Hlavní navigace

Názor k článku Re: Chystá Český Telecom vlastní WebTV? od Jan Vanhara - .....tento moment popisuje jako "reverse takeover" (doslova: obrácené...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 6. 2000 21:37

    Jan Vanhara (neregistrovaný)
    .....tento moment popisuje jako "reverse takeover" (doslova: obrácené převzetí), při kterém akcionáři Navisu vyměnili své akcie za nově vydané akcie Webcoru (BTW, nevíte někdo, proč se takovéhle věci dělají v zemi jako je USA a jaký mají smysl?).
    -----------------------------------------------------
    Nemuzu mluvit k tomuto konkretnimu pripadu, ale tento reverse takeover se obvykle dela z jednoducheho duvodu. Webcore evidentne vubec nefungoval, ale stale byl pravdepodobne verejne obchodovatelnou spolecnosti. Jestlize se chci jako firma stat verejne obchodovatelny (prodavat sve akcie na verejnych trzich a ziskavat tak penize od investoru), musim projit hodne slozitym a hlavne nakladnym procesem. Pouze ruzne poplatky mohou byt az 0,5 mil. USD, aby se nova firma mohla dostat na burzu. Tzn. ze i nefungujici firma, tzv. SHELL, ktera je verejne obchodovatelna a stale posila zpravy SEC (komisi pro cenne papiry) ma svoji hodnotu, i kdyz bez cinnosti zadne akcie prodavat nemuze. Jakmile se takovy SHELL spoji s firmou, ktera ma nejakou dobrou cinnost, tak zvitezi obe strany. Nova firma se pres noc stane verejne obchodovatelnou za zlomek nakladu a puvodni akcionari SHELLu dostanou alespon nejakou hodnotu za jejich bezcenne akcie.
    Toto je v USA hodne obvykle.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).