Hlavní navigace

První dojmy. Otestovali jsme novou podobu televize Kuki

5. 4. 2019
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Lesensky.cz
Chcete sledovat televizní stanice a filmy přes internet? Jedním z možných řešení je chytrá televize Kuki. Podívali jsme se, co umí její aktuální verze, kterou provozovatel představil 25. března 2019.

IPTV služba Kuki nedávno představila nový design a funkce. V rámci novinářské recenze jsme se proto zaměřili na to, jak její rozhraní funguje a co všechno se v něm dá využít za funkce. Test probíhal ve webovém rozhraní v internetovém prohlížeči, Kuki však podobně funguje i na ostatních zařízeních.

Rozsah služeb je ovlivněn předplaceným tarifem. Na výběr jsou tři varianty – Start, Menší a Větší.

Ve Startu je zahrnuto 42 kanálů, ale s tímto tarifem funguje Kuki jen na chytrých televizorech nebo set-top boxu od provozovatele služby. Na sledování přes PC nebo na mobilu můžete zapomenout, zpětné zhlédnutí je omezeno na 1 den a nefunguje pro Novu a Primu. Není možné ani nahrávání a žádný z kanálů není v HD. Také filmy ve videopůjčovně jsou jen ve standardním rozlišení.

V balíčku Menší je 15 povinných kanálů a dalších 15 si zákazník vybere podle vlastních preferencí. Nahrávání je omezené maximální kapacitou 10 hodin. Služba bude fungovat na 1 fixním a 5 mobilních zařízeních (notebook, mobil, tablet…). Zpětné zhlédnutí je dostupné po 168 hodin od odvysílání pořadu.

V balíčku Větší je 30 pevně nastavených stanic a k nim 30 podle výběru zákazníka. Kapacita nahrávání je 10 hodin. Tarif funguje na jednom fixním a pěti mobilních zařízeních. Zpětné zhlédnutí je dostupné po 168 hodin.

Balíčky Menší a Větší je možné dále rozšířit o další služby, za které se k měsíčnímu paušálu přirážejí extra poplatky. Například sada stanic HBO s videotékou HBO GO vyjde na 250 Kč. Zpoplatněno je i zvýšení kapacity nahrávání. Za další poplatek se zpřístupní knihovna seriálů a podobně.

Hlavní stránka služby

Jak už bylo řečeno, Kuki kombinuje několik služeb: živé televizní vysílání, archiv odvysílaných pořadů a videopůjčovnu.

Rozhraní služby Kuki je graficky pěkné, ale v průběhu používání narazíte na různé drobné nedodělky a nelogičnosti. V zásadě je uzpůsobené divákům, kteří chtějí sledovat spíše seriály a filmy z videotéky než živé vysílání.


Autor: Kuki.cz

Hlavní stránka Kuki na notebooku

Uspořádání kategorií na úvodní stránce není možné nijak změnit. Přehled televizních stanic se v průběhu času posouvá na stránce stále níž, protože se nad ním začnou zobrazovat zástupci pořadů, které jste naposledy hledali, anebo náhledy právě rozkoukaných filmů.


Autor: Filip Rožánek

Přehled televizních stanic

Přednost před lineárním vysíláním mají i filmy doporučené provozovatelem služby, které jsou seskupené do sekce Trháky. Pak se musíte posunout ještě za výběr seriálů a videopůjčovnu filmů za různé ceny. Videopůjčovna je mimochodem stejná jako u některých jiných služeb na trhu, protože jejím dodavatelem je platforma Banaxi. Její infrastrukturu využívají například operátoři Skylink a T-Mobile nebo aplikace SledováníTV.cz.

Televizní seznam standardně začíná veřejnoprávními stanicemi České televize, následují kanály skupiny Nova, po nich skupina Prima, dále Barrandov, Óčko, Seznam a slovenské programy. Výchozí řazení je možné změnit v nastavení v sekci Správa kanálů. Produktovou skladbu upravíte jednoduchým přetahováním dlaždic.

