Opetovne je do meho navrhu vnucovano neco co tam neni. Nikde jsem nerekl, ze ISP musi nutne navysovat ceny. Predpokladam, ze ISP pochopi, ze obsah na internetu (at jiz ve forme WWW nebo jinak) je zakladem jejich ekonomicke uspesnosti. Vybirat predplatne metodou SF je velice drahe.
    Pokud jste to nepochopil, tal mluvim obecne a ne pouze o nasich strankach s radkovou inzerci. Tam jsou prijmove modely jednodussi nez u casopisu.
  • 9. 5. 2002 20:42

    MK (neregistrovaný)
    Vazeny pane,
    urcite jse slysel neco o tzv. peer-to-peer systemech. Takovym peer-to-peer systemem je treba elektronicka posta.

    Zakladem ekonomicke uspesnosti vsech ISP je mit naklady nizsi nez vynosy (nerespektovani tohoto pravidla je mimochodem duvod, proc ma dnes tolik ISP problemy). A proc by se mel ISP zavazovat, ze bude nekomu platit ZE SVEHO ZISKU? Kdyz z toho NIC nebude mit?

    Vy tady hlasate totalni bludy, ktere vychazeji z logiky evropskych telco operatoru poloviny devadesatych let. Mozna Vam uniklo, ze jiz delsi dobu jaksi leti trend casove a datove neomezeneho pripojeni.

  • 9. 5. 2002 20:58

    Pavel Satrapa (neregistrovaný)
    Ano, ve Vašem návrhu je jen to, že ISP zvýšíte náklady. Drze jsem si dovolil předpokládat, že to charitativně nezatáhnou ze svého, ale že více nebo méně přímo přenesou tento náklad na uživatele. Nebo snad nesmím uvažovat o jeho důsledcích?

    Někde se peníze na poplatky serverům vzít musí a já tvrdím, že ono "někde" bude v kapsách uživatelů. To je asi správně, protože oni jsou konzumenty obsahu. Ale zásadně špatně je vybírat to od nich plošně bez ohledu na konzumované služby. Pokud se snad peníze vezmou jinde než u uživatelů, uveďte prosím kde.

    Píšete, že vybírat předpatné metodou SF je velice drahé. Nějaký argument, kterým byste toto tvrzení podložil, by nebyl? Vyčítáte autorovi slabou argumentaci, ale sám jste toho zatím mnoho nepředvedl.

    Pokud jste to nepochopil, tak já také mluvím obecně. Vaše řádková inzerce je mi srdečně ukradená.

    Mimochodem - všiml jste si, že Váš nepodpořil VŮBEC NIKDO? Není to námět k zamyšlení?
  • 10. 5. 2002 0:46

    Marek Prokop (neregistrovaný)
    Dobrý večer pane Pallasi, vidím, že ještě bojujete :-)

    K bodu 3: V článku tvrdím, že není jisté, zda vyší kvalita obsahu přinese delší dobu návštěvnosti. Vy na to reagujete slovy "Pokud na internetu nic nebude, tak se nikdo nepřipojí." Nějak mi uniká souvislost.

    K bodu 4: Mohl byste mi, prosím, vysvětlit rozdíl mezi *zapnutím* určité služby pro platicí a *vypnutím* této služby pro neplatící?

    K bodu 7: Přiznám se, že termín "pobočka serveru" neznám. Nevím tedy, co myslíte tím, že by si u nás zahraniční servery otevíraly pobočky a jak to s tématem souvisí.

    K bodu 8: Pominu-li, že by tak jednali hlavně ti, co platí připojení paušálem a že by to tedy ISP vadilo, šlo mi hlavně o to, že to bude vadit ostatním uživatelům, kteří na to budou přispívat, aniž by získali jakoukoli protihodnotu.

    K bodu 9: Nevím, o čem hovoříte.
  • 10. 5. 2002 1:03

    Jiri Pallas (neregistrovaný)
    Byl bych vam vdecen kdybyste v pripade trvajiciho nechapani dodal doplnujici otazky.

    Ad 3. Pokud bude na internetu obsah s kvalitou blizici se k nule, tak si nedovedu predstavit, ze tam nekdo bude brouzdat. Definice kvality je v tomto pripade tezka, protoze pro kazdeho predstavuje neco jineho. Takze to NIC je suma uzitku vsech navstevniku. S uzitkem poroste doba navstevnosti jednoho navstevnika i pocet pripojenych navstevniku. Samozrejme existuje strop, ale toho v CR neni zdaleka dosazeno.

    Ad 4. Nechapu proc zkreslujete moje formulace. Mluvim vzdy o ++ Sluzbach pro navstevniky prichazejici z ISP, ktere jsou ochotny platit. Jiste uznate, ze poznam z ktereho ISP uzivatel dorazil a podle toho se k nemu mohu chovat.

    Ad 7. Je mi lito vasi nechapavosti. Patrne na tom tak zle nebudete, ale rad vysvetlim znova to co jiz bylo popsano. Pokud by by byly platby od ceskych ISP pro servery umistene v CR, vyplatilo by se treba pro GOOGLE a pro dalsi velke zahranicni servery otevrit v CR pobocku a provozovat kopii sve sluzby v CR. Jiste pripustite, ze by to prineslo i vyhody pro ISP a pro navstevniky v CR

    Ad 8. Nikde jsem nikdy nerekl, ze to musi nutne stat navstevniky internetu penize navic. Neplette do toho prosim pausal.

