Hlavní navigace

Radim Pařízek: Výstavbu přechodové DVB-T2 sítě chceme dokončit letos v létě

9. 1. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Karel Choc
UVNITŘ PREZENTACE – Do poloviny března chce přechodová DVB-T2 síť 13 pokrýt necelých šedesát procent obyvatel a vysílat z celkem patnácti lokalit.

Rozvojové plány společnosti Digital Broadcasting představil s mírným zpožděním na dnešním setkání s novináři její majitel Radim Pařízek. Na úvod Pařízek zdůraznil, že veškeré investice do rozvoje sítí představuje náš vlastní český kapitál, a upozornil, že dodnes Evropská unie neschválila kompenzace pro provozovatele sítí, které jim umožní poskytnout zdarma vysílatelům potřebný prostor v přechodových sítích.

PSALI JSME: Nova zahájila vysílání v DVB-T2, pět programových pozic umístila do přechodové sítě 13

Diváci získají díky souběžnému vysílání ve standardech DVB-T i DVB-T2 čas na nákup potřebných přijímačů a budou se tak moci na celý přechod dostatečně připravit. Je v našem zájmu, aby přechod na DVB-T2 proběhl co možná nejsnáze. Po přechodu z analogového na digitální vysílání přišla zemská platforma o nějakých dvacet procent diváků. V souvislosti s přechodem na DVB-T2 ale předpokládáme, že výsledný úbytek bude podstatně nižší, věří Pařízek.


Autor: Karel Choc

Radim Pařízek a Jakub Juhas.

Zrekapituloval také, že v současnosti vysílá prostřednictvím zemské platformy přes čtyřicet celoplošných a regionálních televizních programů, přičemž ještě v roce 2011 jich bylo pouze šest. Evidentně jsme se tedy vydali po správné cestě, neskrýval spokojenost Pařízek. 

Zachování zemské platformy je podle Pařízka ve veřejném zájmu a považuje je za nutné i v zájmu zachování stability celé mediální oblastiAktuálně vysílá v DVB-T standardu pět celoplošných sítí s číselným označením 1, 2, 3 a 4 a pátá označovaná jako MPX1/RS7, která pokrývá 85 procent obyvatel.

Pařízek ve svém vystoupení zmínil i prodloužení vysílací licence právě pro zmíněnou regionální síť 7, kterou provozuje společnost Digital Broadcasting a jejíž vysílání mělo původně skončit ke konci loňského roku. Prodloužení se ale neobešlo bez nutných změn, v jejichž důsledku došlo k přeladění kmitočtů v šesti lokalitách, ze kterých regionální síť 7 vysílá. Aktuálně nabízí vysílání veřejnoprávních stanic ČT:D a ČT art, HD varianty programů ČT 1, ČT 2 a ČT Sport a SD vysílání dokumentárního kanálu Kinosvět.

Hotovo bude do konce července

Technický ředitel společnosti Digital Broadcasting Jakub Juhas představil plánovaný přechod celoplošného DVB-T multiplexu 4 do podoby budoucí sítě 24, vysílající ve standardu DVB-T2/HEVC. V současné době využívá čtvrtý multiplex vysílače z 52 lokalit a svým signálem pokrývá 96 procent obyvatel České republiky. 

Přechodová DVB-T2 síť společnosti Digital Broadcasting s číselným označením 13 aktuálně pokrývá přibližně třetinu tuzemské populace a k dnešnímu dni spustila vysílání kromě Prahy také na území Brna a Ostravy. Celkem využívá šest vysílačů – v Praze vysílá na kanálu 24 z Ládví, Novodvorské a ode dneška také z Olšanské. V Brně používá vysílač Barvičova na kanálu 31 a vysílač Jihlavská na kanálu 43. V Ostravě pak svůj signál šíří z lokality Lanová prostřednictvím kanálu 31.

Do poloviny března chceme spustit dalších devět lokalit a dosáhnout tak pokrytí přes 57 procent obyvatel, což v absolutních číslech znamená takřka šest milionů obyvatel, přiblížil další plány operátora Juhas. 

Březnové spuštění DVB-T2 sítě by se mělo týkat devíti lokalit:

  • Hradec Králové 
  • Olomouc 
  • Mariánské Lázně
  • Pardubice 
  • Teplice 
  • Uherské Hradiště 
  • Ústí nad Labem 
  • Ústí nad Orlicí 
  • Zlín

Autor: Karel Choc

Rozvojové plány Digital Broadcasting (klikněte pro zvětšení).

Celkem by tak letos na jaře měla být přechodová síť 13 šířena z patnácti lokalit. Zbytek vysílačů chceme zprovoznit do konce srpna, samozřejmě za předpokladu, že budou zkoordinovány potřebné kmitočty. Měli bychom tak dosáhnout celoplošného pokrytí na stejné úrovni, jakou vykazuje přechodová síť 12 společnosti České Radiokomunikace, dodal Pařízek. Celá přechodová síť 13 by pak měla být dostavěna do konce letošního července.

K TÉMATU: Společnost Digital Broadcasting testuje z vysílače Ládví novou DVB-T2 vysílací technologii

Nabrali jsme menší zpoždění. Za prvé kvůli finanční nákladnosti celého procesu, ale také z důvodu provedení potřebných technických změn. Bylo potřeba připravit všechny vysílače na spuštění třetího multiplexu, vysvětlil jisté prodlevy Pařízek. Přechod na DVB-T2 vyjde Digital Broadcasting podle Pařízkova vyjádření řádově na stovky milionů korun, ale bude stát méně než půl miliardy korun.

Unikátní síť díky regionalizovatelnosti

Aktuálně v Pařízkově přechodové DVB-T2 síti 13 vysílají kanály Nova, Nova Cinema, Nova Action, Nova 2, Nova Gold, Relax a Rebel. Přibýt by měl ještě Kinosvět a některé regionální kanály. Konkrétní regionální členění ale upřesníme po výsledku koordinace všech kmitočtů, anoncoval Pařízek. Zdůraznil, že jeho společnost je připravena zařadit všechny regionální televize, které aktuálně vysílají v multiplexu Digital Broadcasting. 

BRAND24


Autor: Karel Choc

Regionální možnosti multiplexu 4 a 24.

Celoplošný DVB-T multiplex 4 je na českém trhu unikátní právě díky možnosti regionalizovatelnosti vysílání na úrovni dvanácti územních celků. To znamená lokalizovaný obsah pro daný region, ale také možnost lokálně zacílené reklamy, uvedl Juhas. 

V tomto trendu chce Digital Broadcasting pokračovat i nadále s tím, že finální DVB-T2 síť, označovaná jako multiplex 24, by měla disponovat celkem čtrnácti regiony. Chceme oddělit vysílání pro Hradec Králové a Pardubice, což dosud nebylo technicky možné, vysvětlil Juhas. Aktuálně disponuje přechodová DVB-T2 síť 13 možností regionalizace šesti oblastí, což ale není finální stav.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).