Hlavní navigace

readme.txt: Plagiát roku -- www.ceskylev.cz

4. 3. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Paegas odmítl stáhnout reklamu proti pevným linkám ˙ Teleglobe poskytne internetové připojení sdružení Cesnet ˙ Contactelu došla trpělivost a hrozí žalobou na ČTÚ ˙ Česká verze internetového magazínu inZine ukončila svůj provoz ˙ CZ.NIC měl technické problémy ˙ Březen, na Internet vlezem.

Pondělí – Provozovatel mobilní sítě Paegas, společnost RadioMobil, nehodlá stáhnout kontroverzní reklamní kampaň, která zákazníkům doporučuje zrušit pevnou linku a za ušetřené peníze investovat do vyššího tarifu RadioMobilu. Uvedl to včera mluvčí RadioMobilu Jiří Hájek s tím, že inzerát neodporuje žádným zákonům ani etickému kodexu reklamy. RadioMobil nesouhlasí ani s argumentací Českého Telecomu, že informace v kampani jsou zavádějící.

Udělejte si názor sami:

Úterý – SVIT (Sdružení vydavatelů internetových titulů při UVDT) zveřejnilo v rámci veletrhu Reklama 2002 výsledky svého průzkumu, který se týkal objemu internetové reklamy. Vlastní odhad prezentovalo s denním zpožděním mediální zastupitelství ARBOmedia. Zatímco podle průzkumu SVIT byl obrat reklamy v roce 2001 240 milionů korun (nárůst 92 procent), ARBOmedia uvádí 190 milionů korun (nárůst 60 procent). Důvodem rozdílných výsledků může být odlišná metodika a klesající podíl mediálních zastupitelství na trhu.

Udělejte si názor sami:

Středa – Zajímavý kousek se povedl pořadatelům Českého lva. Grafik Pavel Šmerda (www.nhl.cz ), který vytvářel internetovou stránku soutěže pro agenturu Vachler Art Company, téměř do puntíku okopíroval vzhled populární webdesignérské stránky Three.Oh a ještě se hájil slovy, že použil pouze dva obrázky. Nyní již je v doméněwww.ceskylev.cz umístěna narychlo vytvořená stránka nová, ale zda jsou použité obrázky skutečně pouze dva, se můžete přesvědčit zde.

Udělejte si názor sami:

Středa – Telekomunikační firma BCE Teleglobe poskytne prostřednictvím pražské pobočky vysokorychlostní internetové připojení výzkumným pracovištím, která jsou napojena na síť Cesnet2. Sdružení Cesnet tak získá přímé cesty do jednotlivých sítí globálního internetu. Připojení o rychlosti 622 Mb/s Teleglobe v budoucnu umožní rozšířit na 2,5 Gb/s, vyplývá ze smlouvy, o jejímž podpisu obě společnosti informovaly. Podrobné podmínky kontraktu však nezveřejnily.

Udělejte se názor sami:

Čtvrtek – Contactel oznámil, že za současných podmínek firma nezačne nabízet služby pro masový trh. To souvisí právě s volbou operátora, která to měla umožnit, a je vhodné tomu rozumět tak, že společnost nevyužije mechanismus volby operátora k tomu, aby skrze něj poskytovala své služby tzv. rezidenčním zákazníkům (soukromým osobám). Toto své stanovisko prý Contactel změní pouze tehdy, pokud by došlo k zásadní změně podmínek na trhu. Velmi ostrá slova zazněla také na adresu regulátora.

Udělejte si názor sami:

Čtvrtek – Česká verze internetového magazínu inZine ukončila svůj provoz. Podle stanoviska redakce je důvodem, že: „Náš vydavatel se rozhodl, že se bude věnovat více svým domácím [slovenským – pozn. edit.] aktivitám (…).“ Daleko pravděpodobnější ovšem je, že inZine byl díky své takřka nulové návštěvnosti a od ní se odvíjejícím reklamním příjmům prodělečným projektem. Gratex International proto zřejmě usoudil, že bude pokračovat ve vydávání pouze původního slovenského titulu, jenž je úspěšný.

Udělejte si názor sami:

Pátek – Přestože sdružení CZ.NIC od počátku avizovalo, že přechod na nový registrační systém nebude snadný, náběh se opravdu nepovedl. Webhosteři si celý den stěžují, že nemohou domény ani registrovat, ani jinak přistupovat k záznamům o nich na webu. O tom, že se nejedná o nějaký krátkodobý výpadek ve špičce, svědčí například i slova Martina Kalendy ze společnosti Nethost: „CZ.NIC nejede od rána … žádná špička, nejede to soustavně.“ Podrobnosti přineseme zítra.

BRAND24

Pátek – Pátý ročník projektu Březen – měsíc internetu (BMI), který si klade za cíl seznámit veřejnost s využitím této sítě, letos nabídne dosud největší množství projektů zaměřených na nejrůznější skupiny obyvatel. Mottem akce je „Dostupný, rychlý a bezpečný Internet pro každého“. Například více než 1500 účastníků je přihlášených již na pátý ročník mezinárodní konference Internet ve státní správě a samosprávě, která se koná 25. a 26. března v Hradci Králové.

Udělejte si názor sami:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).