    Takze ocekavam, ze to vezmete opet bod po bodu a sdelite mi cemu stale nerozumite.
    Dobrou noc.



  • 10. 5. 2002 1:49

    Marek Prokop (neregistrovaný)
    Zde jsou doplňující otázky, které jste si přál.

    Ad 3:

    Domníváte se, že pokud návštěvníci nazačnou za obsah platit (což neznamená, že nebude financován jinak), bude se jeho kvalita blížit nule?

    Váš plán je jednoznačně šitý na masově konzumovaný obsah, souhlasíte s tím (myslím, že už jste kdesi napsal, že ano)? V tom případě mi, prosím, doložte na pár příkladech, že lidé v masovém měřítku tráví konzumací kvalitnějšího obsahu déle času, než konzumací nekvalitního obsahu. Zkuste to třeba na televizním vysílání.

    Domníváte se, že příčinou nízké penetrace internetu v ČR je nedostatek kvalitního obsahu? Pokud ano, uveďte prosím příklady kvalitního obsahu, kvůli kterému by se lidé začali připojovat více a déle.

    Několikrát jste jako příklad placeného obsahu uvedl vybrané služby Seznamky. Můžete, prosím, odhadnout, o kolik stoupne Seznamce návštěvnost poté, co budou moci uživatelé za tyto vaše kvalitnější služby platit?

    Ad 4:

    Nezbývá mi, než se opakovat. Vysvětlete mi, prosím, rozdíl mezi vypnutím služby XY pro neplatící uživatele a zapnutím služby XY pro platící uživatele. To, že platící/neplatící ve vašem pojetí znamená prostřednictvím ISP, je mi jasné.

    Ad 7:

    Vy jste již někde napsal, že se váš plán týká jen serverů fyzicky umístěných v ČR?

    Dovedete si představit (myslím po technické stránce) provozování *kopie* Googlu v jakési národní pobočce?

    Jaké výhody by přinesly takové "pobočky" pro české uživatele? Nedovedu si je představit.

    Mimo Googlu máte nějaký další návrh, které z několika miliónů zahraničních serverů by si u nás mohly otevřít pobočku, aby tím získaly několik korun denně?

    Ad 8:

    Vím, že jste nikdy neřekl, že to bude stát uživatele peníze navíc. Nicméně o tom, že by stálo, je přesvědčen prakticky každý, kdo se k vašemu plánu zatím vyjádřil. Nemyslíte, že by bylo rozumné, se s tím smířit?

    Proč do toho nemám plést paušál? Není snad pravda, že ISP by v důsledku vašeho plánu na pušálních platbách za připojení začali prodělávat? Není snad pravda, že uživatelé připojení za paušál by do vašeho systému nepřinášeli peníze? A do třetice, není snad pravda, že objem připojení neúčtovaného za čas roste a v souladu s celosvětovým trendem bude růst dále?

    Děkuji a přeji dobrou noc.
  • 10. 5. 2002 8:32

    Jiri Pallas (neregistrovaný)
    ad3. pokud chcete dokazovat nejake matematicke pravidlo, tak se divate na hranicni hodnoty. To opakuji dokola - zadny obsah (informace) = ISP utrou hubu.

    Jak jsem rekl. Pro kazdeho je kvalita / uzitek neco jineho. Nekdo ma rad blondynky, jiny dava prednost Lupe. Mozna je to pro vas tezke pochopit, ale ten masovy obsah vznika prave z miry uzitku, kterou si tam najdou navstevnici. Jelikoz je kazdy clovek jiny, tak je tezke delit OBECNE obsah na kvalitni a nekvalitni. Je to vec vaseho subjektivniho nazoru.

    S tim kvalitnim obsahem jsem to vysvetlil v minulem odstavci. Z meho pohledu mohu srovnavat predevsim svedsky obsah a cesky - tedy obe zeme s 10 mil. obyvatel. Srovnani je jednoznacne pro svedsky internet, ale opakuji je to subjektivni. Ve svedsku je pripojeno vice nez 2x vice lidi, mnohem levneji, rychleji a zustavaji na siti dele. V mych ocich neni jedina sluzba v CR, ktera by mohla kvalitou konkurovat. Svedska obdoba naseho Rande.cz miva soucasne on/line 30.000 navstevniku...

    Pocet navstevniku nam jiz roste pouze s rostoucim internetem - tudiz ti kdo jsou na siti a chteji se seznamovat to jiz u nas delaji - 300.000 unikatnich mesicne. S vice prostredky jsme schopni je dele a casteji u nas udrzet a tak myslim, ze by se delka navstevy na uzivatele prodlouzila z 60 min mesicne na 90. Takove veci jako vkladani fotek maji jednoduche reseni technicky, ale musi se administrovat. Kazdy den cezoruji nase administratorky 2.500 inzeratu. To je nekolikrat vice nez pocet novych odkazu na velkych portalech.

