Hlavní navigace

Názor k článku RE: Doménové jméno -- dílo autorské (a otázky související) od Jiří Čermák - Vážený pane Šorme, píšete: 1) Souhlasíte s tvrzením, že...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 4. 2002 9:38

    Jiří Čermák (neregistrovaný)
    Vážený pane Šorme,

    píšete:

    1) Souhlasíte s tvrzením, že doménové jméno doménové jméno vzniká jako výsledek tvůrčí činnosti konkrétní osoby, která toto jméno definuje (vymyslí) a označí jím určitou IP adresu (určitý server)?

    Snad si sám bez jakéhokoliv právního vzdělání odpovíte na otázku, zda může být(popřípadě za jakých podmínek) spojení dvou, tří běžně užívaných slov "tvůrčí činností autora" chráněnou autorským zákonem, tedy zákonem, který chrání bezformálně (bez potřeby zápisu, registrace). Stačí se nad tím zamyslet a sám si odpovíte. Pokud si stále myslíte, že je každá domény chráněna AutZ, pak vězte, že ve světle takto široce pojaté ochrany, Vám garantuji, že 99 % toho, co řeknete, napíšete, namalujete nebo zazpíváte, bude porušovat něčí autorská práva.
    Uvědomte si, prosím, rozdíl mezi "jakoukoliv tvůrčí činností (třebas i to, že si poznamenáte něčí telefonní číslo, pronesete pozdrav atp.)" a onou tvůrčí čínností ("dotekem můzi", chcete-li), se kterou je spojován vznik románu, stvoření obrazu, zkomponování melodie atp. Snad jste sám pochopil to, co má AutZ na mysli a pokud ne, je Váš smysl pro normální a racionální chápání světa zcela ochromen.

    Zákon není jen kus papíru a pár slov - na to je jazyk příliš chudý a nepřesný, aby byl schopen vše popsat - vedle toho stojí teorie (onen "duch zákonů", který náš milovaný nejmenovaný politik buďto miluje nebo nenávidí, podle toho, jak se mu to hodí), která nemá za úkol nic jiného, než onen často podivný text zákona vykládat tak, aby to nebylo zcela proti "selskému rozumu", aby jej nešlo vykládat proti jeho účelu a v neposlední řadě zabránit jeho zneužívání takovými filuty, jako jste možná Vy.

    S pozdravem

    Jiří Čermák
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).