Hlavní navigace

Radix DTR 9900 TWIN: dvě ladicí jednotky v akci

11. 9. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Robustní, ale přesto uhlazený, takový je nový Radix DTR 9900. Přízvisko TWIN upozorňuje na zdvojení ladicího obvodu. Diváci mohou díky němu jeden digitální program sledovat a jiný si nahrávat na připojené video. Radix vsadil na eleganci stříbrného provedení, výrobek má také bohatý zadní panel a umí dobře česky. Možnostem set-top-boxu odpovídá ale i jeho cena, která dosahuje čtyř tisíc korun.

Digitální přijímače značky Radix zákazníci nepřehlédnou. Firma je příznivcem zavedené šířky pro sestavy domácího audia a videa, žádným kolibříkem proto není ani model 9900 TWIN. Set-top-box má rozměry 34×25,5×6,8 c­entimetru a váží tři kilogramy. Pro srovnání uveďme, že nejrozšířenější přijímač v tuzemských domácnostech, TechniSat DigiPal 2, měří na šířku jen 20,5 centimetru, další míry má vůči Radixu poloviční a hmotnost dokonce osminovou. Druhý ladicí obvod byste u něj ale hledali marně.

Velké balení set-top-boxu Radix obsahuje překvapivě málo položek. Přijímač, dálkové ovládání, baterie a uživatelské příručky doplňuje už jen malá anténní smyčka. Kabel SCART na připojení výrobku k televizoru chybí. Manuál přímo k vybranému modelu je pouze v angličtině a němčině. Český návod k použití jsem našel v krabici sice hned dvakrát, ale popisoval jen starší řadu DTR 9000. Dokument je to ale přesto plně zástupný, většina změn směrem k novější verzi je rázu kosmetického, inovace tedy výrazně nezasáhly do obsluhy a ovladačů přístroje. Rozdíly jsou v některých technických údajích, třeba ve výši spotřeby.

Radix 9900 TWIN

Výrazné ruční ovládání už na první pohled

Šedivému přístroji dominuje černý displej na předním panelu a množství kláves pro manuální řízení. Set-top-box má vpředu napravo tlačítko na vypnutí přívodu elektrického proudu. Vedle zapínání jsou klíče na ovládání výrobku bez dálkového ovladače. Zatím si možná ťukáte na čelo, k čemu je něco podobného dneska ještě nutné. Ale v momentě, kdy vám náhle vypoví službu tužkové baterie v ovládání, bude se vám sada tlačítek ještě hodit.

Na panelu jsou směrové šipky a tlačítka OK, Menu a Exit. Displej uprostřed přední lišty nabízí buď číslo programu, nebo aktuální čas. Hodnoty se zobrazují světle zeleně, číslice jsou vskutku mamutí a nepřehlédnete je ani z dálky. Set-top-box se vyrábí také ve variantě se sloty na moduly pro karty placeného příjmu. Radix DTR 9900 TWIN má ale zdířky Common Interface nepřístupné.

Radix 9900 TWIN zezadu

Zadní část přijímače je bohatě vybavená. Na uživatele zde čeká čtveřice anténních konektorů, přičemž dva slouží ke vstupu a zbytek pro výstup signálu. Anténu musí majitel set-top-boxu zapojit do konektoru RF 2 IN, jinak nic nenaladí. Krátká smyčka slouží na propojení druhého (hlavního) a prvního ladicího obvodu, vede proto mezi zdířkami RF 2 OUT a RF 1 IN. Zapojení si můžete prohlédnout také na obrázku.

Radix 9900 TWIN zapojeni
Radix 9900 TWIN zezadu detail

Většina konektorů je na zadním panelu rozmístěná v pravé polovině. Výjimkou je pouze optický digitální výstup zvuku, který je mírně nalevo od středu. Radix DTR 9900 TWIN má S/P-DIF i v koaxiálním provedení, nechybí mu ani dvojice cinchů analogového stereo výstupu. Obraz vysílání mohou dalším zařízením zpřístupnit konektory kompozitního videa a S-videa. Dvojice zdířek SCART je v podobné sestavě samozřejmostí, stejně jako sériové rozhraní RS-232 na aktualizaci ovladačů. Přístroj má podle firemních údajů citlivost –85 až –20 dBm a je to pořádný energetický žrout – jeho spotřeba může dosáhnout ke 30 W.

Velký letní test set-top-boxů a pojmy v praxi

Ilustrační příjmové vlastnosti test
Viděli byste rádi konkrétní ukázky pojmů v praxi? Pak si pročtěte „Velký letní test set-top-boxů“. Ve třech dílech se dozvíte, jakou má sedm vybraných digitálních přijímačů citlivost, jaký požadují odstup signálu od šumu i kterak odolávají rušení ze sousedních kanálů. Sponzorem testu jsou společnosti Konsigna, Omko a Tipa. Měření proběhlo ve specializované laboratoři ČVUT.

