Hlavní navigace

Proč se říká policajtům chlupatý?

25. 2. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Jak hledáte na Internetu vy? Vyhledáváte slova, fráze, nebo se rovnou ptáte? Existuje velké množství uživatelů, kteří se s vyhledávačem snaží konverzovat a pokládají otázky. Doručené výsledky jsou někdy více než zajímavé.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Zkusili jste se někdy svého vyhledávače na něco zeptat? Slova či slovní spojení vyhledáváme všichni běžně, ale otázky vyhledávačům jsou také docela častým způsobem, jak něco hledat. V metru jsem zaslechl diskuzi dvou mužů, kteří řešili, „proč se říká policajtům chlupatý“. Měli nejrůznější návrhy, odkud toto spojení pochází a mezi tunely se navíc pokoušeli použít vyhledávač. Vyhledávali různá spojení a nakonec se i pokusili na rovinu zeptat otázkou. Než vystoupili, odpověď se jim nepodařilo najít (a to jsme společně jeli asi 10 stanic).

Samozřejmě jsem si to pak na počítači také zkusil. Nejdříve jsem zadal kompletní otázku a nic. I když jsou otázky vyhledávači často pokládané, tento způsob se v případě „chlupatejch“ neosvědčil. Pokud zadáte jenom dvě klíčová slova, k odpovědi se dostanete poměrně rychle. Pokud vás zajímá odpověď, tak vězte, že toto označení pochází nejspíš od chocholů na přilbách, které měli četníci za monarchie.

Lidé opravdu používají při vyhledávání otázky často, přitom slova „proč“ a „jak“ vyhledávání obvykle znepřehlední a zkomplikuje. Uživatel si myslí, že vyhledávače jsou natolik inteligentní, že si s otázkou poradí. Nemyslí na to, že otázka, ke které by byla někde rovnou odpověď, je často na Internetu nepoložená (alespoň v té podobě, jak jí formuloval) a nic nenajde. Přitom stačí místo věty použít dvě slova a je vyhráno, jako v případě „chlupatých“.

BRAND24

Hledání na Internetu není legrace, a proto je dobré, když si začátečník nejdříve vyhledá něco o hledání na Internetu. Ne každý to ovšem udělá, a podle toho pak taky postup vypadá. Nejde zrovna o to, aby byly používány nejrůznější triky a operátory. Jde spíš o pochopení základního principu. Ptát se vyhledávače „kdy mi v neděli dopoledne jede autobus k babičce do Pardubic“ je samozřejmě nesmysl, ale někdy je opravdu postup hledání takto absurdní. Ne vždy se totiž vyplatí hledat ve vyhledávači. Mnohé informace se hledají na specializovaných službách, což ale úplný nováček neví. Správně by nejdřív měl zjistit, kde najde vyhledávání v jízdním řádu. Když ale tento logický krok vynechá (může se to stát, protože se s Internetem teprve seznamuje) a spoléhá na vyhledávač ve všem, nic se nedozví a na Internet jako zdroj cenných informací zanevře.

Méně je někdy prostě více. Osobně jsem se setkal s opravdu neuvěřitelnými dotazy na vyhledávač. Běžný uživatel ovládá Facebook, stahuje filmy a hudbu, ale vyhledávač neumí pořádně používat. Zadává do něj kompletní webové adresy, místo aby je napsal někam úplně jinam. Pokládá nesmyslné otázky. Prostě si myslí, že je vyhledávač všemocný a vševědoucí asistent, který za něho vše vyřeší, a hlavně ho pochopí. Na takový vyhledávač si ale ještě nějaký ten pátek počkáme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).