Hlavní navigace

Profily tranzitních operátorů -- GlobalTel

30. 5. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

GlobalTel patří k nejmladším operátorům na českém trhu -- svoji tranzitní síť provozuje v České republice od 1.1.2001. Vyjma toho nabízí rovněž prodej vlnové délky nebo terminaci hlasových služeb. Charakteristikou se však od předchozích společností v seriálu liší -- i proto je zajímavé se na jeho aktivity podívat podrobněji.

GlobalTel je ze dvou třetin česká společnost (podle jejich vlastního tvrzení jsou majiteli tohoto podílu fyzické osoby a zbytek patří právnické osobě ze zahraničí). Protože není pobočkou žádného tranzitního operátora, využívá pro tyto účely svého partnera v SRN, firmu Level3. Vyjma toho má aktivity v oblasti prodeje hlasovych služeb koncovým zákazníkům prostřednictvím společnosti Kiwwi, jejíž akvizici provedl v lednu tohoto roku.

Autonomním systémem (AS) je AS15935, v SRN napojen na AS9057.

Kapacita trasy do SRN je 1 Gbit/s (Ethernet), propojení k páteřnímu směrovači Level3 činí 100 Mbit/s. Jako záložní okruh slouží lokální provázání s EBONE/KPNQwest. Druhým hlavním směrem je potom linka o kapacitě 1 Gbit/s na Slovensko, ukončená 100 Mbit/s roz­hraním v SIX.

Infrastruktura v České republice je založena taktéž na gigabitovém Ethernetu, který je na vybraných místech „podložen“ WDM technologií.

Jelikož GlobalTel připojuje všechny zákazníky do jednoho AS, může nabídnout jeho dostupnost ve slušném počtu lokalit. Portovou cenu tedy dostanete: Zikova (sál CESNET), Na Viničních horách, Vinohradská (sál GTS), Lužná (sál Aritma), Na Bohdalci (sál Sitel) a Nákladové nádraží Žižkov (sál Nagano) v Praze. Také v Brně na Pálavském náměstí, v Plzni ve Škodě, v Pardubicích na Univerzitě a v Paramu, v Hradci Králové ve VČE a v Litvínově v Chemopetrolu.

Přístupové technologie nejsou, obdobně jako u ostatních operátorů, problémem. Připojení je možné všemi „pozemními“ variantami Ethernetu (10Base-T, 100Base-TX, 1000Base) – tyto technologie ostatně GlobalTel prosazuje, takže se dá očekávat, že je bude preferovat. Klasikou jsou služby založené na SDH, počínaje E1, E3 a STM-1 (v přípravě je STM-4), ať již nativně (například skrze POS) nebo ATM. Nicméně je potřeba počítat s tím, že divoké kombinace (okruh 512 Kbit/s ukončený v STM-1 portu) se projeví na výši zřizovacího poplatku.

K tranzitní konektivitě je možné samozřejmě čerpat newsfeed nebo připojení k multicastové síti mbone. GlobalTel v tuto chvíli neposkytuje služby IPv6.

Kromě toho je schopen dodat vlnovou délku (tam, kde má nasazenu WDM), managed bandwidth na Ethernetu (do 1 Gbit/s) nebo terminaci hlasových služeb pomocí VoIP.

Technologie, na nichž je postavena síť GlobalTel, pochází od Intelu (Ethernet) a CISCO Systems (IP prvky).

Tipy C

Jako největší výhody poskytovaných služeb prezentuje přímé připojení do SIX a tamní peering, který u tranzitních operátorů skutečně není obvyklý, primární připojení ethernetovým portem, jenž je cenově příznivé a flexibilitu smluvního vztahu. Díky tomu, že je GlobalTel česká společnost, uzavírá smlouvy dle českého práva a je schopna zákazníkům vyhovět v takových parametrech a konfiguraci, jaké globální firmy nejsou díky korporátní politice schopny dodat.

K metodice popisu je třeba říct, že posíláme seznam otázek vybraným operátorům a následně jejich odpovědi konfrontujeme na schůzce s realitou. Tento způsob fungování jednak zaručuje stejnou tématickou bázi a jednak nám umožňuje prohlédnout jednoduché PR triky a případně zamezit vzájemnému nepochopení otázek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý konzultant v oblasti Internetu, telekomunikací, videa a komercionalizace technologických výsledků výzkumu a vývoje. Pohybuje se na rozhraní akademické vs. komerční sféry a internetové infrastruktury vs. přenosů videoobsahu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).