Hlavní navigace

readme.txt: Síť Sloane Park měla problémy

8. 4. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Třetím do hry o Telecom jsou Dánové ˙ Rada pro vysílání nabádá k diskusi o regulaci Internetu ˙ Pragonet T-Systems zahajuje ˙ ÚOOÚ udělil první akreditaci ˙ Aliatel ukončil výstavbu vrstvy páteřní sítě založené na DWDM ˙ Nový vysílač v Brně uvedla do provozu TELE2 ˙ Telecom vyčíslil náklady na volbu operátora.

Úterý – Trojici do privatizačního mariáše o Český Telecom (…) doplnil dánský národní operátor TDC, dříve Tele Danmark. Dánové se spojili s Deusche Bank, což je stejná dvojice, která vloni koupila České Radiokomunikace. O bývalý telekomunikační monopol se tito staronoví hráči utkají se Swisscomem a řeckým operátorem OTE, kteří také podali nabídku na koupi Telecomu minulý čtvrtek. Přestože ministr dopravy Jaromír Schling minulý pátek varoval z Paříže, že nabídky zřejmě vládu neuspokojí, privatizace zatím běží podle plánu.

Udělejte si názor sami:

Úterý – Čeští politici by podle členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání měli uvažovat o tom, zda a jak regulovat internet. „Pokračující nečinnost na tomto poli velmi pravděpodobně povede k tomu, že závadné obsahy budou stále častěji umisťovány ze zahraničí na české servery,“ uvedla rada ve své výroční zprávě, kterou předložila sněmovně. Celospolečenská rizika internetu rozděluje na dvě části. Do té první řadí stránky s vyloženě ilegální náplní, jako je třeba organizování a šíření terorismu, drog, rasismu a dětské pornografie.

Udělejte si názor sami:

Úterý – Síť tranzitního operátora Sloane Park Property Trust měla vážné problémy. Tyto komplikace byly způsobeny přerušením optického kabelu na trase mezi Prahou a Brnem poblíž Českého Brodu. Kdosi zde v těsné blízkosti ropovodu Družba bez povolení provedl poměrně hlubokou plošnou skrývku zeminy (spoj sám je uložen 110 centimetrů pod zemí), kvůli čemuž zničil kabel a chráničku v délce asi šesti metrů. Provoz byl obnoven po šesti hodinách až následujícího dne ráno.

Středa – Na slavnostním setkání zástupců řady telekomunikačních společností a několika novinářů byl oficiálně uveden do provozu PoP (Point of Presence) společnosti PragoNet – dnes oficiálně PragoNet Member of T-systems. Tímto okamžikem byl pražský uzel připojen do světové sítě TGN (tj. Telecom Global Network). PragoNet, dnes již ne zcela pražský metropolitní operátor, je z 51 procent vlastněn německou telekomunikační firmou T-systems, což je jedna z divizí Deutsche Telekom.

Udělejte si názor sami:

Středa – Úřad na ochranu osobních údajů udělil první akreditaci poskytovateli certifikačních služeb (společnosti 1.CA). Jde o plně vlastněnou dceřinou společnost Podniku výpočetní techniky, který má s vydáváním digitálních certifikátů již poměrně dlouhou zkušenost – vydává je prý již 5 let. Dceřinná společnost s názvem 1.CA však byla ustavena jako samostatný subjekt až teprve nedávno (konkrétně 12.3.2001), protože to tak požaduje zákon o epodpisu. V zásadě je tedy 1.CA rok starou společností s pětiletou tradicí.

Udělejte si názor sami:

Čtvrtek – Společnost Aliatel úspěšně ukončila výstavbu nové vrstvy páteřní transportní sítě založené na technologii DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing). V současné době má Aliatel k dispozici masivní DWDM síť, která pokrývá nejvýznamnější města v ČR a jejíž kapacita v každém úseku převyšuje jeden terabit za sekundu (1000 Gb/s). Pilotním projektem Aliatelu v této oblasti byla implementace DWDM technologie na dvou 2,5 Gb/s okruzích určených pro akademickou síť CESNET.

Čtvrtek – Český Telecom získal od Českého telekomunikačního úřadu nové licence k provozu pevné telekomunikační sítě a poskytování služeb. Licence nahradily tzv. pověření vlády, podle něhož se Český Telecom řídil od roku 1995, kdy do firmy vstoupil strategický partner TelSource. Parametry kvality sítě, které musí Český Telecom plnit a jež byly součástí pověření, nyní stanoví vyhláška o univerzální službě. Český Telecom o licence požádal loni v polovině roku.

Pátek – Šance, že by stát prodal svůj většinový podíl v Českém Telecomu ještě do voleb, je podle ministra dopravy a spojů Jaromíra Schlinga padesátiprocentní. „Zda opravdu k prodeji dojde, nebo ne, to si netroufám v tuto chvíli tvrdit. Šance bych hodnotil tak půl na půl,“ řekl dnes Schling. Vláda České republiky již podle ministra nebude dávat novou ochrannou lhůtu, po kterou nebude moci nový vlastník Českého Telecomu prodat mobilního operátora Eurotel.

Pátek – Nový vysílač v Brně uvedla do provozu společnost TELE2, poskytující pevné bezdrátové připojení k Internetu. Vysílač je umístěn v areálu bohunické nemocnice a zajišťuje pokrytí západní části Brna. Zároveň posílila kapacita současných dvou vysílačů umístěných v Purkyňově ulici a na hotelu Continental s cílem odlehčit provoz sítě, zejména ve středu města. TELE2 začala své služby poskytovat v říjnu roku 2000 v Praze a v Brně, nyní také v Českých Budějovicích, Liberci, Plzni a Hradci Králové a chystá rozšíření sítě do dalších měst.

Tipy C

Pátek – Na 1,547 miliardy korun přijde Český Telecom splnění zákonem dané povinnosti umožnit do 30. června letošního roku službu volby operátora. Dominantní operátor tyto náklady ve spolupráci s PriceWaterhou­seCoopers detailně vyčíslil a předložil Českému telekomunikačnímu úřadu. Firma navrhuje, aby se tyto náklady zahrnuly do cen účtovaných od konkurenčních operátorů, kterým volba operátora umožní nabízet své služby i menším firmám a domácnostem.

Udělejte si názor sami:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).