Hlavní navigace

Projekt Perspektivy nabízí originální videorozhovory a chystá crowdfundingovou kampaň

17. 9. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Od května natočily Perspektivy téměř čtyři desítky rozhovorů. Pro jejich distribuci zatím využívá server YouTube, do budoucna ale uvažuje o umisťování videí na vlastní server.

Projekt Perspektiva připomíná svou koncepcí internetovou DVTV a podle vlastních slov chce nabízet „žurnalistiku bez kompromisů“ a soustředit se na témata „mimo mainstream“. Inspiraci DVTV může naznačovat i jeden z nedávno uveřejněných videorozhovorů, jehož hostem byla právě Daniela Drtinová.


Autor: YouTube.com

Rozhovor s Danielou Drtinovou.

Mezi dalším známými hosty Perspektiv byl třeba někdejší předseda vlády Petr Pithart, zpěvák Tomáš Klus nebo olympionik Lukáš Pollert. Hodně rozhovorů je pak věnováno psychologii a nemocím duše, ať už se jedná o alkoholismus, bipolární poruchu, nebo schizofrenii.

Za projektem Perspektivy stojí autorský tým tvořený Davidem Randuškou z České televize, Markem Potužníkem, který působil v tvůrčím týmu serveru Playtvák, a novinářem Vladanem Vaňkem. Ten v minulosti pracoval pro Českou televizi nebo vydavatelství Economia. Nově se k týmu připojil také Jiří Burýšek, autor projektu BezFaulu a BezKontextu.

Události a jejich aktéři

Web Perspektiva se skládá ze tří rubrik. První z nich nazvaná Přímý úhel nabízí aktuální publicistiku a rozhovory. Reflektor se soustředí na příběhy lidí, kteří nerezignovali pod tíhou osudu a Retrospektiva poukazuje na české události dvacátého století pohledem jejich přímých aktérů. Spojuje nás pozitivní pohled na svět, touha tvořit a dělat novinařinu bez kompromisů, deklaruje jménem tvůrčího týmu Vladan Vaněk.

Cílem Perspektiv je pojmenovat události, které se dějí nejenom v české společnosti. Přáli bychom si být důvěryhodným protipólem všech konspiračních webů, fake news a propagandy. Přicházíme proto s obsahem, který nepodléhá žádnému ekonomickému ani politickému tlaku, tvrdí Vaněk. 

Veškerý obsah Perspektivy je k dispozici na webu YouTube, i když tvůrci zvažují i další varianty. Jednou z možností je umisťovat videa na vlastní server, kde bychom měli pod lepší kontrolou distribuci i inzerci, plánuje Vaněk. 

Web projektu pojmenovaný Perspektivně.cz pak využívá redakční systém Wordpressu. Snažíme se, aby většina videí byla doprovázena i textem, dodává Vaněk.

Témata na okraji zájmu

Důležitou součástí projektu Perspektiva je přinášet taková témata, která jsou na okraji zájmu velkých mediálních domů, říká Vaněk. První takovou iniciativou byla akce #tydenprodusi, kterou se nový server významně podílel sérií sedmi videí v jednom týdnu na osvětě v oblasti duševního zdraví. 


Autor: YouTube.com

Vladan Vaněk během z rozhovoru s Helenou Třeštíkovou.

Díky rozhovorům s psychiatry, terapeuty nebo i přímo osobnostmi, kteří s nemocí bojují, se podařilo mobilizovat desítky lidí, kteří na základě obsahu vyhledali pomoc, nebo se jen svěřili s vlastním příběhem. 

Naším cílem bylo aktivizovat publikum na sociálních sítích k tomu, aby začalo řešit své psychické obtíže nebo dokázalo pochopit a podat pomocnou ruku lidem ze svého okolí, kteří se potýkají s duševními problémy. Otevření diskuze, osvěta, sdílení a sociální přesah zastřeší hashtag #tydenprodusi, který byl součástí všech mediálních výstupů, rekapituluje Vaněk. 

V rámci projektu vznikl rozhovor s psychiatrem Radkinem Honzákem přímo z areálu bohnické nemocnice nebo zakladatelkou Nevypusť duši Marií Salomonovou, Peterem Porubským z Linky bezpečí, Anetou Plýhalovou z Meetiny a dalšími osobnostmi.

Perspektivní migrace

Rubrika nazvaná Migrace z perspektivy si zase klade za cíl zbořit stereotypy a přiblížit českému publiku různé pohledy na problematiku migrační krize. Perspektiva vedla rozhovory s Lenkou Klicperovou, novinářkou s bohatými zkušenostmi ze Sýrie, Tigranem Hovakamyianem, stand-up komikem, který pochází z Arménie a celý život čelí stereotypům.

O své zkušenosti se podělil i Jaroslav Mike, řidič kamionu romského původu, který se rovněž setkává s odsuzováním, má zkušenosti jako imigrant v Kanadě, a navíc stojí za iniciativou Češi pomáhají (cíl – dodržet závazky ČR a přijmout 1200 uprchlíků). Tématu migrace se věnoval i rozhovor s prvním velvyslancem v Turecku a turkologem Tomášem Laně nebo s Magdou Faltovou, která je ředitelkou Sdružení pro integraci a migraci a stojí za českou verzí projektu Uprchlíci vítejte.

Projekt vyvrcholil třicetiminutovým dokumentem Borders/Hranice. Ten vznikal v táborech pro migranty na pomezí hranic mezi Chorvatskem a Srbskem. Vyrazili jsme proto na hranice do táborů Principovac a Adesčevi. Stovky běženců z Afghánistánu, Íránu a dalších zemí sem utekly před válkou či režimem. Doufají, že se jim na jihu Evropy podaří zvrátit své osudy, popisuje reportér David Randuška.

BRAND24

Brzy přijde crowdfunding

V současnosti jsme ve fázi, kdy hledáme způsoby monetizace, nebo respektive možnosti, jak náš projekt udělat životaschopným i nadále, přiznává Vaněk. Jednou z možných cest je crowdfunding či podpora grantů, které jsou věnovány nezávislé žurnalistice. 

Momentálně financujeme vše potřebné z vlastních prostředků, investujeme do webu, kamer i socialu. Jednání s klíčovými partnery zatím nedopadla. Ale jsme těsně před podáním grantu v rámci Nadačního fondu pro nezávislou žurnalistiku a co nevidět spustíme taky crowdfundingovou kampaň, popisuje nejbližší plány Vaněk.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).