Hlavní navigace

Radix DTR-9000: mohutný set-top-box s ovládáním na předním panelu

24. 10. 2005
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Set-top-box DTR-9000 od Radixu patří mezi nejlevnější přístroje dostupné na našem trhu. Na první pohled zaujme svými velkými rozměry a bohatým předním panelem, nabízí dva konektory SCART, české menu i EPG. Více se o něm dočtete v textu recenze.

Radix DTR-9000 si uživatel přinese domů ve velké krabici, která dává tušit, že uvnitř nebude žádný kolibřík. Set-top-box má šířku 34, hloubku 25,5 a výšku necelých sedm centimetrů. S těmito rozměry zapadne dobře do televizního stolku nad videorekordér nebo satelitní receiver, pokud ho však někdo zkusí postavit na televizor, musí počítat s tím, že se přístroj bude pohupovat a kývat. Odměnou za masivnější vzhled je vybavený přední panel, který umožňuje základní práci se set-top-boxem bez použití dálkového ovládání. Slouží k tomu navigační kruh se šipkami po stranách a tlačítkem OK uprostřed, dále spínače Menu, Exit a Power.

Radix DTR-9000

Přednímu panelu vévodí poměrně velký displej, jehož součástí je také infračervený senzor. Ve stand-by režimu na něm slabě svítí zelená dioda, po zapnutí přístroje se tu rozzáří čtyři číslice, které reprezentují číslo naladěného programu. Set-top-box se dodává ve dvou barevných provedeních: buď černý, nebo stříbrný. Ventilační průduchy jsou umístěny nahoře v pásu napravo, zbytek vrchního plechu přístroje je nepřerušovaný.

Všechny konektory jsou umístěny v zadní části. DTR-9000 má jeden SCART pro připojení televize a druhý na nahrávání do videa, výstup kompozitního videosignálu a levého / pravého kanálu stereo zvuku. Přístroj má i digitální zvukový výstup, a to ve dvou podobách: jednak optický a dále S/PDIF. Výbavu zadního panelu doplňuje anténní vstup a výstup a konektor RS-232, který slouží na nahrání aktualizovaného ovládacího softwaru. Sériovým kabelem se za účelem aktualizace může set-top-box napojit buď k počítači, nebo na totožný port jiného kusu stejného modelu přístroje, jenž má firmware už novější. Možnosti propojit dva set-top-boxy využijí ale spíše prodejci než běžní uživatelé, kteří větší počet DTR-9000 asi mít doma nebudou. Síťový kabel vycházející zezadu z přístroje je určen pro napájení 90 – 250 V o frekvenci 50 nebo 60 Hz.

Radix DTR-9000 zezadu

Nabídka a možnosti přístroje

Po prvním startu Radixu DTR-9000 čeká uživatele výběr jazyka následovaný základním nastavením. Set-top-box nabízí volbu časové zóny, letního času, poměru televizní obrazovky (4:3, 16:9), způsobu výstupu videa (CVBS, RGB) a jazyka pro menu, zvuk a titulky. Majitelé pasivních antén si mohou zapnout také pětivoltové napájení.

Organizace programů do seznamu oblíbených je tentokrát prostá, ale plně dostačující. Přístroj má čtyři položky pojmenované jednoduše Seznam A – D, které si uživatel může zaplnit programy a také je patřičně přejmenovat. Teletext se zobrazuje přes vysílaný obraz, pruhy kolem něj jsou poměrně široké. Příjemné je, že podporuje vlastnost Mix, tedy průhledné pozadí, a nemá problémy s češtinou. Elektronický průvodce programem (EPG) nenabízí sice informaci o všech současně vysílaných pořadech na dostupných stanicích, v rámci té aktuálně zvolené však umožňuje listovat programem na sedm dní dopředu.

Výhodou přístroje je časovač až na deset intervalů, který je přístupný po nastavení hodin. Možnosti jsou nahrát pořad jednou, denně nebo týdně. Set-top-box je pro nahrávání nutné synchronizovat s videem, kde je nezbytné stejné časové nastavení. Minutu před určenou dobou přístroj upozorní na blížící se nahrávání a dovolí je ještě zrušit. Jakmile proces začne, DTR-9000 se přepne na daný program a přestane reagovat na cokoliv kromě vypnutí. Pokud by se byl set-top-box nacházel ve zvolené době v režimu stand-by, sám se probudí. Příjemnou vlastností je možnost vybrat si pořad pro nahrání pomocí EPG, což některé levnější přístroje nedokáží.

Z vlastností spotřebiče zbývá dodat, že umožňuje kromě automatického i manuální ladění, přes výstup S/PDIF dokáže vyvést do domácí repro soustavy prostorový zvuk Dolby Digital / AC-3 a příjem rozhlasových programů v rámci multiplexu DVB-T mu také nečiní obtíže.

