Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Programátorky jsou ohrožený druh, Rails Girls se to v Praze pokusily zvrátit od Ondřej Kučera - Skvělá připomínka! Dříve se totiž vědělo, že je jednodušší...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 12. 2012 13:41

    Ondřej Kučera (neregistrovaný)

    Skvělá připomínka!

    Dříve se totiž vědělo, že je jednodušší vysvětlit základy programování praktické starší paní z oboru, než se snažit vysvětlit fungování firmy dvacetiletému kecálkovi z Accenture!

    Dnes bohužel převládají ti kecálci, kteří naprasí "aplikaci" a pak se podle nesmyslných "procesů" snaží ohnout fungování celé firmy.

  • 20. 12. 2012 11:31

    BobTheBuilder

    To byla ještě doba mainframů, kde bylo zaměstnáno mnoho žen, ovšem většinou "krmením bestie", tj. zakládáním magnetických pásek apod.

  • 27. 12. 2012 19:17

    Jurax

    No, opravil bych podle svých zkušeností :-)
    - programátoři a programátorky (dělali si i analýzu, taky se ta funkce jmenovala programátor-analytik v T11, samostatný v T12 a vedoucí v T13)
    - operátorky a operátoři

    A technici se dělili na techniky od sálového počítače a techniky od děrnoštítkových strojů v děrovně

  • 21. 12. 2012 12:10

    Jak (neregistrovaný)

    Ehm, no před 20 lety, tedy okolo roku 1993 už sálové počítače a děrné štítky měli svou slávu dávno za sebou. To už se programovalo přes terminály mainframů nebo na osobních počítačích.

  • 22. 12. 2012 23:23

    jirina (neregistrovaný)

    Dalším z důvodů pro pokles zastoupení žen mezi skupinou IT odborníků může být i samotný vývoj technologií, kdy ještě na počátku devadesátých let zabíraly počítače celé místnosti a pro jejich obsluhu bylo zapotřebí většího množství lidí, mnohdy právě žen. Toto tvrzení potvrzuje i následující odstavec, který se zabývá zastoupením žen a mužů v jednotlivých podrobných skupinách IT odborníků a ukazuje, že velká část žen byla zaměstnána právě na obslužných pozicích....lupa je takovej blesk pro ajtaky :)

  • 27. 12. 2012 18:53

    Jurax

    Ale houby - jsem programátor od roku 1972 a pravím, že kecáte. Ono evidence popelnic je sice jen evidence popelnic (ono dobře udělaná a domyšlená evidence čehokoliv zas není tak triviální úloha jak si patrně myslíte), ale naučit rychloprogramovat (co to je?) tu úřednici v roce 1992 třeba jen ve FoxBasi, neřkuli v Pascalu nebo C - úřednici, která měla obvykle z počítače hrůzu ... :-) :-D

    Vy vůbec nevíte, o čem píšete :-) ... nehledě na to, že tehdy (před dvaceti lety) byly PC celkem drahé stroje (AT 16 MHz 40 MB disk s Herculesem nebo i VGA cca 20 - 30 tisíc) ... a ve fabrikách byly tak osmibitové Robotrony s Basicem a na ouřadech nic - PC (ze Slušovic) měl nanejvýš ředitel na korespondenci v T602, kterou mu ovšem vedla sekretářka ... :-)

    Ono programování byla věda vždycky, akorát holt trochu jiná než dnes, neboť pokrok se nezastavuje.

    A co rozumíte výrokem "na programování jsou vystudovaní specialisté. co o reálném fungování nemají ani páru."? Ono software musí reálně fungovat, a to pokud možno podle představ zákazníka, jinak ho neprodáte a nebude na chleba ... :-)

  • 27. 12. 2012 19:03

    Jurax

    Ono jak kde - u nás jsme byli díky usilovnému budování socialismu hodně let za opicemi ...

    Jsem pamětník - sálová EC-1027 utáhla až 15 řádkových terminálů (ale nesměly se z nich naráz spustit na zdroje náročné úlohy), z toho 5 pro programátory - a doba reakce byla někdy taky v řádu minut i víc podle zatížení počítače; vstup dat byl na 95% přes centrální děrovnu a děrné štítky nebo diskety (osmipalcové) - velký strojírenský podnik v roce 1992.

    A osobní počítače byly hračičky na hodně okrajové agendy - a bylo jich ve fabrice pár ...

