Hlavní navigace

Názor k článku Průvodce digitálním vysíláním (38.): Veřejnoprávní multiplex od pevy - Nevím, o čem se pořád všichni dohadujete. Článek...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 2. 2008 15:36

    pevy (neregistrovaný)
    Nevím, o čem se pořád všichni dohadujete. Článek jenom shrnuje už notoricky známé věci (nyní je zde tedy zmíněn termín spuštění Plzně v dubnu :-)).
    Mux 1 bude samozřejmě z Krašova i z Krkavce a to na K34. K38 z Domažlic pojede (v současném obsazení) jistě minimálně do spuštění muxu 2 z Krašova (též K38). Je jen otázkou, zda do té doby ČT zprovozní mux 1 z Vraního vrchu (byl by jednoznačně na K34), nebo usoudí, že oblast je dostatečně pokryta Krašovem.
    V Brně je jako "Brno-město" myšleno vysílání jak z Hádů, tak z Barvičovy ulice (příp. odjinud z města se srvnatelnými výkony, tj. přibližně dnešní úroveň muxu A/ČRa = cca 10 kW ERP). Jako "Brno" je samozřejmě myšlen Kojál, odkud budou výkony DVB-T srovnatelné těm dnešním třeba z Bukovky (UL), tj. cca 100 kW ERP. Jelikož má ale mux 1 v Brně (i celém regionu) vysílat na K29 (dnešní analog ČT1 z Kojálu), bude pro dočasné využití v rámci "Brno-město" (tj. třeba Hády i Barvičova) použit K25 (aby mohl analogový ČT1 z Kojálu ještě pokračovat v provozu). Ten bude po vypnutí analogové ČT1 z Kojálu "přeladěn" na definitivní K29, který bude použit v celém regionu "Brno" (tj. jak na Kojále, tak ve městě).
    Ještě bych chtěl apelovat na redakci, aby zbytečně nestrašila západočechy tím, že přijdou o analogovou ČT2. Hlavní západočeský vysílač Krašov bude ČT2 (K48) samozřejmě šířit dál, stejně jako ČT1 (K31) a souběžně i DVB-T mux1 (K34). Uznávám, že v případě Kletě je "pesimismus" v otázce analogu na místě :-)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).