    Ad4. Zadne prostrednictvim ISP - ISP si za levny peniz koupi lepsi sluzbu a ten peniz dostane zpet tim, ze mu naroste pocet zakazniku... to uz vysvetluji popate.

    Ad7. Napsal a nekolikrat. Mimo googlu treba CNN. Kazdy pouziva neco jineho a tak to beru podle sebe. Ja si to dovedu predstavit docela dobre. Je to obdobne v mnoha oborech. To o nekolika korunach za den beru jako vyraz vaseho nedostatku predstavivosti.
    Mam server v USA a vidim, ze mi na nej chodi navstevnici z A / CR 1.000.000 hodin mesicne (tedy asi tretina seznamu)
    B / Vim, ze v CR za 1 hod dostanu 1 Kc
    C / Bud se z nekym v CR dohodnu aby mi to provozoval a nebo si otevru pobocku sam.
    pripad druhy.
    -------------
    A / mam server v USA a vidim, ze mi na nej chodi z CR lidi 30 min za mesic. Co udelam?

    Pokud si nedovedete predstavit vyhodu pro uzivatele, tak si zkuste predstavit vyhodu pro ISP.

    Ad 8. Snad nechcete abych povazoval to co zde v diskusi zazniva za objektivni nazory. Jsem si velice vedom a vsichni ostatni se mnou, ze je to hodne vyhodne pro velke servery a nevyhodne pro male. Jsem presvedcen o tom, ze z mnoha lidi zde mluvi zavist.
    Cely vas posledni odstavec mluvi pro me reseni. Ja mluvim o casu stravenem na nejakych strankach ne o delce pripojeni. Zapominate, ze to je presne pripad GPRS (byt se zde meri objem prenesenych dat a ne cas). Proste ve chvili kdy vznikne vetsi konkurence mezi ISP uvidite.

  • 10. 5. 2002 10:38

    MK (neregistrovaný)
    Ad4. Zadne prostrednictvim ISP - ISP si za levny peniz koupi lepsi sluzbu a ten peniz dostane zpet tim, ze mu naroste pocet zakazniku... to uz vysvetluji popate. K cemu bude ISP narust zakazniku, kdyz je dnes dial-up v podstate ztratova zalezitost?

    Nechapu, cemu rikate vetsi konkurence mezi ISP. Dnes je na nasem trhu 30 ISP s vlastnim ASem. Rekneme, ze tech ostatnich, kterym ja rikam preprodejci, je neco kolem 150. Sakra, chtel bych, aby podobna konkurence byla v libovolnem jinem sitovem odvetvi!

  • 10. 5. 2002 12:56

    Pavel Satrapa (neregistrovaný)
    Měl byste si to rozmyslet. Tak jsou ty peníze malé nebo velké? Na jedné straně píšete, že "ISP si za levný peníz koupí...", na druhé straně ale ten levný peníz je natolik velký, že sem přitáhne CNN. Oboje zároveň nemůže být pravda.

    Pořád ještě jste mi neodpověděl, kde se tyhle peníze vezmou, když ne od uživatelů.
  • 12. 5. 2002 15:09

    Corin (neregistrovaný)
    Denně strávím několik hodin připojením na Terminal Service do práce.
    Jestli jsem dobře pochopil vaši argumentaci, tak za toto připojení dostanete vy a vaše Seznamka (na které jsem nenašl nic zajímavého, pročež na ni nechodím) nějaké peníze?

    Ty pochopitelně bude muset můj ISP někde sebrat. Buď si sníží zisk :)), nebo mi zdraží připojení.

    Takže kvůli zisku vaší Seznamky budu muset platit více za připojení do práce??

    No toto...
  • 12. 5. 2002 16:39

    Jiri Pallas (neregistrovaný)
    Moji argumentaci jste pochopil spatne. Prectete si diskusi poradne. Co se tyce vaseho zajmu o Seznamku - to je ciste vase vec. 300.000 lidi mesicne si mysli neco jineho. Ostatne - nekdo ma rad holky, jinej vdolky.

  • 9. 5. 2002 16:05

    Robert Němec (neregistrovaný)
    Sleduji tuto diskuzi jak na reklama@nawebu.cz, tak zde. Na jedné straně je pan Pallas takřka sám, na druhé straně skoro všichni ostatní.

    Nechci se bavit o tom, zda je návrh dobrý, nebo špatný. Ale internetová komunita mu dosti jasně říká NE. A pochybuji, že by šla přesvědčit. Tudíž pan Pallas zřejmě jen ztrácí čas s přesvědčováním ostatních.

    To je jako kdybych chtěl zrušit sociální dávky. I když je ten nápad relativně hodně dobrý (aspoň z mého libertariánského hlediska), vím, že v ČR je nyní neprosaditelný.

    Jediná šance je, kdyby někdo přesvědčil zákonodárce, ideálně jim ještě poslal nějaké peníze. To je v současné době jediná šance.
  • 9. 5. 2002 16:34

    MK (neregistrovaný)
    Problem pana Pallase neni v tom, ze by ho odmitala internetova komunita. On prece NECHCE penize od komunity, on chce penize od ISP. Z komunity nevyrazi ani korunu - s tim musi za ISP.

