Hlavní navigace

Názor k článku Proč nevěřím Elonu Muskovi a jeho cestám na Mars od OB - Tak to v tom máte nějaký zmatek. Naši...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 10. 2016 8:41

    OB (neregistrovaný)

    Tak to v tom máte nějaký zmatek. Naši předkové se v době ledové živili lovem, nikoli zemědělstvím, žádné zásoby na zimu si tedy nedělali.
    Myslel jsem proto, že máte na mysli tzv. malou dobu ledovou - ochlazení začínající ve vrcholném středověku, jehož konec se kryje s počátkem technického rozvoje.

    A mimochodem, zánik římské říše se kryje s počátkem jiné chladné etapy. Ochlazení patrně nezpůsobilo zánik říše samo o sobě, ale rozhodně k němu významně přispělo (nižší výkon zemědělství = méně zdrojů).
    Což mě vrací na začátek diskuse: evropská civilizace pravidelně rozkvétala v teplých etapách, a upadala v etapách chladných.
    http://shake.sci.muni.cz/system/attachment_files/files/000/000/039/original/Glob%C3%A1ln%C3%AD_zm%C4%9Bny_klimatu_v_historii_Zem%C4%9B2.pdf?1433714398

    Nepodceňoval bych proto přírodu - pokud se nám v důsledku klimatických změn přestane dařit produkovat dostatek potravin, společnost se propadne do chaosu (boj o jídlo), technické znalosti ztratí hodnotu a budou mizet.

    Mimochodem - k témuž vývoji dojde, pokud opustíme současný sociální model: necháte-li velké množství lidí na ulici umírat hlady, budou se bouřit, krást a rabovat. A to ekonomice rozhodně neprospívá :)
    Abyste udržel pořádek, budete potřebovat tak drahou armádu, že sociální dávky jsou proti tomu velmi levné. Alternativně se můžete pokusit zavést totalitu a každého, kdo je bez práce, preventivně popravit (samozřejmě i s rodinou, kterou živí) - ale nemám pocit, že by taková vláda dlouho vydržela :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).