Hlavní navigace

readme.txt: Internet žije katastrofou

17. 9. 2001
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Centrum je s výsledky Internetu zadarmo spokojené ˙ Do USA jste mohli volat bezplatně ˙ Hra Zachraňte WTC byla odstraněna ˙ Internetová média na sebe soustředila návštěvnost ˙ Unixový Y2k si vybral první oběti ˙ Internetové zpravodajství používalo provizorní stránky ˙ Microsoft přišel v Britanii o trademark na Front Page ˙ Americké úřady kontrolují provoz na Internetu u AOL a Earthlink.

Vyplatí se Centru poskytovat Internet zadarmo?

Centrum.cz se před půl rokem jako jediné z portálů pustilo do poskytování Internetu zadarmo. Nyní portál ústy Oldřicha Bajera oznámil, že je s nynějším výsledkem spokojen a hodlá službu internet.centrum.cz vedle Prahy nabídnout rovněž v dalších regionech České republiky. Mirek Zeman se pokusil propočítat, kolik uživatelů musí strávit na Internetu kolik minut, aby provize z připojení zdarma přinášely za standardních cenových podmínek Centru zisk. Propočty vycházejí z faktu, že uživatelé na serveru tráví sedm milionů minut měsíčně, přičemž třetina uživatelů se připojuje vytáčenou linkou.

V Saudské Arabii oficiálně používá Internet 0,95 procent obyvatestva. (iStrategie)

Do USA jste mohli volat zadarmo

S ohledem na tragické události v USA se rozhodli někteří telekomunikační operátoři umožnit svým klientům dočasně bezplatné volání do USA. U nás jako první přišel Eurotel s možností zavolat do USA z mobilních telefonů půjčovaných ve značkových prodejnách. Po dlouhém váhání následoval Český Telecom, který po čtyři dni nezpoplatňoval volání do USA s předvolbou 052 (Xcall). Záhy se připojil RadioMobil s informací, že zpětně svým klientům promíjí hovorné za telefonáty do USA, které proběhly v úterý a ve středu. (zdroj)

Nejvíce důvěřují oslovení svému nejbližšímu okolí a sami sobě. (CVVM)

Zachraňte WTC

Dokonce i ČTK přinesla nepodepsaný vzkaz „Nebyla [hra] vytvořena se záměrem Vás pobouřit nebo snad dokonce parazitovat na úterním teroristickém útoku na USA.“, který poslali do světa autoři online hry Rescue WorldTradeCenter, jež spočívala v sestřelování dvouplošníků mířících na Světové obchodní centrum v New Yorku. (zdroj)

Výdaje na služby informačních technologií v ČR loni přesáhly 630 miliónů dolarů. (IDC)

Velké události na malém Internetu

Internetová média, která referovala o událostech v USA, na sebe soustředila pozornost většiny aktivních uživatelů Internetu. Žádný monitoring sice neprokázal, že by se na Internet obracelo více uživatelů než v jiné dny, přesto však koncentrace stávajících uživatelů k několika málo zdrojům způsobila velké problémy provozovatelům zpravodajských serverů. Server iDnes musel rozložit neobvyklou zátěž mezi více strojů, Lidovky během návštěvnostní špičky čelily náporu přesunutím zpráv již na titulní stranu, Centrum rozšiřovalo paměťové moduly…

Od června ztrácí webserver Apache svou pozici; v srpnu poklesl o 0,65 procenta. (NetCraft)

Unixový Y2k si vybral první oběti

Minulou neděli uběhla miliarda sekund od zahájení epochy, jinak unixového času. Přestože rizika spojená s přechodem na další desetinné místo v počítání času nebyla teoreticky žádná, ze světa se začínají ozývat informace o prvních škodách. Mezi postiženými byl také patch přidávající podporu maildiru do kultovního poštovního klienta PINE. (zdroj)

15 procent Američanů starších 65 let používá Internet. (CNN)

Válka v přímém přenosu

Vlna teroristických útoků namířená proti civilním cílům na území Spojených států amerických způsobila obrovský zájem uživatelů Internetu o internetové zpravodajství hlavních amerických zpravodajských serverů. Několik minut po prvním a druhém leteckém útoku na WTC bylo takřka nemožné kamkoli se v americkém Internetu na webu dostat. Internetová média byla dokonce nucena odpojit obsah generovaný databázemi, zrušit dynamicky generovaný obsah, vypnout reklamu a poskytovat informace prostřednictvím nenáročných provizorních stránek, nejčastěji jen dvouúrovňových.

BRAND24

Téměř na sedminásobek vystoupala návštěvnost zpravodajských serverů v ČR v úterý 11. září. (Mytrix)

Microsoft přišel v Británii o Front Page

Po pěti letech soudních tahanic přišel Microsoft ve Velké Britanii o právo k ochranné známce Front Page. Tuto značku si nyní může zaregistrovat společnost Front Page Design, která byla založena dříve, než Microsoft na britský trh přinesl pod značkou Front Page svůj HTML editor. Společnost Front Page Design, která se zabývá tvorbou prezentací na webu a pracovala i pro zábavní parky Walta Disneye, utratila jen za právníka 25.000 liber. Front Page je odborný výraz pro titulní stranu, respektive pro druh prezentací, jež hlavní obsah na titulní straně prezentují. (zdroj)

Skoro dvě pětiny dotázaných používají počítač alespoň jednou nebo několikrát za týden, více než polovina ho však nepoužívá vůbec. (CVVM)

Internet žije katastrofou

Seznamy přeživších v New Yourku, Washingtonu a Pittsburgu se objevily na Internetu. ˙ Američtí počítačoví zločinci (hackeři) zahájili útok na islámské weby ˙ Britské obchody stáhly z trhu Flight Simulator Microsoftu, přestože MS upozorňuje, že tento oblíbený program nebyl použit k výcviku teroristů. ˙ America Online a Earthlink od americké vlády dostaly úřední příkazy vydat data ze svých systémů. ˙ Letecké společnosti zveřejnily jména cestujících havarovaných letounů.

Základní zákonnou informační povinnost nesplňovalo na začátku září 79 procent českých internetových obchodů. (Sdružení obrany spotřebitelů ČR)

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).