Hlavní navigace

Názor k článku Proč Sanoma koupila Tvujdum.cz? od aloha - Co si budeme povídat, Tvůjdům.cz byl vždycky pofidérní...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 9. 2007 9:54

    aloha (neregistrovaný)
    Co si budeme povídat, Tvůjdům.cz byl vždycky pofidérní podnik. Metody, kterými pan Semetkovský proslul, se opravdu nedají označit za typicky košer. A způsob, jakým je tehdy obhajoval, byl hodně zábavný. Prostě kličkovat, jak jen to jde, dokud na vás nepřijdou - a spousta klientů na to fakt nepřijde, protože nemá podtřebné znalosti všech záludností internetového prostředí, tak proč toho nevyužít.

    Tím, že moc nejsou po ruce jiná data, tak asi nejlíp se celý ten přístup dá ilustrovat právě na datech návštěvnosti, kterými se Semetkovský chlubí (a je vážně škoda, že mu na to běžně novináři skáčou, Lupa si od toho vyjádření naštěstí dala trochu odstup). Prý průměrně 330 tisíc unikátních čtenářů za měsíc. Jenže to není pravda. V prezentaci, kterou lze najít na Tvujdum.cz, je totiž uvedeno, že se jedná o jednotku cookies, což je to nejvyšší číslo, které se o návštěvnících stránek dá získat, ovšem ve své podstatě nic neříkající o skutečném počtu uživatelů a zcela nesrovnatelné se zbytkem trhu.

    Takže když Semetkovský vydává tohle číslo za unikátní uživatele, mate lidi. V prezentacích na webu svou návštěvnost v hodnotách cookies dokonce staví přímo vedle čtenosti tištěných titulů, což je hodně mimo mísu. Návštěvnost s internetovými tituly sice takhle přímo nesrovnává, ale stačí, když uvede zavádějící hodnotu, nezmíní se o metodice výpočtu a všichni si to už srovnají sami - ovšem se zcela jinými daty, která jsou přesnější a představují oficiální metriku pro srovnání celého trhu, protože se domnívají, že je číslo jako číslo. Jenže není. Ty údaje asi nejsou nepravdivé, zavádějící ale určitě. Semetkovský se NetMonitoru nevyhýbá kvůli "250 tisícům za rok", ale kvůli tomu, že by došlo k odhalení reality.

    Zajímalo by mě, nakolik si je tohoto Sanoma vědoma. Ale v každém případě se těším na reálná čísla, aspoň uvidím, jestli jsem měl pravdu :)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).