Hlavní navigace

Projekt chytré Prahy pod nadvládou ANO. Bude z něj černá díra na peníze?

3. 11. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Firmu Operátor ICT ovládlo hnutí ANO, které přes ni chce realizovat projekty chytré Prahy. Je se čeho obávat?

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) se počátkem letošního roku začala objevovat na konferencích o digitalizaci Česka a začala pro hlavní město prosazovat takzvaný koncept Smart City. „Mě to strašně baví,“ řekla Krnáčová o chytré Praze poháněné technologiemi na jedné z konferencí. „Baví mě to ukrutně, protože je to tvořivé a nemusím odpovídat na otázky, proč jsme vytvořili memorandum s Pekingem,“ dodala narážkou na tehdejší aféru se zápůjčkou pandy do pražské ZOO.

V březnu pak magistrát za slavnostní účasti Andreje Babiše (ANO) a právě Krnáčové v nevyužívaných prostorách paláce Adria otevřel Prague Startup Centre, kam se podařilo nalákat i projekty spojené s Evropskou vesmírnou agenturou. Startupový prostor měl také podpořit vizi chytrého města, kterou primátorka začala propagovat.

V dubnu přišla další akce, když Krnáčová na party s experimentálními pokrmy v coworkingovém centru Hub na Smíchově představila koncepci nazvanou Smart Prague. Tedy, převážně šlo o neurčitá slova na papíře, diagramy složitého financování případných projektů, plány na pražské datové centrum a spuštěn byl také oficiální web.

Operátor ICT

Koncepci Smart Prague nepřipravovalo zastupitelstvo hlavního města, ale úředníci. Údajně mělo jít „o iniciativu paní primátorky“, jak Lupě již dříve sdělil její poradce Martin Vodička. Krnáčová zároveň nepotvrdila, že by případné Smart City projekty z Prague Startup Centre měly být realizovány zrovna v Praze.

Bezkontaktní placení v tramvaji v chytré Praze.
Autor: Smart Prague

Bezkontaktní placení v tramvaji v chytré Praze.

Veřejnému obrazu pražského magistrátu jako moderního digitálního subjektu měla pomoci i karta Lítačka. Její správou byla pověřená akciová společnost Operátor ICT, která vznikla přejmenováním již dříve vytvořené firmy Operátor Opencard. A právě přes tento podnik nyní začnou protékat stovky milionů korun na realizaci projektů spadajících do oblasti chytrého města pražského.

Městská rada totiž rozhodla, že do společnosti Operátor ICT v následujících dvou letech pošle až 600 milionů korun s tím, že na dalších 86 milionů přijdou platy. Každý rok firma konkrétně může získat až 300 milionů na projekty a 43 milionů na výplaty. Smlouva se uzavírá na dobu neurčitou, ovšem ohraničena je do roku 2018 – pokud nebude uzavřen dodatek. Aktivity Operátora ICT se rozjíždějí již letos, za více než pět milionů má vzniknout implementační plán, zadávací dokumentace a další aktivity.

Jak upozorňuje zpráva organizace Transparency International, které Adriana Krnáčová mimochodem v minulosti šéfovala, „kromě toho, že město alokuje peníze na konkrétní projekty, mzdy a další náklady, bude ještě náležet Operátorovi ICT odměna ve výši 6,5 procenta ze všech uznatelných nákladů. Logicky z toho tedy vyplývá, že Operátor ICT nebude ničím motivován dělat projekty chytré, ale především projekty drahé. Ty mu totiž přinesou největší odměnu.“ Odkazovaná zpráva rozebírá i další problematické části smlouvy.

ČSSD má NAKIT, ANO zase Operátora ICT

Jak už upozornil server Neovlivní.cz, Operátor ICT se zatím podle plánů, které podle informací Lupy vznikaly už nějakou dobu, dostal pod plnou kontrolu politického hnutí ANO. Předsedou představenstva společnosti je Michal Fišer (zastupitel ANO na Praze 8), místopředsedou další komunální politik Robert Králíček. ANO ovládá i dozorčí radu.

