Hlavní navigace

Názor k článku Quo vadis, KIVS? od anonym - Jsem přesvědcěn, že zkáza zakázek tohoto typu je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 3. 2012 18:03

    bez přezdívky

    Jsem přesvědcěn, že zkáza zakázek tohoto typu je vždy dobře. Ano centrální zakázky mají smyl, ale pouze u zboží/služeb hlediska množství. Asi bude dobré vybrat dodavatele razítek, papíru, benzínu, úklidu, možná i energií atd, tam platí základní ekonomická poučka - čím víc poptám, tím levněji to někdo nabídne.

    Pravou cestou do pekel jsou ale komplikované, ještě lépe komplexní zakázky. Telco a IT jsou ideální adepti. V případě starého KIVSu by heslo mohlo znít asi takto: Vyblokujme regionální ISP (kteří jsou nekolikrát levnější ale holt umí vždy jen jeden kraj), stanovme nesmyslné podmínky (obchodní, technické, spolehlivostní) a zbydou nám tu tři firmy. Z těch si dvě stejně vezmou regionální subdodavatele, třetí je dorovná a máme tu killer price offer :)

    Jestli to není okatě vidět na KIVSu, bylo to vidět na INDOŠi, to je totiž případ jak přes kopírák: školy potřebovali internet na úrovni ADSL, PC a správu serveru. Na pěkně na zbytečném řešení INDOŠ se uživil celý Autocont. Pamatuji se, že to ADSL tam bylo kalkulováno na 8tis/měsíčně!

    Srovnej KIVS: instituce potřebují internet (intranet si udělají sami pomocí VPN, ostatní již mají řešené pomocí svého IT), uděláme rozsáhlé celé zbytečné řešení a z těch třech (kteří si do zelí moc nepolezou) snadno vybereme.

    Nový KIVS je poměrně rozumný (myšleno vážně): vybudujeme dvě datacentra, tam dáme interface státní správy a ISP keré si vyberou poskytovatelé, doveďte to sem.

    Dál to už opět smrdí (jako většina podobných věcí v ČR): jako osoba, která to dostala na hrb řešit (jsme největšího regionální ISP v JČ), jsem začal řešit a hned skončil :((( Do budov státní správy existují kabely jen tří dodavatelů - to se nezdálo tak špatné. Ale ejhle: jindy tak ochotní partneři, kteří se můžou přetrhnout, abychom od nich vzali okruh, nám do těchto míst jako na potvorui vlákna a okruhy prostě neprodaji :)

    Fajn natáhneme vlastní kabel. Potvrzeno to ještě nemám, máme prý ale čekat nájem od české pošty cca 2M/rok za uložení těch cca 100M kabelu. s rádiem to bude určitě podobné.
    Ach jo :(((

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).