    Nevim, co je libertarianske hledisko, ale moje liberalni mysleni mi rika, ze bych mel platit PRIMO za sluzby, ktere cerpam a ne za sluzby, ktere mi NEKDO nuti v bundlu s necim a rika tomu fantasticka nabidka :-)

  • 9. 5. 2002 16:47

    MK (neregistrovaný)
    Jo a zapomel jsem rict, ze kvuli posouvani meho potencialniho inzeratu v seznamce nahoru rozhodne nehodlam prejit z Mistralu na nejakeho potrhleho providera, ktery Vam na ten "byznysplan" skoci :-)
  • 9. 5. 2002 16:48

    Nishkam (neregistrovaný)
    Jediná šance je, kdyby někdo přesvědčil zákonodárce, ideálně jim ještě poslal nějaké peníze. To je v současné době jediná šance.

    Vidim, ze opravdu rozumite politice. :-)

  • 9. 5. 2002 17:06

    xx (neregistrovaný)
    Obavam se, ze kazdy kdekoliv vyjadreny nazor k tomuto je proti - proste je to 100% at se scita jakkoliv.
    Muzete rict nekoho, kdo je pro Vas navrh (nezapocitame-li nazor Vas)?
    Ja narazil jen na jedinyho, a jeho nazor se moc vazne brat neda.
    Diky za uvedene reference.

    xx

  • 9. 5. 2002 16:56

    Honza (neregistrovaný)
    At plati poskytovatele obsahu ISP za to, ze jim umoznuji bezet jejich business. Nikdo je nikdy nenutil k tomu, aby rozbehnuli svuj business. Nikdo jim nerikal, ze maji investovat do te dane sluzby. Nikdo jim nerika, jak maji podnikat a jak vydelat na Internetu penize.
    To ze B2C sfera nevi, jak vydelat penize na netu je smutne, ale je to tak a je to JEN a JEN jeji problem!

    Jsou to nezavisle podnikatelske subjekty a mnoho lidi vyuziva ISP JEN aby se dostali k mailum, co maji v praci pripadne nekde na freemailu (kdyz bude zpoplatnen, tak lidi prejdou jinam).
    Zadny ISP NIKDY neprisel za poskytovali obsahu, aby jim rekl: helejte, MY umoznujeme lidi pripojit k netu a MY vam davame sanci vydelat penize, dejte nam podil z vasich prijmu, jinak vam urizneme lidi, co se k vam nebudou moci pripojit.
    Je to absurdni a muze tohle napadnou jen blaznivy mozek, a zel mi prijde, ze sem patri i pan Palas.

    Zkratka a dobre, podnikani na netu je SVOBODNE rozhodnuti KAZDEHO cloveka. Musi si sam vymyslet svuj obchodni model a ne pak vydirat jine firmy a z nich se snazit vytahnout penize.Kdyz nema Seznamka obchodni model aby sama o sobe prezila, tak at krachne. Budiz, na jeji misto nastoupi 10 stejnych serveru co to dokazou.

    Nevim co se tu resi....
  • 9. 5. 2002 20:11

    TomasV (neregistrovaný)
    Nevim co se tu resi - presne tak!

    Pan Pallas stavi svuj navrh na faktu, ze vice hodin na internetu = vice penez od uzivatele pro ISP. To je sice fakt v tuto chvili, ale cilem nas vsech by mela byt zmena. Nasim cilem by melo byt vytvoreni modelu kdy vsichni mohou byt pripojeni 24 hodin denne rekneme za cenu dnesnich 4 - 6 hodin. Teprve potom bude mozny rozvoj technologii, ktere prinesou vice penez B2C komunite. Napriklad ehome, moznost ovladat topeni, svetlo, zvuk, dvere na dalku. Moznost rusit kancelare a vyuzivat tele-commuting, bezdratove technologie pro prenos zprav a obsahu....
    Obsah samotny je druhotny. Pokud nekdo ma kvalitni obsah, muze ho zpoplatnit primo do chvile nez jiny server bude mit stejne kvalitni pro uzivatele zdarma. V Cechach sice poskytovatele obsahu stoji na 1. miste v zebricku, ale to se doufam zmeni.

    Rekneme NE OSA, RIIA, KONCESNIM POPLATKUM ZA TELEVIZI!!!

    Zacneme platit za jednotlive filmy, zpravy a to co potrebujeme!
  • 9. 5. 2002 21:33

    Jiri Pallas (neregistrovaný)
    Kvalitni obsah se bez penez neda dlouhodobe poskytovat.
    Spravne podotykate, ze se internet bude pouzivat na spoustu dalsich sluzem, nejen clanky na Lupe nebo blondynky na Seznamce. Na svedskem Gotlandu se testuje platba za pouzivani pracky. Pracky jsou do domacnosti dodany zadarmo a domacnost plati za pouziti nejen casove, ale i kterym programem se pradlo pere. Myslenka platit za jednotlive filmy, pisnicky a nebo clanky je samozrejme na prvni pohled krasna, ale ma dva problemy
    1. ochrana integrity tech, kdo sluzby vyuzivaji
    2. mnohem slozitejsi billing

    zdar
    Jiri Pallas


  • 10. 5. 2002 0:24

    filip (neregistrovaný)
    Hmmm.... Tak to o těch pračkách mne dostalo. Jestli to náhodou nevíte, tak něco podobného se nyní ve velkém a oficiálně testuje i u nás. Jmenuje se to Indoš a i na toto téma tu najdete mnoho negativních ohlasů.
  • 10. 5. 2002 0:32

    Jiri Pallas (neregistrovaný)
    Nevim co je indos, ale doufam, ze jste pochopi, ze to nechvalim. Predstavte si, ze vam bude nekdo kontrolovat
    - kdy a co perete
    - co mate v lednicce
    - co ctete
    - co nakupujete
    atd...
    nemluve o tom v jake kategorii na Seznamce se potloukate.