Rychlý start a práce se dvěma tunery

Set-top-box po zapojení ukáže na displeji nápis On, na televizi zobrazí logo Radixu a během chvilky divákovi nabídne výběr regionu. Zajímavý seznam 11 zemí obsahuje i Českou republiku, mimo ni jsou tu západoevropské státy, ale i Rusko a Singapur. Za českojazyčného doprovodu pak následuje volba řeči uživatelské nabídky přijímače. Tady je možností 12 a čeština opět nechybí.

Překlad není v zásadě špatný, ale na několika místech by zasloužil dopilovat. Jména šipek pro nápovědu jsou například psaná anglicky, ačkoli jsou na ovladači zobrazené piktogramem a jejich české pojmenování by tak ničemu neublížilo. Na další obrazovce je pak oblíbený nesmysl: Anténní výčnělek zdroje. Přeložme si pro jistotu, že jde o možnost napájet anténu ze set-top-boxu, což je naštěstí v manuálu vysvětlené.

Radix 9900 TWIN ovladac

Automatické vyhledávání programů začne bez zvláštní pobídky a je hotové zhruba za tři minuty. Během nich může divák sledovat, jakému kanálu a frekvenci se přístroj věnuje a jak silný a kvalitní je tu multiplex. Po naladění začne hrát ČT 4 Sport a uživatel může konečně vyzkoušet možnosti set-top-boxu.

Databáze set-top-boxů a uživatelské příručky

Set-top-box-nahled
Chcete si porovnat vlastnosti jednotlivých přístrojů určených pro příjem zemského digitálního vysílání? Nejrozsáhlejší databázi set-top-boxů najdete právě na DigiZone.cz. Dnes nabízí už více než sto záznamů o přístrojích určených pro sledování DVB-T. Ztratili jste manuál ke svému set-top-boxu, nebo byste si rádi přečetli víc o vámi vyhlédnutém modelu? Pak se v naší databázi rozhlédněte ještě pozorněji. Uživatelské příručky do ní průběžně doplňujeme.

Na televizní obrazovce je vždy jediný program, DTR 9900 TWIN bohužel nemá funkci PIP. Přesto se člověk může ladicím obvodům věnovat jednotlivě – jinak by ani neměly smysl. Klíčovým tlačítkem dálkového ovládání je A/B, které obrazy dvou tunerů přepíná. Práce se dvěma jednotkami není totožná. Zatímco varianta A ukáže divákovi všechna menu a doplňující informace, možnost B má systémovou grafiku potlačenou – až na informační panel při přepínání, který je vidět i tady.

Druhý ladicí obvod se nedá ztišit, tlačítko Mute funguje pouze u prvního. Duální zvuk přístroj automaticky nerozezná, divák si musí jazyk doprovodu zvolit sám pomocí klíče Audio. Místo stereo zvuku si vybere buď levý, nebo pravý mono kanál a má o řeč postaráno. Volba funguje pouze u tuneru A. Přepínání programů funguje ve volném IPTV tempu. První ladicí obvod ukáže hned po změně programu jeho informační lištu, za dvě sekundu je tu obraz, zvuk následuje chvíli na to. Druhá jednotka přepíná stanice za čtyři sekundy.

Radix 9900 TWIN panel

Funkce, čeština a závěr

Umí dobře česky - pečeť

Základní výbavu každého set-top-boxu tvoří elektronický programový průvodce (EPG) a navigační lišta, ani Radix není výjimkou. Informační panel ukazuje hodiny, jméno současného i příštího programu a úroveň příjmu signálu. EPG zobrazuje přehled vysílání na jedné stanici, člověk si může snadno listovat v programu jednoho dne a ten si měnit v rámci celého týdne. Na soupisku aktuálně vysílaných pořadů na všech programech ale zapomeňte, DTR 9900 TWIN ji nenabízí. Přístroj má deset časovačů na automatické zapnutí/přepnu­tí/vypnutí ve zvolený čas, které fungují bez problémů. Teletext na set-top-boxu Radix je vkládaný do obrazu, nemá paměť na zrychlený pohyb mezi stránkami, ani neumožňuje průhledné pozadí.

Radix DTR 9900 TWIN je přístrojem z vyšší cenové třídy. Má elegantní konstrukci a bohatě vybavený zadní panel. Klíčovou vlastností set-top-boxu jsou dvě ladicí jednotky, které umožňují sledovat jeden a souběžně nahrávat jiný digitální program. Další funkce set-top-boxu zahrnují EPG, teletext a časovač. Výrobek má český manuál, menu, teletext a jeho programový průvodce si poradí s diakritikou, proto si DTR 9900 TWIN zaslouží symbol „Umí dobře česky“. Na několika drobnostech by ale Radix mohl ještě zapracovat. Drobné nedodělky v překladu jsou nevýznamné, horší je pomalé přepínání programů a EPG bez přehledu více stanic. Jinak si recenzovaný set-top-box vedl dobře, a pokud od něj zákazníky něco odradí, bude to především cena.

Radix 9900 TWIN
Celkové hodnocení 9 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 2,5 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1,5 b.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

Databáze: Radix DTR 9900 TWIN

BRAND24

Orientační cena: 3690 Kč (Koupit)

Foto: Autor

Chcete set-top-box se dvěma ladicími obvody?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).