Hlavní navigace

Podrobnosti: Takhle bude vypadat ČT3. Jak ji naladit a co bude v programu?

19. 3. 2020
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Česká televize
Česká televize v pondělí 23. března spustí dočasný program pro seniory, který má být jejich společníkem v době koronavirové epidemie. Přinášíme všechny známé informace o novém kanálu.

Kdy a jak bude ČT3 vysílat?

Vysílání začne v pondělí 23. března. Stanice ČT3 bude vysílat denně od 9 do 17:25 hodin. Objeví se v klasickém pozemním vysílání přes anténu a také v nabídce satelitních, internetových a kabelových operátorů.

V pozemním vysílání bude stanice zařazena v DVB-T2 Multiplexu 21 (tedy ve stejné síti, kde jsou ostatní programy České televize). Tato síť pokrývá celou republiku, musíte mít ale televizor nebo set-top box vhodný pro příjem vysílání v kódování DVB-T2/HEVC. 

Pokud už na svém televizoru vidíte například ČT1 s příznakem HD v logu, máte tuto síť naladěnou.

V pozemním příjmu se program objeví v nabídce buď automaticky (pokud přijímač tuto funkci má), nebo bude potřeba ručně spustit ladění nových kanálů. 

Diváci se v takovém případě mohou obracet pro pomoc na Divácké centrum České televize. Telefonní číslo je 2 6113 6113, linka je v provozu od 7.30 do 20.00 hod.

Pokud máte O2 TV, najdete ČT3 na pozici číslo 17.

Kabelová televize UPC má ČT3 na pozici číslo 30.

Na Skylinku je nový program k dispozici zákazníkům s předplaceným balíčkem Digital a vyšším. Zařazen bude také do Skylink Live TV na mobilu, tabletu, PC nebo chytré TV.

Technické parametry pro naladění programu na Skylinku:

Program:

ČT3

Pozice ve FastScan:

44

Satelit:

Astra 23,5°E

Kmitočet:

12 344 MHz

Polarizace:

Horizontální

FEC:

2/3

Symbolová rychlost:

29 900 kS/s

Norma:

DVB-S2/ 8PSK

Pilot:

OFF

Zákazníci satelitní služby Digi TV se set-top boxy Kaon uvidí ČT3 automaticky na třetí pozici hned za kanály ČT1 a ČT2. Zpravodajská ČT 24 se kvůli tomu z dosavadní třetí pozice přesunula na čtvrtou a ČT :D/ČT Art ze čtvrté pozice na 47.

Klienti satelitní Digi TV, kteří nemají set-top box, ale CA modul v televizoru, si mohou ČT3 naladit podle následujících parametrů: pozice: 0.8°W, frekvence: 12380, polarizace: Vertical, modulace: DVB-S2 8PSK, SR: 30000, FEC: 3/4, SID: 6013.

Pokud nemáte Digi TV přes satelit, ale přes internet se set-top boxem Arris, objeví se ČT3 automaticky bez nutnosti zásahu zákazníka na pozici za kanály ČT1 a ČT2. To samé platí pro ty zákazníky, kteří sledují Digi TV prostřednictvím aplikací v chytrých televizorech, na počítačích, tabletech či chytrých telefonech.

Do startu vysílání se na obrazovce objevovala statická grafika. Testovací vysílání začalo v pátek 20. března 2020 od 12.00. Od pondělí 23. března 2020 od 9.00 už stanice vysílá. Podívejte se, jak její vysílání začalo.

Tento nápis uvidíte, pokud správně naladíte ČT3 před začátkem jejího vysílání.
Autor: Filip Rožánek

Tento nápis byl vidět na obrazovkách před začátkem vysílání ČT3.

Jaké pořady bude nová stanice vysílat?

Oblíbené seriály, nostalgické komedie, tematické pořady a nový magazín o životním stylu. Stanice bude svým zaměřením spíše klidnou alternativou k ostatním programům ČT. 

Program ČT3 v první den vysílání 23. 3. 2020

9.00 Život na třetí – magazín pro seniory

9.15 Eliška a její rod – komediální seriál (1966)

10.15 Jubilejní koncert Karla Gotta (1984)

11.35 Melodie, které se vracejí – o zpěvácích a jejich začátcích s Karlem Štědrým (1972)

12.00 Zprávy

12.25 Nemocnice na kraji města – legendární seriál (1977)

13.15 Televarieté – revuální pořad s Jiřinou Bohdalovou a Vladimírem Dvořákem (1984)

15.00 Život na třetí – magazín pro seniory

15.15 Rozpaky kuchaře Svatopluka – první seriál, u něhož diváci rozhodovali o dalším ději (1984)

16.20 O poklad Anežky České – soutěžní hra, tentokrát z hradu Křivoklát (1993)

17.00 Život na třetí – magazín pro seniory

17.25 Konec vysílání

V 9.00, v 15.00 a v 17.00 budou magazíny s praktickými radami. Vždy v poledne odvysílá ČT3 zprávy, které budou společné s ČT1 a ČT24.

Po zbytek dne bude pro diváky připraven výběr ze zlatého televizního fondu, legendární seriály i zábava, například oblíbené komedie, seriály, talk show nebo záznamy koncertů natočených od 60. do 90. let.

V prvním týdnu půjde o seriál Eliška a její rod (každý den ráno od pondělí do neděle) nebo Rozpaky kuchaře Svatopluka (denně od 15:15 hodin). Zařazen bude také seriál Byli jednou dva písaři nebo repríza populárně historické soutěže O poklad Anežky České

Podle webových stránek České televize je v plánu i opakování Nemocnice na kraji města, pořadu Vladimíra Hrona Abeceda hvězd, dále Domácího štěstíIvou Hüttnerovou, Televarieté nebo Sešlosti Luďka Nekudy.