  • 10. 5. 2002 1:25

    filip (neregistrovaný)
    Tu kontrolu jste předvedl absolutně. Jímá mne hrůza z podobných lidí jako Vy, kteří si nechají naplnit databázi nějakými informacemi a posléze jsou schopni je použít proti komukoli, kdo jde náhodou kolem. Ale nejprve k věci.
    Proč by moje lednička nemohla mít zabudovaný systém, kdy mne sama upozorní, že je něčeho nedostatek? I kdyby sama poskytovala nějak někomu informaci o tom, co do ní kupuji, je mu užitečná jen z hlediska kvantity. Neřekne mu přesně kdo jsem, co mám všechno rád, kde přesně jsem. To samé v podstatě probíhá v supermarketech. Anonymně se testuje, co lidé nakupují, anebo se to testuje veřejně - to byly např. ty karty Delvita. Takže se kupříkladu zjistilo, že hodně piva kupují lidé, kteří kupují také pleny.... Dalo se pivo a pleny vedle sebe a fungovalo to ještě lépe. Tyto informace jsou naprosto anyonymní, ale v objemovém kvantu pro dodavatele životně důležité. Něco jiného je Váš opačný přístup. Pozor člověče, my Vás podle adresy (kterou jste nám dobrovolně poskytl) známe, sledujeme co kdy kde... A jestli nebudeš dělat to co chceme, tak uvidíš. No tak dobře. Jděte si touto cestou, já ji rozhodně odmítám a nenechám se manipulovat Vámi na základě něčeho, co jste vlastně zneužil. Alespoň se ukázalo, o co Vám vlastně na Seznamce jde. Ten server pro mne skončil.
    P.S. Když už tu do Vás kopu a plivu - volně cituji z Vaší nápovědy - nějak mi u Vás chybí všeobecné podmínky provozu. V podstatě Vy něco provozujete a jak se dnes ukázalo, jste schopen těch informací zneužít, ale neříkáte za jakých podmínek, jaká jsou práva a povinnosti zůčastněných eventuálně Vaše odpovědnost za zneužitá, ukradená, ztracená data z Vaší databáze.
  • 10. 5. 2002 16:38

    Robert Němec (neregistrovaný)
    Jofka, na Seznamce vážně chybí právní doložka či politika ochrany soukromí. Minimálně něco ve smyslu "informace, které o vás shromažďujeme (vyjmenovat které) se zavazujeme neprodat, nepředat ani neumožnit jinak získat žádné třetí straně".

    Právní doložka a informace týkající se zákona 101/2000 Sb. jsou dneska na každým blbým serveru. Dneska jsem dávali informace o ochraně soukromí na server, který vyžaduje jenom e-mail a jméno! Seznamka koukám shromažďuje mnohem více informací a nic takového tam nemá. Platí na pana Pallase, když je ze Švédska náš Úřad na ochranu osobních údajů? :-)
  • 11. 5. 2002 21:02

    Martin Kalenda (neregistrovaný)
    Ja ted prave zkoumam nesvedsko a tady to maji velmi casto lide v najmu :) Staci vlozit takovy "udelatko" do prislusne megasablony na zdi a tim date najevo kdy budete prat. Je to reseno po 60ti minutach :) Osobne odzkouseno. Kdyz neprijdete do 15ti minut smula je volno !
    IMHO tu resite neco co resit nelze, tedy ne aspon vasim zpusobem.
    Ja si rad zaplatim primo a i kdybych to mel poslat pres EB ci tak. Nebo pres mikroplatby ci podobne. Od toho jsou to mikroplatby a kdyz mi v Qckach zustanou dve stovky jako ted (zapomel jsem heslo) a provozovatel dela ze je nevidi. Dokonce ani na opetovne zadosti ohledne vraceni za poplatek (z principu) nereaguje. Prece se proto nezblaznim.
    Je to business a kdo si muze dovolit zpoplatnit obsah tak uz si to davno dovolil. Kdo ne hleda, tape, zkousi.... no vy jste jeden z nich. Dnes uz po PV nestekne ani pes. To ve vyrocni zprave maji byt jine udaje a to:
    +XXXXXXXXXXXXX CZK nic jineho investora nezajima.

