Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Řecku a Maďarsku už se v penetraci ADSL díváme na záda. Kdo bude další? od anonym - Bavíme se předpokládám o ČR. Státy, kde pevná...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 5. 2007 13:51

    anonymní
    Bavíme se předpokládám o ČR. Státy, kde pevná linka funguje a lidi nemají důvod si data tahat domů vzduchem, tady doufám jmenovat nemusím...
  • 18. 5. 2007 11:43

    krakonoš (neregistrovaný)
    Přesun nákladů není snížení. Outsorcingem se vyřeší jen to, že se změní čísla ve statistikách, ale zákazník bude stále platit a platit a platit a to tak dlouho, dokud se nenaprdne a přejde na jinou službu. Pevná linka je dnes nejhorší možné řešení jakéhokoli telekomunikačního problému.
  • 17. 5. 2007 21:54

    krakonoš (neregistrovaný)
    Technologie umožńuje pingy v řádu jednotek milisekund. ALe záleží na tom, jak kvalitně a z jakých komponent je síť postavena a jak kvalitní je konektivita na páteř. U nás je to všechno bezdrátově, včetně připojení na Žižkov a Casablancu a pingy jsou v rozmezí od 4 do 9 ms, bez ohledu na zatížení sítě (ve špičce je úhrn konektivit vytížen na max. 86%)
  • 17. 5. 2007 9:55

    jetset (neregistrovaný)
    Co si vy jako zakaznik predstavujete pod pojmem kvalitnejsi. Tot otazka. Ja kdybych nepotreboval stabilni PING tak sem do ADSL nikdy nesel. Ale kdyz nekdo dela mereni pingu dopolene na sdilene wifi a je vsechno v poradku jeste neznamena, ze ta wifi to zvladny v nejvyssi zatezi a za spatneho pocasi. Sama technologie vzduchem je ten problem. Zaruseni z ostatnich siti, pocasi apod. (Coz byl prave muj problem, pres den dobry, ale vecer kolem 8 az 10 hodiny skokove pingy treba jednou za pul hodiny nad 500 az 1000 nebo vypadek. Pro surfovani naprosto bezvadne, pro hrani nepouzitelne. Proto rikam ,ze kvalita je subjektivni pohled zakaznika a kazdy si pod tim predstavuje neco jineho. Nejsem primo technik takze nevim zda Vam wifi muze garantovat 100% nizky pingy kdykoliv a kdekoliv. Jestli je to tim ,ze muj Wifi provider byl nezkuseny nebo to proste technologie sama o sobe neumoznuje. Nerikam ,ze ADSL nekde nemuze stat za starou backoru. Pak je to samozrejme na to odstoupit od toho a jit jinam. Kazdy proste hleda pro svoje zajmy to nejvhodnejsi. Diky bohu alespon za tu malou konkurenci co tu je. Jinak bychom byli s netem uplne nekde jinde.
  • 16. 5. 2007 21:41

    krakonoš (neregistrovaný)
    Nevím, jak u vás, ale u nás je bezdrát kvalitnější a mnohem levnější, než celé slavné ADSL.
  • 16. 5. 2007 21:39

    krakonoš (neregistrovaný)
    Na snížení paušálů klidně zapomeňte. Loni byl propad z provozu pevných linek bez ohledu na druh provozu přes 9 miliard korun! Ale zapláclo se to ze zisků Erortelu. Letos už to od konce května nepůjde, takže se musí vymyslet jiný způsob, jak těch 9 miliard vytáhnout těm necelým dvěma milionům účastníků z kapes. První vlaštovka už se objevila, nový internet plus mobil za více než 900 Kč měsíčně (vč. DPH) několik procent této částky jde na mobilní paušál, zbytkem se dotují ztráty pevné sítě. Je otázka, kolik hejlů se chytí. Podle četnosti reklam na tuto supervýhodnou službu soudím, že jich moc není. Podobně je to i s IPTV a s cenami ADSL tarifů s mírnějším FUPem. A pokud jde o poslední pidimíli, už vidím, jak mizí po realizaci této hověziny i poslední zbytky pevných linek. Kdo by platil jeden paušál za svůj kus drátu a druhý za zbytek do ústředny, když si může za zlomek peněz pořídit minimálně stejně kvalitní bezdrát, nebo kabelovku.
  • 16. 5. 2007 21:29

