Hlavní navigace

Průvodce digitálním vysíláním (21.): Digitálně v Praze

19. 9. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Bydlíte v české metropoli nebo přilehlém Středočeském kraji? Pak se můžete na digitální televizi dívat už dnes. Praha byla prvním regionem, kde v České republice začalo řádné zemské digitální vysílání - 21. října bude mít start už dvouleté výročí. Diváci v Praze a okolí jsou na tom nejlépe v republice, protože zatím jako jediní mohou kromě programů České televize a Novy naladit digitálně na anténu i televizi Prima.

Zemská digitální nabídka

Praze vysílají tři zemské digitální sítě, které jsou – podobně jako metro – rozlišené písmeny A, B a C. Jejich programy naladí diváci dohromady z devíti vysílačů (viz DIGI slovník). Příjem stanic je po zakoupení set-top-boxu bezplatný.

Multiplex A obsahuje programy ČT 1, ČT 2, ČT 24, ČT 4 Sport a televizi Nova. Příznivcům rádia stejná síť nabízí sedm stanic Českého rozhlasu: Radiožurnál, Prahu, Vltavu, Rádio Wave, D-dur, Leonardo a Rádio Česko. Pokud se někde dočtete zmínku o řádném digitálním vysílání, je jí myšlený právě multiplex A provozovaný společností Radiokomunikace.

Firma Czech Digital Group má ve svém multiplexu B čtyři programy. Pro diváky je nejdůležitější pravděpodobně televize Prima, která je tu jedinou stanicí s řádnou licencí – zbylá trojice tu vysílá pouze na základě zkušebních oprávnění. V síti B experimentálně vysílá hudební stanice Óčko, křesťanská TV Noe a program Public TV s regionálním zpravodajstvím a večerními českými filmy. Do 31. července tu byla také stanice Top TV zaměřená na prodej zboží přes televizní obrazovku a do 27. srpna vysílal v síti B parlamentní kanál 24cz.

Multiplex C provozuje společnost Telefónica O2 a její síť dlouhou dobu nenabízela žádný program. Od začátku letošních prázdnin tu ale Česká televize (ČT) zkouší vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV) svého prvního programu. Zatím se jedná ale pouze o matematický přepočet, který nenabízí vyšší kvalitu než standardní ČT 1. Ta by měla přijít až na začátku příštího roku, kdy začne ČT vysílat vybrané pořady ve skutečném vysokém rozlišení. HDTV experiment na běžně dostupných set-top-boxech naladíte, ale neuvidíte. K tomu byste potřebovali přijímače vybavené technologií MPEG-4.

Datum vypnutí analogového vysílání nebylo pro Prahu zatím stanoveno. Nemělo by to ale být později než v roce 2012, ke kterému doporučuje svým členům skončit se „starou televizí“ Evropská unie.

DIGI slovník: Pražské vysílače DVB-T

Ilustrační slovník pojmů

Multiplex A si naladíte z vysílačů Žižkov a Cukrák na kanále 25. Signál této sítě překračuje hranice Prahy do daleka všemi směry. Na severu dosahuje až za Mělník, kde se alternuje s digitálním vysíláním z Ústí nad Labem na kanále 58. Naladit si ho přitom mohou i někteří obyvatelé Krkonoš. Směrem na východ sahá multiplex A do Nymburka, Poděbrad a dále. Na jihu je zachytitelný v Benešově i Sedlčanech a na západě se mohou na jeho nabídku dívat například lidé v Kladně.

Mapa pokrytí - síť A - Praha - základní

Zdroj: Radiokomunikace

Podrobnější mapa pokrytí (rozlišení 1200×1200, 778 kB)
Nejpodrobnější mapa pokrytí (rozlišení 3780×3780, 3130 kB)

Zdroj: Radiokomunikace

Síť B vysílá na kanále 46 ze tří pražských stanovišť: Ládví, Zelený Pruh a Strahov. Signál multiplexu B se rozevírá jako vějíř od severozápadu na severovýchod, Praha přitom tvoří jeho pomyslnou spojnici. V pokryté oblasti leží kupříkladu Kladno, Slaný, Mělník, část Mladé Boleslavi a Nymburk i Poděbrady. Ale do Benešova a Sedlčan, které jsou pokryté multiplexem A, síť B nedosáhne.

Dosah signálu Zkušebního vysílání sítě B

Zdroj: Czech Digital Group

Podrobnější mapa pokrytí (rozlišení 1021×739, 307 kB)

Zdroj: Czech Digital Group

Multiplex C naladí diváci na kanále 64 z vysílačů Novodvorská, Na Petřinách, Václavská a z Ústřední telekomunikační budovy v Olšanské ulici. Jeho pokrytí kolem Prahy opisuje kruh, pro který je poloměrem vzdálenost od centra města do Kladna.