    MK

    mejte se, radeji bezte pracovat na zahradku udelate lepe.
  • 11. 5. 2002 22:22

    Jiri Pallas (neregistrovaný)
    O tom jak to jde ci nejde resit muzeme pouze spekulovat. Jinak jste vedle jak ta jedle v cituji:
    +XXXXXXXXXXXXX CZK nic jineho investora nezajima.
    Konec citatu.
    To je vsak diskuse, ktera patri na stranky jinych serveru.
    Jiri pallas
  • 9. 5. 2002 18:19

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Podle me je opravdu nejlepsim resenim centralni predplatne, ktere bych dokonce zpocatku vubec nedelil na nejake baliky nebo jednotlive predplatne. Take to predplatne by melo byt celkem nizke -- (my) lide se tak nauci(me), ze za obsah se plati, a az to budeme brat jako samozrejmost, necht se mezi sebou poskytovatele obsahu pohadaji, pospojuji do balicku, nabidnou jednotlive predplatne a ja nevim, co jeste. SF a jeho centralni predplatne je neco jako vyukovy program. Pokud timto prvnim levelem cesky uzivatel Internetu zdarne projde, za dva tri roky klidne muze postoupit do levelu dalsiho.

    Na okamzity financni efekt by nyni poskytovatele obsahu hledet nemeli, a proto by se nemel ani prilis vasnive resit. Jak uz se rika v Bibli: kazda vec potrebuje svuj cas.
  • 9. 5. 2002 19:45

    Jiri Pallas (neregistrovaný)
    Pane Kopta, ruzni typkove me tady oznacuji za komunistu... ale takoveto rovnostarstvi snad ani nemuzete myslet vazne.
  • 9. 5. 2002 20:56

    jan smitko (neregistrovaný)
    chtel bych se zeptat:

    1) co znamena poskytovalel obsahu ? jakykoliv
    server ci sluzba ? takze ISP by meli platit
    napr. freemailovym sluzbam za to, ze provozuji
    tyto sluzby ?

    2) straveny cas... autor vychazi z toho, ze
    cim vice uzivatel stravi casu na webu, tim
    vetsi ma ISP zisk. to muze byt pravda, nicmene
    vetsina ISP provozuje i ruzne formy pripojeni
    na inet, ktere jsou placeny pausalne. (breeznet,
    pevny linky...). nevim, zda idot toto rozlisuje.
    abych pravdu rekl, myslim si, ze v tomto pripade
    je pro ISP vyhodnejsi, pokud uzivatel stravi na
    netu mene casu. (proto tomto pripade by meli ISP
    vybirat poplatky od poskytovatelu obsahu ;o))))))

    js
  • 9. 5. 2002 21:42

    Jiri Pallas (neregistrovaný)
    Poskytovatelem obsahu v tomto pripade myslim kohokoli kdo dodava prostrednictvim jakehokoli protokolu na internetu informace navstevnikum internetu.
    Jak jsem jiz nekolikrat rikal - informace dostupne pres jakykoli protokol na internetu jsou predpokladem k tomu, aby se lide na internet jakymkoli zpusobem pripojili.

    Blizi se chvile, kdy Telecom ztrati monopol i prakticky a potom uvidime.
  • 9. 5. 2002 23:54

    agathaXie (neregistrovaný)
    Pan Pallas neni komunista, on si jen chce nahrabat. Coz o to, na tom by nebylo nic spatneho, ale on si chce nahrabat tak, ze nas okrade. A to tak, ze bychom se nemohli vubec branit. Co na tom ze bych si treba jen stahnul postu pres POP3 (meli by lide co mi poslou postu dostat nejake penize? - taky prece poskytli informace:-))) a ziskaval informace na strankach nejake univerzity, stejne bych zaplatil panu Pallasovi. Co na tom, ze bych jen pouzival firemni project web? Stejne bych zaplatil panu Pallasovi.

    Pane, vy jste u me pouze prachsprosty zlodej.
  • 10. 5. 2002 0:16

    Jiri Pallas (neregistrovaný)
    Asi bych na takove blaboly anonyma nemel odpovidat, ale neda mi to.
    Posta je samozrejme take "obsah" a to, ze ji provozuje ISP by v mem modelu znamenalo, ze bude nejen platit, ale i inkasovat.
    Vas vybrany jazyk je opravdu ozdobou techto stranek.
  • 10. 5. 2002 0:55