Řazení stanic
Autor: Filip Rožánek

Řazení stanic

Zcela na konci seznamu stanic jsou celoplošné okruhy Českého rozhlasu včetně digitálních kanálů. Na své si tak přijdou i příznivci Radia Wave nebo Rádia Junior. Rádia jsou ale jen doplněk, i když využívají výhody technického řešení připraveného pro video. Archiv je omezený asi na 48 hodin, ale můžete se vracet v čase, nahrávat pořady i přeskakovat v živém vysílání. V tomto smyslu je tedy Kuki lepší než standardní přehrávač přímo na stránkách Českého rozhlasu.

Sledování a nahrávání stanic

Televizní vysílání můžete sledovat dvěma způsoby. Buď přímo na hlavní stránce klepnete na nějaký právě běžící pořad a ten se načte do přehrávače na samostatné stránce, nebo klepnete na název stanice, případně odkaz Zobrazit vše, a tím se dostanete na stránku s kompletním programem.

Místo sloupcového zobrazení je zde po řádcích – co den, to jeden řádek. To je praktické pro rychlý přístup k právě vysílanému pořadu, popřípadě k seriálu, který právě skončil, nebo teprve začne. Ale pro hledání pořadů odvysílaných třeba pár dnů předem je to trochu zdlouhavé. Musíte se dostat na konkrétní datum a pak klikat doleva nebo doprava na šipky, abyste našli konkrétní pořad, pokud si nepamatujete jeho přesný název.

Hlavní stránka Kuki
Autor: Filip Rožánek

Hlavní stránka Kuki

Každý pořad je reprezentován náhledovým obrázkem. Pokud přes něj přejedete myší, objeví se tři funkce – nahrání pořadu, spuštění nebo informace.

Nahrávání není nijak složité, stačí klepnout na tlačítko a není potřeba zadávat cokoliv dalšího. Stejným způsobem nahrávání zase zrušíte. Výchozí kapacita je 10 hodin nahrávek uložených po dobu jednoho týdne. Za příplatek se zvýší o 50, respektive 100 hodin, a doba uložení stoupne na tři měsíce. Ukazatel obsazené kapacity je vpravo nahoře, ale je trochu nelogicky vyjádřen v procentech místo v hodinách. Musíte tak trochu experimentovat, jestli se pořad s vybranou stopáží ještě vejde do limitu.

Mazání nahrávek
Autor: Filip Rožánek

Mazání nahrávek

Klepnutím na ukazatel kapacity se zároveň otevře sekce Nahrávky s přehledem uložených pořadů. Rozhraní nemá samostatné tlačítko na smazání záznamu, musíte tedy opět klepnout na ikonku nahrávání, a teprve pak se služba zeptá, jestli chcete nahrávku odstranit. Můžete to udělat z náhledu i z plné informační stránky pořadu. Dokud není pro nahrávání nastaven alespoň jeden pořad, není sekce Nahrávky nikde vidět.

Při sledování živého vysílání jsou v závislosti na stanici a typu pořadu dostupné různé funkce. Základní funkce přehrávače umožňuje posunutí o 15 sekund vzad nebo vpřed, ruční návrat o vybraný časový úsek, anebo spuštění pořadu od začátku. Při najetí myší k hornímu okraji obrazovky se zobrazí podrobnosti o právě sledovaném pořadu. Pokud je k dispozici více zvukových stop, můžete přepnout na původní znění a zapnout titulky.

Přehrávání pořadu
Autor: Filip Rožánek

Přehrávání pořadu

Videotéka

Jestliže vám nevyhovuje, co stanice právě vysílají, a chcete si pustit film nebo seriál podle svého gusta, musíte otevřít sekce Kino nebo Seriály.

Tady nastává trochu chaos: seriál není v pojetí Kuki označení žánru, ale frekvence vysílání. Spadají tam tedy veškeré pořady s více díly, které se pravidelně opakují. Babylon Berlin se tu potkává s publicistikou 168 hodin, Rédl je ve stejné kategorii jako Prostřeno!, místo Šmoulů můžete přepnout na Všechnopárty.

