Hlavní navigace

Názor k článku Prohlášení o přístupnosti – snaha vs. skutečnost od David Špinar - Dobrý den, měl bych dvě malé doplnění k...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 12. 2007 12:12

    David Špinar
    Dobrý den, měl bych dvě malé doplnění k tomuto tématu:
    1. Ve vašem testu barevného kontrastu používáte algoritmus rozdílu barvy a rozdílu jasu, tedy algoritmu, se kterým operují WCAG 1.0 a první verze českých pravidel přístupnosti z roku 2004. WCAG 2.0 a nová verze pravidel přístupnosti už používají jiný agoritmus, a sice rozdíl světelnosti. Zmiňuji to proto, že tyto algoritmy dávají celkem často odlišné výsledky a ten nový algoritmus je značně tolerantnější a přesnější.

    2. Lidem, kteří tvrdí, že jsou prohlášení o přístupnosti zbytečná, bych rád sdělil následující: Pokud je nějaká část vašeho webu nepřístupná, je velmi pravděpodobné, že se to handicapovaný uživatel, který třeba používá hlasovou čtečku, ani nedozví. Prostě daný prvek absolutně nezaregistruje. Zkrátka ani neví, co přístupné je a co není, protože na ty nepřístupné prvky nemusí vůbec narazit. Jsou pro něj neviditelné. Smyslem Prohlášení o přístupnosti je tedy rozptýlit pochybnosti takového uživatele a jasně ho informovat, zda-li je web připraven přístupnou formou a které prvky nejsou z podstaty věci přístupné (např. videozáznamy, interaktivní geografické mapy atp.).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).