Ilustrační slovník pojmů

Slovníček pojmů

Nebudete-li vědět, co který termín týkající se set-top-boxů nebo pojem z oblasti digitálního vysílání znamená, nahlédněte do našeho slovníku pojmů.

Problémy s instalací a provozem

Uživatelská příručka set-top-boxu je psána jenom německy a anglicky, naštěstí má přístroj intuitivně vyřešeno ovládání a nabídku volby jazyka hned po prvním spuštění, a tak není absence českého manuálu příliš znát. Tedy pokud funguje vše, jak má. Pro případ problémů a rad na jejich řešení slouží v příručce část Trouble Shooting, kterou samozřejmě čeština v menu nezachrání. Možná by si distributor přístroje mohl dát práci a přeložit alespoň tuto důležitou stránku, která se věnuje nefunkčnosti přístroje a návodům, jak ji odstranit.

Během testování set-top-boxu mi po většinu času fungovalo vše bez problémů, ale několik horkých chvilek se přece jen našlo. Při úvodním ladění jsem nevysunul pruty pokojové antény, které Protek 1002 ani Digitall World TFT-4000E nepotřebovaly, a nechal jsem přístroj konat. Multiplex Českých radiokomunikací na 25. kanále sice objevil, ale úroveň signálu byla pouze 70 procent. Set-top-box začal asi minutu trvající souboj o zisk co nejvyšší kvality – ta se ale nevyšplhala přes polovinu spektra, a tak multiplex vůbec nenaladil. Jakmile jsem ovšem anténní pruty rozvinul, stoupla úroveň i kvalita signálu a programy multiplexu A šly najednou naladit hladce. Po zkušenostech s předchozími přístroji bych si proto dovolil tvrdit, že Radix DTR-9000 je náročný na příjem signálu a v případě, že mu nepřipadá jeho úroveň dostatečná, kanál s multiplexem ignoruje. Metr má přitom přísný, protože jiné set-top-boxy se přes obdobné hodnoty příjmu naladily bez potíží a obraz programů vypadal čistě.

Databáze set-top-boxů

Set-top-box-nahled
Porovnat vlastnosti jednotlivých přístrojů určených pro příjem terestrického digitálního vysílání (DVB-T) můžete podrobně v naší velké databázi set-top-boxů. Databáze obsahuje několik desítek přístrojů určených pro příjem pozemního digitálního vysílání.

Další zajímavý okamžik nastal při běžném přepínání programů. Set-top-box během svojí činnosti ukazuje na displeji standardně čtyřmístné číslo programu. Po jednom přepnutí se však místo čtyř číslic ukázala na předním panelu jediná – 0. Obrazovka zešedla a přístroj přestal zcela reagovat, nedal se ani vypnout. Pomohlo až vytažení napájecího kabelu z elektrické sítě. Když jsem DTR-9000 zapojil zpět a znovu ho spustil, fungoval bez újmy na svém elektronickém zdraví dál a na špatné zacházení si nestěžoval. Manuál se k takovému problému nevyjadřuje, jeho vznik mi je záhadou. Možná byl přepínaný program zkušebního vysílání zrovna v nestandardním provozu, což set-top-box vyvedlo z konceptu. To už je ale jen teorie.

Na jiné nedostatky jsem při testu spotřebiče nenarazil. Kosmetickou vadou je špatné zobrazování několika českých znaků s háčkem (např. ž nebo č) v EPG. Na ovladači je pak sice tlačítko Sleep, ve skutečnosti ale funkce časovače vypnutí přístroje u tohoto modelu nefunguje a i uživatelská příručka označuje toto tlačítko jako No Function button.

Závěrem

Set-top-box od Radixu nabízí za cenu necelých tří tisíc korun kvalitní výbavu. Její hlavní předností jsou dva SCARTy, digitální výstup zvuku ve dvou podobách a ovládací prvky na čelním panelu. Dovednosti softwaru vynikají desetinásobným časovačem nahrávání, který je programovatelný pomocí EPG. Největším minusem bude pro ty, kteří bydlí dále od vysílače digitálního vysílání, náročnost přístroje na úroveň a kvalitu signálu. Někomu pak mohou vadit větší rozměry set-top-boxu, chybné znaky v EPG nebo celoobrazovko­vé menu.

Radix DTR-9000
Celkové hodnocení 6,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 3,5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 1,5 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1,5 b.

Přístroje zapůjčil: DVBTShop.net

Databáze: Radix DTR-9000

BRAND24

Orientační cena: 2880 Kč

Foto: Autor

Kolik jste ochotni investovat do set-top-boxu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).