  • 27. 12. 2012 19:54

    Jurax

    "Dříve se totiž vědělo, že je jednodušší vysvětlit základy programování praktické starší paní z oboru, než se snažit vysvětlit fungování firmy dvacetiletému kecálkovi z Accenture!"

    Nevíte o čem mluvíte - ta praktická starší paní z oboru, co předtím viděla počítač akorát v televizi by napsala první chodivý program v nějaké Dbasi nebo Clipperu nebo FoxBasi nebo PCfandu tak nejdřív za půl roku po tom, co byste začal s těmi základy programování - možná, a to by musela být hodně motivovaná a takměř geniální - a první smysluplnou použitelnou aplikaci nejdřív do roka a do dne ... pokud tím dřív rozumíte stav tak před dvaceti lety.

    A dnes by to stěží bylo lepší - za jak dlouho myslíte, že se ona praktická starší paní počítači nepolíbená, maximálně v pozici BFU naučí i jen VisualBasic a SQL, aby byla schopna napsat byť jenom tu evidenci popelnic, jak tu kdosi zaperlil (pochopitelně s vazbami do účetnictví, evidence majetku etc. etc.)?

  • 1. 1. 2013 12:55

    x (neregistrovaný)

    Mezi nami, znam firmu, ktera v ramci skoleni administratoru erp skoli i zaklady SQL a zakaznikum samo tvrdi, ze na tu administraci nepotrebuji cloveka, co tomu rozumi (ohromna lez) ... ta firma se jmenovala lcs, dneska asseco nebo tak nejak. A osobne sem skorem upad, kdyz na jejich skoleni dorazily postarsi damy, programovanim a pocitaci naprosto nepolibene ... pricemz ten system se bez neustalych zasahu na urovni SQL, scriptovani, XML, .... neda provozovat.

  • 1. 1. 2013 14:30

    Jurax

    No, taky jsem něco podobného zažil ... těch paní mi bylo upřímně líto a to programátorské školení byly pro ně vyhozené peníze ... ono je to holt představa nějakého personal magora, že administrace čehokoliv není žádný kumšt a že člověk pracující u počítače třeba v účetním systému klidně zvládne SQL, administraci databáze Oracle a samozřejmě i sítě po týdenním školení - vždyť přece pracuje na počítači již léta ...

    No a to, že firma (od určité velikosti ovšem) nepotřebuje vlastní IT administrátory je lež hlasitě pronášená firmami, co se - pokud jim na to nějaký vůl skočí - ruče ujmou oné administrace na základě smluvního vztahu a samozřejmě dráž ... též jsem zažil; skončilo to tak, že stávající administrátoři seděli ve stejné kanceláři a dělali to co předtím, akorát je platil někdo jiný ,,,

  • 2. 1. 2013 0:44

    x (neregistrovaný)

    Jop, mam informace z CEZu na tohle tema - IT outsorcovali, a vymena klavesnice trvala 14 dnu ... lol. Ale managori se samo mezi sebou poplacali, protoze usetrili na mzdach.

  • 21. 12. 2012 8:57

    Franta (neregistrovaný)

    Myslím, že se mýlíte, asi jste dobu sálových počítačů zřejmě nezažil. Typický přístup uživatele a často i programátora býval offline, tj. program se naděroval v děrovači na štítky či pásku, případně v pořizovači na osmipalcové diskety a předal obsluze počítače. Ta zabezpečila jeho zpracování a vrátila výstupní sestavy. Terminály pro uživatele nebyly běžnou věcí.
    Opravdu si myslím, že dřívější vyšší procento žen bylo dáno obsluhami - sálový počítač bez operátorek nemohl fungovat a holky pořizovaly data (děrovaly na ty štítky, pásky apod. - na to jim stačilo umět psát na stroji).
    Typická složení výpočetního střediska (pořadí není náhodné :-) ) bylo:
    - vedoucí
    - sekretářka
    - systémoví inženýři
    - programátoři
    - technici
    - operátorky
    - děrovačky
    - uklízečky

    No a všichni se motali kolem IT :-).

  • 20. 12. 2012 13:24

    Jak (neregistrovaný)

    Také je třeba si říci, že před 20 a více lety programovaly spíše lidi z oboru. Když někde byla evidence popelnic, tak naučili rychloprogramovat tu úřednici co to nomálně vedla. Nebyla to věda jako dnes, kdy na programování jsou vystudovaní specialisté. co o reálném fungování nemají ani páru.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).