Typickým televizním formátem, který ČT3 připomene, jsou i vzpomínkové nebo střihové večery s osobnostmi, původní talk show. V Hovorech H po dvaceti letech se Miroslav Horníček potká s Janem Werichem nebo Milošem Kopeckým, Marie Rottrová s hudebními osobnostmi v Divadélku pod Věží a v divadle Semafor Miloslav ŠimekJiřím KrampolemZajíci v pytli

Mezi hudebními formáty budou uvedeny koncerty i výběrové pořady jako Gramohit 68, Jubilejní koncert Karla Gotta nebo vystoupení Evy Pilarové s hosty. Vrátí se také pořad Vysílá studio A. Z velkých koncertů ČT3 připomene vystoupení Dalibora Jandy ve Sportovní hale v roce 1989.

Od neděle 5. dubna stanice zařadí seriál Dynastie Nováků.

Nový magazín

Magazín, který vzniká pro novou stanici, ponese název Život na třetí. Natáčet se bude v televizních studiích v Brně a Ostravě. Jeho obsahem bude informační i lifestylový servis, od návodů k domácímu cvičení a dalšího trávení volného času až po praktické rady. 

Z Brna budou moderovat Aleš Zbořil a Petra Eliášová, z Ostravy tváře známé ze zpravodajství Petra Češková a Radek Erben.

Brněnský tým Života na třetí
Autor: Česká televize

Brněnský tým Života na třetí

V programu ČT3 bude třikrát denně od pondělí do neděle.

„Život na třetí beru jako velkou výzvu, ale i službu nejstarší generaci v tom nejlepším slova smyslu. Těším se na společné chvíle u rozhovorů se zajímavými hosty, předávání poznatků, zkušeností i dobré nálady. Právě tu považuji při zvládání stresujících situací, které mohou současná opatření související s prevencí před šířením nákazy vyvolávat, za velmi důležitou,“ vysvětluje Aleš Zbořil, jeden ze čtyř moderátorů magazínu, který budou střídavě připravovat týmy z Brna a Ostravy. 

Regionální studia se budou střídat vždy po týdnu. 

„Zvlášť starším lidem je teď třeba daleko více pomáhat, vše vysvětlovat, ale zároveň i potěšit milým slovem. Vlastně pohladit alespoň přes obrazovku. Ráda to udělám,“ uvádí Petra Češková, k níž se připojuje i Radek Erben: „Můj táta se těší na celý kanál ČT3. Především nabídka oblíbených starších seriálů jej alespoň na chvíli odvede od současného dění.“

Magazín Život na třetí, určený především seniorům, začíná každý den vždy v 9, 15 a 17 hodin. První dvě vysílání jsou čtvrthodinová, třetí má 25 minut. 

Seniorům usnadní orientaci v množství informací, jež se na ně nyní hrnou ze všech stran, a nabídne návody, jak vyplnit čas o samotě. Do pořadu mohou také posílat své náměty nebo dotazy. Jednotlivé vysílací bloky budou zpestřeny jednoduchým domácím cvičením i recepty. 

Logo programu ČT3
Autor: Česká televize

Logo programu ČT3

Vrací se hlasatelky

Na obrazovku se díky ČT3 také po patnácti letech vrátí hlasatelky. 

Jednotlivé programové bloky uvedou moderátorky pořadu Sama doma. V prvním týdnu jimi budou Lucie Křížková, Jana Havrdová nebo Martina Hynková Vrbová, pro kterou to bude zároveň návrat k dřívějšímu povolání.

Hlasatelky ČT3: Lucie Křížková, Martina Hynková Vrbová a Jana Havrdová
Autor: Česká televize

Hlasatelky ČT3: Lucie Křížková, Martina Hynková Vrbová a Jana Havrdová

„Dozvěděla jsem se o tom na chodbě, krátce před přímým přenosem magazínu Sama doma. V tu chvíli jsem si vybavila našeho dědu z Hradce, to jak je teď nešťastný, protože je zavřený sám doma. A takových babiček a dědečků je mnoho. Řekla jsem si, že je to skvělé, že právě pro ně můžeme vysílat,“ komentuje své obsazení Martina Hynková Vrbová, pro kterou role hlasatelky nebude, na rozdíl od jejích kolegyň, premiérou. 

„Na práci v hlasatelně vzpomínám velmi ráda, byly to mé začátky v České televizi. Díky této profesi jsem se naučila správně vyslovovat a vystupovat před kamerou. Nikdy by mě nenapadlo, že se k této práci po patnácti letech vrátím. Těší mě to,“ doplňuje.

Hlasatelky se na obrazovce objeví vždy ve dvojici. „Naší rolí je být milými a vlídnými průvodkyněmi vysíláním ČT3 tak, aby celý program přinesl přes televizní obrazovku pohodu a příjemné chvilky jako protiváhu závažnosti celé situace kolem koronaviru. Dobrá nálada a pozitivní energie, to je náš hlavní úkol, kterého se budeme snažit zhostit co nejlépe,“ doplňuje Jana Havrdová.

UX DAy - tip 2

Podívejte se na oficiální upoutávku nové stanice:

Průběžně doplňujeme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář se zaměřením na média. Dlouholetý účastník i pozorovatel českého mediálního cirkusu. Pracoval v Marketing & Media, Hospodářských novinách a Českém rozhlase.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).