Hlavní navigace

readme.txt: Český Telecom vyhlásil cenovou amnestii

11. 3. 2002
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Portály zřejmě poslední dobou přikládají mimořádný význam erotice ˙ Telecom tvrdí, že chce jednat s GTS a nechce ho odpojit od sítě ˙ Správce vydražením domén získal 1,7 milionu korun ˙ ČTÚ vydal novou cenovou metodiku ˙ Startuje první komerční nabídka ADSL ˙ Ledbetter byl odvolán z Imaginetu.

Pondělí – Portály zřejmě poslední dobou přikládají mimořádný význam erotice. Ledva Atlas nedávno spustil sekci sex.atlas.cz, internetový portál společnosti Contactel Redbox kontroval erotika.redbox.cz. Příliš toho v ní nenajdete, snad až na čtyři interaktivní povídky, kam si mohou sami čtenáři připisovat pokračování. Zdá se, že erotické stránky se pod rouškou poskytování kompletního portfólia služeb stanou na nejednoum portálu generátorem návštěvnosti.

Pondělí – Celkem pět alternativních telekomunikačních operátorů podalo Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS) vyjádření k tarifu Home Mini a ostatním cenovým programům Českého Telecomu. Firmy Contactel, Aliatel, GTS, Czech On Line a eTel to oznámily ve společném prohlášení. Nové ceny Telecomu úřad šetří od února pro podezření ze zneužití monopolního postavení. Telecom podle konkurence zneužívá svého dominantního postavení.

Udělejte si názor sami:

„Chystá se další balíček "Home maxi CS“ platný od 19.6.2002, za cca 5.000 měsíčně bez volných minut. Bude to pak jediný tarif, kde bude funkční krátká volba operátora." – Petr S.

Úterý – Alternativní telekomunikační operátor GTS přestane platit Českému Telecomu propojovací poplatky za spojení mezi sítěmi obou firem. „Důvodem je neustálé oddalování podpisu propojovací dohody ze strany Telecomu,“ sdělila GTS na dnešní tiskové konferenci. Mluvčí Telecomu Vladan Crha pro ČTK uvedl, že společnost zatím žádné oficiální vyjádření neobdržela a k věci se vyjádří dnes odpoledne.

Udělejte si názor sami:

„GTS odmítlo podepsat dohodu s CTc, kterou jiní operátoři podepsali… a pokud v Mnichove podepsaly Anglie a Francie, meli jsme podepsat vsichni (…). Logika vskutku neochvejna :-)“ – Roj

Úterý – Správce tuzemských internetových domén CZ.NIC dnes dražbou 250 dosud zakázaných českých doménových jmen vydělal téměř 1,7 milionu korun. Největší částku, a to 175.000 korun, zaplatil zájemce za doménu cd.cz. Vyvolávací cena přitom byla 1.680 korun. Za více než sto tisíc korun ale správce vydražil ještě další čtyři domény. Za adresu web.cz zájemce zaplatil 150.000 korun, za com.cz 140.000 korun, za ca.cz 110.000 korun a za pf.cz 105.000 korun.

Udělejte si názor sami:

„Tak nevím co si o tom myslet, dle tiskové zprávy CZ.NIC bylo utrženo za vydražené domény celkem 1.688.720,– a po odečtení nákladů dražby je čistý výtěžek dražby "asi“ milion korun." – Martin

Úterý – Český telekomunikační úřad vydal na Internetu cenové rozhodnutí, kterým se mění metodika stanovení tarifů pro propojení pevných telekomunikačních sítí a která zřejmě povede k poklesu propojovacích cen. Snížení cen by mohlo znamenat i pokles hovorného pro koncové zákazníky. Podle ČTÚ metoda dlouhodobých průměrných přírůstkových nákladů (LRIAC) nahradí dosud používanou metodu výpočtu cen na základě celkových nákladů.

Udělejte si názor sami:

Středa – Novými členy peeringového sdružení NIX.CZ (Neutral Internet eXchange) se stali operátoři Český Mobil a TransgasNet. Sdružení má v současné době 30 členů a není bez zajímavosti, že nedávno zprovoznilo technologii Gigabit Ethernet, prostřednictvím zařízení CISCO Catalyst6006. V současné době jsou k dispozici dva přístupové body, z nichž jeden je umístěn na půdě Českých radiokomunikací a druhý u GTS (tj. ani jeden není nezávislý).

Středa – Tak jsme se už konečně i v České republice dočkali komerčního zavádění ADSL služeb. Za pozornost stojí, že se tak nestalo díky dominantnímu operátorovi, ale spíše jemu navzdory. Zatím je sice ADSL dostupné jen ve velmi omezeném rozsahu, ale nějak se začít musí. Včera totiž společnost Dial Telecom oznámila, že od března spustila jako první v České republice a na Slovensku komerční provoz datových služeb realizovaných prostřednictvím technologie ADSL.

Udělejte si názor sami:

Čtvrtek – Představenstvo Českého Telecomu odvolalo Fredericka Ledbettera z postu ředitele internetového odštěpného závodu Imaginet. Podle dnešního sdělení generálního ředitele Přemysla Klímy se závodu pod Ledbetterovým vedením nepodařilo zcela naplnit ambiciózní plány rozvoje a ekonomického růstu. Řízením Imaginetu představenstvo pověřilo dosavadního ředitele společnosti Síť Radka Součka.

Čtvrtek – Podle čtvrteční tiskové zprávy Českého Telecomu loni vzrostla úhrnná délka připojení na Internet prostřednictvím modemu. Tisková zpráva zároveň přiznává, že ačkoli je v Česká republika podle OECD údajně třetí nejlevnější připojení na Internet po přepočtu na dolary, při uplatnění hlediska parity kupní síly tomu tak už není. V neposlední řadě tisková zpráva také uvádí, že 26 procent z výnosů Českého Telecomu za připojení na Internet se převádí na účet IAP.

BRAND24

Pátek – Tak dobře, vraťte se, řekl Český Telecom a vyhlásil podle slov generálního ředitele Přemysla Klímy jakousi amnestii pro unáhlené zákazníky, kteří si kvůli únorovému zdražení paušálních poplatků zrušili pevnou telefonní linku. Pokud si to rozmyslí, nemusí do konce dubna platit za zřízení linky tři a půl tisíce jako noví zákazníci. Telecom ale zatím nalákal jen asi jedenáct set ze zhruba šedesáti tisíc těch, které únorové zdražení vedlo k rozhodnutí odpojit svůj telefon.

Udělejte si názor sami:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).