Hlavní navigace

Názory k článku Rajarshi Gupta (Avast): AI malwaru bude bojovat proti AI antivirů

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 7. 2019 10:23

    Jaromir

    Nějak nerozumím jazyku tvého kmene, co je to "nosič payloadu" a "utoky s C&C"?
    Nosičem payloadu míníš to co doručí samotný virus?

  • 22. 7. 2019 13:19

    lupa.cz jsou už jako čučkaři

    Zakaznici techto technologii by meli byt durazne upozorneni na to, co uvadi sam pan Gupta: Rozhodovani se sveruje necemu, co neumi sve rozhodnuti zduvodnit.

    Zatim je zrejmy jen jeden nezpochybnitelny pozitivni faktor; AI antivirovy prumysl proinvestuje spousty penez svych zakazniku do premyslivych lidi.

    Budoucnost malware vidim zcela jinak jak pan Gupta. Bude se vic vyuzivat steganografie, zneuziji se k tomu napr. smirovaci podpurne systemy (telemetricke) a utocnici tak udrzi krok s jakymkoliv pokrokem v AI. Ani statni akteri, kteri dnes vytvari "na sklad" one-use-only nosice payloadu, nebudou pokrokem v AI nijak omezeni. Vyradi se jen male nekvalifikovane tymy. Tim vznikne ale lepsi prostor pro dodavku nosicu ze statnich skladu pro udery na protivniky, kde nemuze utocit samotny statni akter. Nekvalifikovany tym bude cely stastny, ze se bude moct (negativne) zviditelnit.

    Mozna se tedy jen omezi utoky s C&C soucasne konstrukce, kde stavajici AI obcas dosahuje solidnich vysledku. Ovsem pokud zacnou utocnici odjistovat/ovladat payload pres nahodna casova okna, tak to AI tezko chyti.

    Proto se domnivam, ze se z bezpecnostniho pohledu nic zasadniho nezmeni a AI nevnese do security nejaky zasadni prevrat, spise zakali vodu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).