Chytrá zastávka v Praze.
Autor: Hlavní město Praha

Chytrá zastávka v Praze.

Babišovo hnutí má v oblasti informačních technologií už nějakou dobu poměrně velké ambice. Hlavním hybatelem věcí je podle informací Lupy předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Ten, jak už Lupa dříve informovala, stál i za plány na ovládnutí podniku ČD-Telematika ze strany státu, respektive ministerstva dopravy (šéfuje mu ANO) a Českých drah. ČD-Telematika už vyvinula vlastní systém pro chytrá města, v Liberci například řeší parkování pomocí senzorů. Minoritní akcionář Dial Telecom aktuálně svůj 29% podíl v ČD-Telematice prodal investorovi Unicapital.

Faltýnek chce projekt Smart Cities realizovat i v dalších městech, které ANO ovládá (Neovlivní.cz uvádí shodné informace). Rozjel se už v Brně, komisi pro projekt předsedá Marek Janíček z ANO.

Do hry se také vrací jeden starý známý – Milan Rusnák, který má nyní ve firmě Operátor ICT na starost rozpočty a analýzy. Jak už jsme na Lupě dříve psali, Rusnák se dobře zná s Andrejem Babišem už z dob minulého režimu, kdy spolu dělali v podniku Petrimex. Rusnák po jmenování Babiše do vlády finančně vstoupil do firmy BDO IT. Tu spoluvlastní Miloslav Rut, který se díky spojení Babiš-Rusnák chtěl dostat blíže státním IT zakázkám. Kolem tohoto uskupení se také točí námi popisovaná kauza Státní pokladny Centrum sdílených služeb a budování EET.

Pochybná kontrola

Obchodní vedení Operátora ICT má tedy na starost představenstvo pod taktovkou ANO. Členové představenstva mohou být odvoláni Radou hlavního města Prahy. Ovšem zásahy v reálném čase do vedení podniku mohou být komplikované.

„Operátor ICT je naše městská firma, kterou Praha ovládá, a logicky má mechanismy, jak její činnost kontrolovat. Zástupci různých stran včetně opozice sedí v dozorčí radě a na hospodaření společnosti samozřejmě dohlíží. Veškeré projekty, které Operátor ICT navrhne k realizaci, navíc musí doporučit komise pro Smart Cities a následně je schválit i Rada hlavního města. Nemůže se tedy stát to, že by Operátor realizoval záměrně předražené projekty a město by je muselo proplácet. Operátor ICT bude realizovat jen takové projekty, které město bude výslovně chtít,“ říká k omezené kontrole primátorka.

Akci Operátor ICT a Smart Cities každopádně kritizují Piráti, kteří mají na magistrátu své zastupitele. Ondřej Profantrozhovoru pro Neovlivní.cz například rozvedl problém s maržemi a další detaily. Michal Fišer z Operátora ICT tyto informace považuje za „nepravdivé, případně zavádějící“.

BRAND24

„Neustále se tu hovoří o chytrém městu a Smart Cities agendě. K tomu, aby se ale z Prahy chytré město skutečně stalo, je potřeba ty projekty realizovat, a to nejde bez projektové kanceláře. Vytvořit ji v rámci městské firmy a navíc takové, která se zaměřuje na IT, mi přijde jako to nejlepší možné řešení. Tento záměr byl navíc důkladně projednán a podpořila ho celá ICT komise i výbor zastupitelstva pro Smart Cities, ve které sedí i zástupce opozice, a to včetně Pirátů, kteří jsou stejně jako já na podobné věci obzvláště opatrní,“ dodává k tomu ještě Krnáčová.

Projednán byl ovšem především onen „záměr“, s dalšími detaily už je to horší. Ondřej Profant uvádí, že má akce politické zadání ze strany ANO a že existuje tlak na rychlé schvalování.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).