    krakonoš (neregistrovaný)
    Jenže UPC to až na barák posílá po wifinách! (Jen v holešovicích vím o 12 případech). A ještě k tomu ne po 5, ale po 2,4 GHz. A vodoprdi byli odjakživa firma na vybitý baterky. ČD měly automatické meziměsto a zdarma po celé ČSR už v polovině 50. let, Telecom ještě koncem 70. let měl v Řevničově štepslíkovou bábu a MB klikotoče! Když se v 90. letech dělala rekonstrukce většiny účastnických sítí u Telecomu, nikoho ani nenapadlo, že po těch drátech někdy půjde něco jiného než analog voice a Telecom hrdě tvrdil, že oni jsou rozhodující a jediní a že se bez nich nikdo ani neuprdne! Dnes to vypadá tak, že jediní, kdo se ani neuprdnou, jsou jejich zákazníci.
  • 16. 5. 2007 18:54

    madman (neregistrovaný)
    Jejda, já jsem ten poslední, kterej by je hájil. Jen uvažuji, že v hlasovém paušálu jsou kromě nákladů na dráty taky náklady na hlas. Proto je DSL vázáno na hlas, protože v jeho ceně žádné dráty nejsou. Kdyby byly, bude cena jiná a TO2 může investici do hlasu s klidem odepsat. Že to není košer o to se nepřu.
  • 16. 5. 2007 18:42

    jozka (neregistrovaný)
    Presne tak, je to proste jen otazka nabidky/poptavky.

    O2 ma dominantni postaveni, tudiz neni motivovano reagovat tak pruzne - neboli pokud zlevni tarify, ziska sice nove zakazniky, ale take vybere mene od tech stavajicich...

    Nicmene zabou na prameni neni O2, ale CTU, tam by mely smerovat zaloby nespokojenych operatoru za spatne nastavene ceny za LLU, nebo za absenci propojeni na bazi bitstreamu..
    (jenze se obavam, ze soucasni operatori vi, ze v pripade uvolneni bitstreamu by se na trh vrhlo plno akcnich malych firem.., a tak radeji jen na oko remcaji..)
  • 16. 5. 2007 15:57

    jetset (neregistrovaný)
    Nezlobte se na mne ,ale toto uz je demagogie. Vedl sem podobny rozhovor nedavno se svym svagrem ktery pracuje v O2. Hajil jejich zajmi zuby nehty i kdyz po asi hodinove diskusi musel priznat,ze ne vsechno je v jeho argumentech spravne. Jestlize jeden operator nabizi danou sluzbu bez pausalu a druhy s pausalem je jasne, ze ten s pausalem si je vedem toho, ze nema v teto oblasti konkureknci. Proc? Ilustruji to na svem prikladu. Jestli mate dnes na vyber mezi kabelovym netem a ADSL z 90% volite kabel z duvodu penez. Jestli mate na vyber ADSL a bezdrat tak tam je to na vazkach. Osobne sem mel tento vyber a z duvodu, ze hraji hry sem musel prejit na dvojnasobne drazsi ADSL (nizky ping oproti bezdratu a to vyrazne) jinak sluzby naprosto srovnatelne, rychlost take a cena u bezdratu polovicni. O2 Vi, ze tu neni konkurence, proto drzi pausaly, neni jiny duvod. Bachorky o technologiich ...:-). Konkurencni prostredi dela ceny. Tady bohuzel chybi.
  • 16. 5. 2007 14:44

    madman (neregistrovaný)
    Jestli ono to nebude tím, že UPC stavěla systémem "velká penetrace - škatule a rozvody, malá penetrace - žádná škatule a rozvody" a nemusela ze zákona stavět stylem "jakákoliv penetrace - hodně velká škatule a rozvody" těsně před technologickým zlomem a přechodem hlasu z drátu na bezdrát. Takže pochybuji, že vybudovaná kapacita hlasových portů v síti TO2 bude z provozu zaplacena. No ale taky se člověk může mýlit, že?
  • 16. 5. 2007 14:34

    tom (neregistrovaný)
    u UPS stoji net stejne nebo jeste min a nic navic za draty nikdo neplati a to je UPC muselo do tech baraku natahat O2 je tam uz ma...
  • 16. 5. 2007 12:54