    filip (neregistrovaný)
    A co když si poštovní server provozuji sám. To si budu platit sám sobě??? ;o))) Mně se nejvíce líbil příměr kohosi v některé diskusi na toto téma o trafice. Mne přeci nazajímá, že na území republiky (zeměkoule) jsou vydávány tiskoviny. Proč bych měl přispívat za to, že mají v trafice Právo (Rudé), Zemědělské noviny, Penthouse atd. Mne zajímá konkrétní jedna tiskovina (no třeba i dvě, tři), za kterou jsem ochoten utratit jistý definovaný obnos. Vím, že si za svůj peníz kupuji nejen pro mne lákavé čtivo, ale i spousty reklamy, která mne vůbec nezajímá a neoslovuje, na druhou stranu mi nevadí, zvykl jsem a ignoruji ji. Trafika mne tiskovinu nabízí za nějakou cenu, je jen na mně, zda si ji koupím, zda jsem ochoten za tutéž cenu si ji koupit. Pokud ne, mám na výběr. Mohu buď vůbec nečíst, anebo zkusit substituovat dražší čtivo nějakým levnějším časopisem. Já jsem ochoten utratit své peníze za oblíbený časopis neboť mu věřím, jeho obsah byl pro mne vždy lákavý. Ovšem nemám zaručeno, že bude lákavý i nadále. Nemohu přece předem vědět, JAKÝ obsah je pod obálkou. Mohu samozřejmě lehce zalistovat (pokud není ve fólii), ale kvalitu obsahu posoudím až po přečtení. A protže se například vyměnil kolektiv redakce zjišťuji, že obsah neodpovídá tomu, co očekávám, takže si příště zkusím koupit něco jiného, anebo investuji do šunky ve vedlejším obchodě. Nikdo mne nepřinutí, abych si nedobrovolně platil za něco, co si nekupuji, anebo co si nechci kupovat.
    Trafikant může ovšem být mazaný a lákat kolemjdoucí na to, že si u něj mohou tiskoviny zadarmo číst, když jim k tomu bude pouštět reklamu na jiné zboží anebo nabízet služby navíc, za které budou rádi utrácet, například vařit kávu a péct koláče. Zákazníci se k němu jen pohrnou, bude mít plno, tím pádem získá mnoho zakázek na reklamu a všichni budou šťastní a spokojení až do smrti. Dobrou noc, milé děti. ;o))))
    P.S. Ten závěr byla samozřejmě pohádková utopie, ale v praxi na Internetu to přeci funguje. A funguje to velmi dobře i na zmiňované již výše v jiném příspěvku TV Nova. Akorát mi dnes vadilo, že naprali reklamu i do Popelky. Kde jsou doby, kdy pan Železný ve svém báječném programu v sobotu v poledne tvrdil, že do českých starých filmů a pohádek reklama nikdy. Že tam na to není uděláno.... teď nevím co. A ejhle, jde to, perou to tam pod tlakem. ;o((

  • 10. 5. 2002 10:31

    MK (neregistrovaný)
    Posta je samozrejme take "obsah" a to, ze ji provozuje ISP by v mem modelu znamenalo, ze bude nejen platit, ale i inkasovat.

    Na jinem miste pisete, ze by ISP nemeli promitat naklady na koncove uzivatele. Tak od koho budou ISP inkasovat?

  • 10. 5. 2002 10:38

    Jiri Pallas (neregistrovaný)
    nevim kde pisi promitat, ale promitani muze byt i sleva.
    Predevsim tvrdim, ze by to melo byt pro ISP natolik prospesne, ze nebudou muset zvedat ceny.
  • 10. 5. 2002 11:12

    Honza (neregistrovaný)
    Precetl jsem vsechny prispevky a musim rict, ze tu nebylo ze strany navrhovalelu vymahani plateb od ISP receno nic realneho a kontruktivniho.

    Je zjevne, ze tento pristup je direktivni, nema se svobodnym podnikanim nic spolecneho a ke vsemu micha dohromady subjekty, ktere jsou nezavisle a ktere si namaji (pokud sami nechteji) co mluvit do sveho businessu.

    Co navrhuje pan Pallas je ciste jen vmesovani a rekl bych, ze to jiz sam pochopil, ale jiz ten nazor zde zastava ze setrvacnosti.
    To ostri, co vytahnul je dvousecne a rekl bych, ze by klidne stejne mohli ISP mluvit do toho, aby treba ze Seznamky chteli poplatky za to, ze na ni chodi lide, kteri oni pripojuji k Internetu a ze diky ISP muze vubec Seznamka existovat a vydelavat penize.

    Jak jiz jsem napsal. Neni na tom co resit. Kazdy ma svobodnou volbu a muze se rozhodnout, kde bude podnikat a na cem vydelavat. Pokud to neumi, tak nema NEJMENSI pravo se snazit tahat (presneji okradat) jine subjekty na zaklade pochybnych mentalnich konstrukci. Kazdy subjekt je nezavisly a vydelava jak umi. Kdyz to pan Pallas neumi at jde z kola ven, ale at u toho nedela povyk, ze mu nekdo ublizuje. Proste neumi delat obchod, tak at odejde. Prijdou lide, co to budou umet i bez toho, aniz by museli vydirat jine subjekty.
  • 12. 5. 2002 11:57

    Walther Krupinsky (neregistrovaný)
    Ono je jedno zdali je nejaka komunita pro a nebo proti. Pokud to lobbiste zvladnou, tak se bude platit pres ISP pausal tak jako se plati poplatek za TV, za pouzivani vytahu v dome, tak jako se plati OSA, tak jako se plati tisice dalsich poplatku. Netahal bych sem logiku, ze si koupim pouze ten casopis ktery chci a jiny ne a ze je neco koser a nebo ne. Proste mam TV na prohlizeni picture z digiforaku a stejne musim platit v poplatku tvorbu pohadek. Koupim si kopirku a kopiruji si faxy a obchodni koresponcenci a platim poplatek za kopirku. Proc by melo mit nejakou logiku platit za obsah pres ISP. Proste se to zavede a bude vymalovano.
  • 12. 5. 2002 12:43

