Hlavní navigace

Názor k článku Profinder Combo: poloprofesionální měřící přístroj pro měření DVB-C, DVB-S/-S2 a DVB-T/-T2 signálů od Pamětník - Nemělo by se zapomínat, na téma tohoto článku....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 8. 2014 14:57

    Pamětník

    Nemělo by se zapomínat, na téma tohoto článku. Již samotný titul naznačuje, že se jedná o přístroj "poloprofesio­nální", čili by ho ani "skuteční" profesionální anténáři neměli komentovat, není v jejich nejvyšší lize.

    Na jedné straně někdo tvrdí, že divák vyžaduje bezchybný příjem, na druhé se často konstatuje, že téměř všem stačí SD. Zda je bezchybný příjem dílem náhody, výsledkem snažení amatéra, odfláknuté práce profíka, nebo dokonalost sama skutečně seriozního anténáře, je spíše vedlejší. Nula, stejně jako nulová chybovost, je jen jedna a nula od nejlepšího anténáře se neliší od nuly náhodné, dosažené kombinací štěstí a příznivých příjmových podmínek. Rozdíl může být ve velikosti příjmové rezervy, náchylnosti na rušení a pod..

    Samozřejmě je i rozdíl mezi soukromým příjmem v bytě, nebo rodinném domku a rozsáhlou STA na velkém paneláku. V tom druhém případě je samozřejmé, že na zajištění spokojenosti platících obyvatel je nutné povolat profesionály s patřičnou technikou a zárukou kvality.

    Nakonec recenzovaný přístroj stejně skončí jen v rukách snaživého kutila, kde může svými parametry ohrozit jen příjem majitele, případně kamaráda a pod., který se na něj obrátí se žádostí o pomoc. A ten třeba pomůže, nebo ne a nic z toho neohrozí ani zdraví, ani životy, těchto důvěřivců. V případě elektriky, nebo plynu, jsou jistě nebezpečí větší, ale s TV příjmem bych nároky na úplnou profesionalitu anténářů zbytečně nepřeháněl. :-)

    Nakonec se dá na požadavky diváků dívat i z jiného úhlu. Někdy, ani při vší snaze, anténář není schopen zaručit bezchybný příjem, v oné lokalitě pro to prostě nejsou podmínky. Ale divák třeba stojí o sledování takové stanice a nevadí mu nějaká nedokonalost, absence naprosté bezchybnosti. Má mu v takovém případě anténář zakázku odmítnout? Kde je potom jasná hranice mezi výsledky nějakého hanlivě označeného "patlala" a úsilím profíka?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).