    Radek Zajíc
    bude asi skutečným problémem vysokého paušálu za pevnou linku nikoli drát samotný, ale to, že na straně providera končí v doposud nezaplacené hlasové technologii, protože fyzicky v případě DSL ji de facto obchází.
    A jak je pak možné, že UPC poskytuje i samotný internet, nevyžaduje nutně mít kabelovou televizi? Vždyť UPC je u nás na trhu mnohem kratší dobu...
    Že by to s tím nezaplacením technologií nebylo zas až tak žhavé?
  • 16. 5. 2007 11:36

    Kojot (neregistrovaný)
    Posledni dobou jsem si vsiml, ze O2 nabizi mobil+ADSL za pausal. Je to vubec legalni, kdyz si nemuzu koupit kazdou sluzbu zvlast? Pokud vim, tak muzu jen pevna+ADSL. Me to teda netrapi, protoze mam internet pres kabelovku, ale stejne je to trochu nefer vuci ostatnim poskytovatelum ne?
  • 16. 5. 2007 9:37

    madman (neregistrovaný)
    TO2 se snaží odtrhnout náklady na pevnou linku už teď, a to převedením údržby pevných linek na ext. firmy. Přesune tím mzdové náklady (které nikdo nesnáší) na náklady provozní. Může se tak stát, že v druhé polovině roku paušál zlevní. Tedy alespoň je to hezká púředstava.
    K výraznému zkrácení nákladů na pevnou linku by došlo v případě, že by se nějakým zázrakem podařilo přesunout definici koncového bodu sítě ze současné zásuvky, či NT na ukončení kabelového (drátového) přívodu na propojovacím bodu na hranici nemovitosti (pozemku) zákazníka. Vše co by bylo od tohoto bodu by tak šlo na zákazníkovo triko a náklady na opravy této poslední "pidimíle" by byla jeho starost a jeho peníze. Bohužel podobný nápad patří do oblasti sci-fi, neboť naráží na bariéry legilativní (zákon o telekomunikacích), fyzické (tento bod by musel být jednoduše přístupný), fyzikální (tento bod by musel být jednoduše změřitelný, podobně jako teď tlf. zásuvka) a s tím souvisí i bariéra ekonomická (znamenalo by to postupné vyměnění všech kabelových zakončení). Výhoda je nasnadě. Služba by se zřizovala, kontrolovala, předváděla na tomto bodu a starost jak ji dostat k zařízení by byla na straně zákazníka a jeho (revidovaných) rozvodů. Pak by se provider staral pouze o svoje dráty a jeho náklady na pevnou linku by šly dolů.
    Odhlédneme-li od tohoto malého nápadu, bude asi skutečným problémem vysokého paušálu za pevnou linku nikoli drát samotný, ale to, že na straně providera končí v doposud nezaplacené hlasové technologii, protože fyzicky v případě DSL ji de facto obchází. Takže selký rozum "platím si DSL a že si u toho budu moc i zavolat, to je od vás moc hezký, děkuju" naráží na prachy, prachy a zase jen prachy.
  • 16. 5. 2007 9:23

    krakonoš (neregistrovaný)
    Hehehe, a po čem pak ADSL půjde, když ne po drátech? Na to, že nebudete platit paušál za dráty můžete klidně zapomenout! Budete a čím dál, tím víc. Jenom vám to zamaskují do nových super balíčků za bleskový internet. On je opravdu bleskový! Okamžik jedete necelé dva mega, potom FUP a z blesku je dial-up.
  • 16. 5. 2007 8:06

    Ankel (neregistrovaný)
    Myslím, že pokud to myslí TO2 s ADSL vážně, musí dříve či později odtrhnout ADSL a náklady na pevnou linku.

    Vůbec celé je to postavené na hlavu, mít pevnou linku a platit 300-400 aniž bych si vytočil jediné číslo? to mi připradá jako pravěk.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).