Český Telecom-mapa experiment-Praha

Zdroj: Telefónica O2 Czech Republic

Podrobnější mapa pokrytí (rozlišení 1024×724, 402 kB)

Zdroj: Telefónica O2 Czech Republic

Všechny údaje o pokrytí vycházejí z teoretických map a mohou se tedy lišit od skutečnosti. Příjem vysílání na pokojovou anténu připadá v úvahu pouze v malé vzdálenosti od vysílače, naopak při vzdálenosti desítek kilometrů musíte mít kvalitní směrovou anténu namířenou na vysílač.

Další způsoby příjmu digitálního vysílání

Digitální příjem na anténu není jedinou cestou, jak si můžete přivést vysílání do svého domu nebo bytu. Další možnost představuje digitální vysílání přes satelit. Pro něj potřebujete satelitní set-top-box, parabolu a dekódovací kartu některé z trojice nabídek: CS Link, Digi TV nebo UPC Direct. Všechno o satelitní televizi najdete na serveru DigiZone.cz na adrese http://satelit­.digizone.cz.

Další možností, jak sledovat digitální vysílání, je kabelová televize od společnosti UPC. Firma začala kromě analogové televizní nabídky zpřístupňovat svoje programy také digitálně. Výhodou tohoto řešení je možnost většího počtu programů, lepší obrazová kvalita a doplňkové služby jako elektronický programový průvodce (EPG).

BRAND24

Poslední digitální cestou televize k vám domů je vysílání přes internetový protokol (IPTV). Uvedené řešení nabízí ve většině Prahy společnost Telefónica O2 jako svoji O2 TV. Na pravém břehu Vltavy funguje i konkurenční Volný TV provozovaná společností Czech OnLine. V metropoli jsou také další poskytovatelé IPTV, kteří ale nabízejí svoje služby jen na malém území.

Text byl napsaný pro časopis Týdeník Televize, kde vychází v úterý 18. září 2007 (číslo 39/2007).

DIGI dotazovna České televize

Subjekt Česká televize Digitál logo

Proč mi někdy přes set-top-box zmodrává obraz? Je to pokojovou anténou, nebo set-top-boxem?

Modrou obrazovkou televizní přijímač indikuje nepřítomný nebo velmi slabý signál. Pokojová anténa může zabezpečit plnohodnotný příjem zemského digitálního vysílání jen v ojedinělých případech, a to v relativně těsné blízkosti vysílače. Drtivá většina diváků se neobejde bez odpovídající venkovní antény. Ostatně pro příjem venkovní anténou jsou sítě digitálního zemského vysílání ve standardu DVB-T přímo navrženy a také kmitočtový příděl pro tyto sítě byl mezinárodně koordinován pro parametry zajišťující příjem venkovní anténou. Pokojové antény a různé náhražky (kus drátu) lehce podléhají řadě zdrojů rušení.

Jitka K., Červany: Potřebovala bych poradit, jak dostat digitální programy do přístroje DVD/HDD. Máme normální analogovou anténu připojenou na DVD, ze kterého vede signál do LCD televize (s DVB-T tunerem). Na televizi tedy můžeme sledovat vysílání analogové i digitální. Na DVD lze naladit pouze analogové programy. Protože digitální vysílání je v našem případě kvalitnější, chtěli bychom ho dostat i do DVD. Nemohli bychom propojit televizor a DVD ještě jiným kabelem a využít tak již zabudovaného DVB-T tuneru v TV?

Vámi požadované řešení by teoreticky mělo být možné přes konektor SCART, který má své kontakty určené i pro výstup signálu. Je-li na ně signál skutečně vyveden, by mělo být popsáno v dokumentaci k televizoru.

O. Kornas, Lomnice n. P.: Mám namontovaný digitální satelit, který sleduji na TV, a moje manželka má druhý televizní přijímač a chtěla by rovněž sledování satelitu, ale jiné programy, než zajímají mě, a tak bychom si koupili další satelitní přijímač. Proto se ptám, zda jí musím zakoupit i druhou dekódovací kartu, když již jednu máme.

Pokud budete chtít na obou televizorech sledovat prostřednictvím satelitního příjmu kódované programy, musíte mít pro každý satelitní přijímač jednu individuální přístupovou kartu.

Benda: Koupil jsem si novou TV se zabudovaným STB. Co mám teď udělat, abych naladil české kabelové programy?

Postupujte nejlépe podle návodu k televizoru pro automatické ladění analogových programů. Pro ruční ladění je dobré zjistit si, na jakých kanálech jsou jednotlivé programy vysílány. Takové informace lze obvykle vyhledat na internetových stránkách svého poskytovatele kabelové televize.

DIGI dotazovnu připravuje na základě diváckých otázek Česká televize. V tištěné podobě vychází DIGI dotazovna v Týdeníku Televize.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).