Nabídka seriálů Kuku
Autor: Filip Rožánek

Nabídka seriálů Kuki

Dostupnost jednotlivých řad a dílů je různá, protože závisí na licenčních právech distributorů nebo televizních stanic. Ačkoliv nabídka opticky působí bohatě, vypisuje v ní Kuki i seriály, které si nepustíte, což se dozvíte až po kliknutí na přehrávání vybraného dílu. Teoreticky si můžete vybrat třeba Nemocnici na kraji města, ale uvidíte jen ten díl, který zrovna vysílala Česká televize. Nemůžete si tedy naplánovat seriálový maraton s libovolným titulem.

Seriály v nabídce sice jsou, ale co není odvysílané, to si nepustíte.
Autor: Filip Rožánek

Seriály v nabídce sice jsou, ale co není odvysílané, to si nepustíte.

Za sledování filmu v sekci Kino nemusíte vždycky platit jednotlivě. Kuki nabízí mírné příplatky k základním tarifům, díky nimž pak můžete určitý objem filmů sledovat v rámci paušálu. Přehled filmů, pro které tyto podmínky platí, je možné předem ověřit na stránkách provozovatele služby. V ceníku jde o položky Navíc kino a Navíc kino plus.

Nechcete-li procházet abecední seznam filmů nebo seriálů, použijte fulltextové vyhledávání. To funguje podle identifikování zadaného klíčového slova v názvech, popiscích a účinkujících. Musíte si tedy ohlídat, jak přesně formulujete svůj dotaz. Zadáte-li „Trojan“, najdete filmy s Ivanem Trojanem, Zkázu Dejvického divadla, dechový kvintet skladatele Václava Trojana na stanici D-dur, ale i seriál Strážmistr Topinka, ve kterém žádný Trojan nehraje, jen se na něm podílel scenárista Hynek Trojánek.

Fulltextové hledání v Kuki
Autor: Filip Rožánek

Fulltextové hledání v Kuki

Při hledání jsou dostupné zpřesňující filtry – žánry, období vzniku pořadu (podle desetiletí), anebo hodnocení. To se načítá zřejmě z databáze ČSFD, v rozhraní Kuki žádná možnost aktivně známkovat pořady není.

Náhledové obrázky jsou nejspíš někdy doplněné ručně, anebo nejsou delší dobu aktualizované. Z náhledu Odpoledních zpráv na Primě se směje moderátor Tomáš Drahoňovský, který už roky pracuje na ČT24. A ilustrační obrázky některých rozhlasových pořadů jsou z fotobanky, vypadá to tedy, jako by na Radiožurnálu neustále zpovídali režiséra George Lucase.

Detail pořadu
Autor: Filip Rožánek

Detail pořadu

Dostupnost na zařízeních

Všechny ceny za nabídku Kuki se týkají jen samotných televizních a video služeb. Internet musíte mít od svého poskytovatele. Služba podporuje řadu zařízení (s výjimkou balíčku Start, který je úmyslně omezen jen na vlastní set-top box Kuki nebo chytré televizory Samsung).

Máte-li starší televizor, který není připojený k internetu, je řešením set-top box Arris 1113 nebo jeho dražší varianta Arris 1113 RF (ta nemusí mít přímou viditelnost pro ovladač). Podmínkou ale je, aby televizor disponoval vstupem pro HDMI kabel. Kuki set-top box prodává za 1690 Kč nebo 1890 Kč.

UX DAy - tip 2

Pokud máte novější televizor od Samsungu s operačním systémem Tizen, set-top box nepotřebujete. Místo toho si do něj stáhnete aplikaci Kuki. Totéž platí pro televizory LG s webOS 4.0. Podporovány jsou i přijímače dalších výrobců, pokud je pohání systém Android TV.

Na mobilu nebo tabletu je potřeba mít operační systém Android nebo Apple iOS. Z internetových prohlížečů na klasickém počítači nebo notebooku jsou podporovány Chrome a Firefox, ale podle našeho testování nejsou problémy ani s výchozím prohlížečem Edge v systému Windows. Podpora pro Apple TV se v současné době chystá.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář se zaměřením na média. Dlouholetý účastník i pozorovatel českého mediálního cirkusu. Pracoval v Marketing & Media, Hospodářských novinách a Českém rozhlase.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).