Hlavní navigace

Názor k článku Rada Českého rozhlasu obvinila Rádio Wave z propagace fašismu od Aleš Fulín - Pouze přeposílám reakci hudebního publicisty Ondřeje Bezra k...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 10. 2008 22:08

    Aleš  Fulín
    Pouze přeposílám reakci hudebního publicisty Ondřeje Bezra k reakci rady ČRO na skladbu Swastika Eyes od britské skupiny Primal Scream:

    Názor hudebního publicisty Ondřeje Bezra
    Celé jednání Rady připomíná Škvoreckého povídky o situaci jazzu v době okupace i postoj komunistického establishmentu vůči rock´n´rollu a nové vlně. Nejen zoufalá neinformovanost, jazyková neschopnost (absurdní překlad textu Swastika Eyes s faktickými chybami a nesmyslné vyvození závěrů o propagaci fašismu), ale především obludně totalitní slovník téměř všech účastníků jednání počínaje Richardem Medkem po Danu Jaklovou, v protiwaveovské bitvě už "známou firmu", vyvolává otázky, jaké kreatury dostaly do rukou právo rozhodovat o tom, co je pro mladé posluchače vhodné a co ne.

    Ondřej Bezr, hudební publicista iDNES.cz

    S jeho slovy nelze než souhlasit. Chci jen k tomu dodat, že je zarážející, jak je v dnešní době a zvlášt‘ u lidí, u kterých by se očekával jistý odborný fundus, přehled, něco takové vůbec možné? Dokazuje to obrovský diletantismus. Nadhled, znalost a obrazotvornost zde supluje přístup a rétorika předlistopadových dob. Je to smutné a slovník rady ČRO až děsivý, zejména pro všechny pamětníky předlistopadových pořádků, zvlášt' když se jedná o veřejnoprávní médium – instituci. Dle rady jsou posluchači radia Wave nedospělí a nesvéprávní občané – děti. Narozdíl od rady vnímaví a tolerantní. Neměla by se těmito ctnostmi pyšnit právě rada ČRO, jistě plná bodrých a vyzrálých lidí anebo spíš už prohnilých starců?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).