Hlavní navigace

Raketově rostoucí bitcoinové transakční poplatky a zahlcená síť. Kdo za to může?

10. 5. 2023
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Mineři se ze současné situace mohou radovat, bitcoinové transakční poplatky, tedy pohyblivá část odměny za vytěžený blok, dosáhla svého dvouletého vrcholu a zatím to nevypadá, že by chtěla v dohledné době klesat.

Odměna z transakčních poplatků byla v bloku 788695 dokonce vyšší než ta tvořená čerstvě vytěženými bitcoiny – mineři získali 6,7 bitcoinu z transakčních poplatků a 6,25 z odměny za vytěžení bloku. Na vině je pochopitelně stále stejný obvyklý podezřelý – protokol Ordinals. Tentokrát již ovšem ne kvůli mánii s NFT like inskripcemi, ale díky další evoluční fázi: BRC-20 tokenům. Ty dělají z bitcoinové sítě de facto platformu pro tvorbu dalších zaměnitelných tokenů, vlastně takové další ethereum. 

Samotná zkratka znamená Bitcoin Request for Comment a jak napovídá číslo na jejím konci, je inspirována ERC-20 tokeny na Ethereu. Jde o experimentální rámec pro vytváření zaměnitelných tokenů přímo v bitcoinové síti prostřednictvím protokolu Ordinals, který, zdá se, neotevřel dveře jen  nezaměnitelným inskripcím. 

Zajímavé je, že BRC-20 na bitcoinové síti nalezneme už dva měsíce, 8. března totiž jejich pseudonymní autor, říkající si Domo, uvedl na trh první takový token svého druhu – meme coin ORDI. Token od té doby stihl zvednout svoji hodnotu z pouhých 11 centů na zhruba 18,5 amerického dolaru a získat tržní kapitalizaci přesahující 400 milionů dolarů, což povzbudilo následovníky PEPE (neplést se stejnojmenným meme coinem na ethereové síti), MEME, PIZA, DOMO a myriády dalších.

Od té doby počet tokenů vytvořených pomocí Ordinals dramaticky vzrostl a obchodní aktivita kolem nich přispěla k výraznému nárůstu denních transakcí v bitcoinové síti, byl dokonce prolomen historický denní rekord 534 tisíc transakcí. To poslední týdny vede k prudkému nárůstu síťových poplatků, přičemž během toho posledního jejich růst připomíná spíše stoupání rakety. Čím dál více se tak množí hlasy frustrovanější části komunity, které tvrdí, že transakční zahlcené sítě vyvolané Ordinals a BRC-20 tokeny není nic jiného než DoS útok na bitcoinovou síť. 

Data Bitinfocharts ukazují, že současná průměrná cena transakce v síti bitcoin se pohybuje okolo 31,14 USD. Podobné situace jsme byli svědky naposledy v dubnu 2021. Historický rekord činí 63 dolarů za transakci. Částky jsou samozřejmě spíše orientační a slouží pro jasnější představu, v bitcoinovém blockchainu se ve skutečnosti platí za datovou velikost neutracených transakčních výstupů (UTXO). V zásadě se dá říci, že čím je transakce jednodušší, tím méně uživatel platí, to ale pro naše účely není tak podstatné. Vše navíc probíhá formou aukce, takže uživatel, který na průchod transakce nespěchá, může zvolit výrazně nižší fee, než je pro danou velikost v dané době doporučené.

Jak fungují transakční výstupy v bitcoinu

Bitcoinový blockchain nepoužívá účty, na kterých někdo hlídá účetní zůstatek, ale pracuje s takzvaným modelem UTXO (Unspent Transaction Output – neutracených transakčních výstupů). Jednou z možných analogií, jak si představit udržování přehledu o stavu na jednotlivých adresách, je systém klasické peněženky s bankovkami. Kolik držíme hotovosti, zjistíme jednoduše tím, že se podíváme, kolik bankovek (a jaké hodnoty) v peněžence máme. V případě bitcoinu pak, kolik UTXO (jaké hodnoty) je asociováno s naší veřejnou adresou nebo bitcoinovou peněženkou. Když chceme provést útratu, použijeme jednu nebo více bankovek (UTXO transakcí asociovaných s naší peněženkou), které předáme protistraně a možná dostaneme menší bankovku nebo mince zpátky (nové UTXO). Důležité je, že každé UTXO (podobně jako fyzickou bankovku) lze z naší strany utratit pouze jednou. Potud alespoň teorie. Tento systém má více skrytých výhod. Mezi dvě nejzajímavější patří snadná škálovatelnost řešení a snazší ochrana soukromí.

Potíž je, že taková transakce pak může v mempoolu uvíznout klidně na dny i týdny a v nejhorším případě nemusí být vůbec vytěžena. Ne každý si navíc takový luxus může dovolit. Současná válka o bitcoinové poplatky má překvapivou oběť, ty, kteří jsou nuceni bitcoin používat, ale současné poplatky jsou nad jejich možnosti. Uživatelka Marce Romero popsala na Twitteru situaci, které se stala svědkem v Salvadoru. Uživatel byl nucený si směnit utržené bitcoiny za hotovost. Za výběr 100 dolarů musel zaplatit 20 dolarů na transakčním poplatku. To je sice relativně dost i pro nás, ale v zemi, kde průměrný plat údajně dělá něco mezi 300 až 350 dolary, je to ještě úplně jiná káva.

BRAND24

Řešení, které se nabízí, je použití Lightning Network, problém je ale v tom, že ani otevírání nových kanálů není za současné situace úplně levná záležitost, a tak jediné skutečně funkční řešení je velmi „nebitcoinové“ – spoléhání se na kustodiální LN peněženky a infrastrukturu někoho třetího. 

O tom, že nejde o úplně marginální problém, svědčí i fakt, že největší centralizovaná kryptoměnová burza současnosti, Binance, kvůli vysokým  poplatkům již dvakrát pozastavila bitcoinové výběry s odvoláním na přetížení sítě. Firma mimo jiné uvedla, že řeší integraci LN, která aby mohla pomoci usnadnit drobnější výběry. Zajímavější bude nicméně sledovat, jak se s tímto problémem vypořádá samotná bitcoinová síť.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník serveru Lupa.cz a expert na blockchain a kryptoměny. Jako šéfredaktor v minulosti vedl ADASTRA Business Intelligence Magazine a server ITbiz.cz. Dnes pracuje jako redaktor časopisu Forbes.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).