    Honza (neregistrovaný)
    Ano, ale pak at z nas tady pan Pallas a podobni nedelaji pitomce blaboly, kdy nam vysvetluji jake svate moralni duvody je vedou k tomu, aby okradali ISP. Zkratky vsichni budeme vedet, ze to jsou prachsprosty zlodeji a pokusime se jim vyhnout. Snad se tahle spolecnost jednou zmeni a tyhle lhari uz nebudou mit tolik stesti.
  • 12. 5. 2002 13:06

    Walther Krupinsky (neregistrovaný)
    No ono to asi neni cernobile. Proste za vytah v dome budou platit vsichni protoze poplatek je minimalni a tezko platit za jizdu a spatne se predem odhaduje kdo jak bude jezdit (pani z prizemi bude jezdit porad na pudu s pradlem a pritloustly najemnik z 5 patra chodi pouze po schodech jelikoz se chce libit kolegynim). Kazdy bude platit a majitel domu bude tvrdit, ze vytah bude jezdit rychleji a radostneji, coz muze byt pravda a nemusi. A umim si predstavit situaci kdy rozsahle stranky o hradech castles.hyperlink.cz jsou v nejakem stavu a pokud ma majitel stranek s pristupem unikatnich IP 350 denne a dobou stravenou 20 minut/IP dostaval mesicne 1500 Kc, tak by ty stranky treba vypadaly jinak (a nebo taky ne). BTW: ty stranky jsou po odborne a obsahove strance velice dobre a je to pekny priklad jak nekdo dela obsah intenretu zdarma.
  • 13. 5. 2002 22:16

    Kazišuk (neregistrovaný)
    Ten člověk je úžasný pisálek a výtečný fotograf. Rád bych věřil, že ty stovky, možná i přes tisíc vystavovaných fotografií nafotil on sám a kresby a plánky, u kterých není uvedený žádný autor, nakreslil a načrtl sám. Je úžasné, že mu dovolili fotit i tam, kde to mají turisté zakázáno. A on to dá jen na web, všem zdarma. Nebo je něco jinak? Jakkoliv je ten web úžasný, tak značně pokulhává v případě autorského práva. Takovým by se mělo zakázat existovat, točit výměnné systémy atd atd.
  • 13. 5. 2002 22:38

    Walther Krupinsky (neregistrovaný)
    Ac nerad musim napsat ze jste ubozak. Zabyvam se fotografovanim hradu rok a jenom za posledni prodlouzeny vikend jsem nafotil 420 fotek celkem 6ti hradu. Celkove jich mam nekolik tisic a dojedne jsem je fotil ja. (hrady.hyperlink.cz - grafika uboha, je to jenom fotogalerie, pred rokem jsem fotil spatne v malem rozliseni ted mam dle me dobre fotky 1600*1200, treba Spilberk). Proti autorovi castles.hyperlink.cz jsem ale hovinko v trave. Dotycny byl na 90% nasich hradu a take to nafotil vse 100% osobne. Jelikoz je clenem sdruzeni dostane se na pisemnou nebo i ustni zadost kam potrebuje. Ja jsme se napriklad dostal na Veveri, nebo jsem nafotil jsem interiery Novych hradu s vlajkou Buqoju kterou meli na Bile hore 1620 a kde je prisne zakazano fotit. Pudorysy maji nejaky specialni autorsky rezim, ale napriklad autor www.zamky.sk si je nekdy kresli sam. Pripadne jsou to pudorysy Sedlacka ktery zemrel nekdy na zacatku stoleti, pripadne pudorysy pi. Menclove, ktera pusobila nekdy behem WW2. Kazdopadne nosnou casti tech stranek jsou fotografie. Jste priklad naprosteho ubozaka, ktery neni schopen sam nic vytvorit a proto ve sve omezenosti vas nenapadne, ze by nekdo mohl mit takoveho konicka.
  • 12. 5. 2002 18:50

    Mr.modena (neregistrovaný)
    Co říkáte na tento příklad z pohledu běžného člověka:

    Určím si měsícní limit na připojení k internetu přes dial-up na 700,-Kč, který nesmím překročit.

    Jestliže zaplatím 100 Kč na centrálním předplatném, mohu strávit na internetu o cca 6 hodin (17 Kč/h) méně.

    Kde je tedy ten delší čas strávený na internetu?

    ------

    Jako provozovatel webu bych centrální předplatné přivítal, ale je to v této době velmi nereálné.


    ----------------------------------
    platící poskytovatelé obsahu vs. fotbal

    Zazněl tu názor, že by měli platit poskytovatelé obsahu ve prospěch ISP. To by pak mohl přijít pan Železný za fotbalovými týmy z 1. ligy a nechat je tvrdě zaplatit za to, že jejich zápasy odvysílá ve své TV.
  • 13. 5. 2002 18:32

    Honza (neregistrovaný)
    Pokud jste to nepochopil, tak znovu pro vas...

    To ze by meli poskytovatele obsahu platit ISP bylo zmineno jako stejna kravina, kdyz to poskytovatele chteji od ISP.
    Je to stejna logiky a oba pravni subjekty nemaji vuci sobe zadne zavazky a podnikaji sami ze SVEHO SVOBODNEHO rozhodnuti a kdyz neumi vydelat penize, tak at neokradaji ostatni...

    Snad uz to chapete...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).