Hlavní navigace

Resuscitace: Tiscali s novým spolumajitelem nakupuje

7. 12. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 21971
Pohnutá exegeze portálu Tiscali pomalu vstupuje do nového dějství. Kdysi jeden z významných "takyportálů" prodělal úpadek až na samé dno, než jej odkoupil podnikatel J.V.Čep. Za to získal anticenu Křišťálové Lupy, nového spolupodílníka a rozjezd do nákupu nových projektů. S nimi se Tiscali přehoupne do klubu milionářů, těch, co mají milion měsíčních uživatelů a tím i šanci na miliony z reklamy. O jaké akvizice jde?

Tuhý boj za znovupovznesení značky Tiscali probíhá už rok a půl. V červenci 2008 koupil J.V. Čep internetový server Tiscali.cz (nikoliv telekomunikační služby téže značky) a zakládá „mediální skupinu Dignity“. Čep si povšiml díry na trhu – existence řady drobnějších unavených webových firem či firem těsně před krachem, které jsou k mání za rozumné peníze. A nějaké peníze měl, jiné hodlal na ambiciózní plán získat. Kdyby v tu dobu naplno nepropukla krize, pravděpodobně by mu jeho zvonění na téma drobné servery, plačte vyšlo. Takhle zůstalo z větší části jen u slibů a rozoraného mediálního trhu.

Anticena Křištálové Lupy 2009

Je to vlastně jen intermezzo. V letošním klání o Křišťálovou Lupu 2009 získala „mediální skupina Dignity“ J.V.Čepa anticenu. Ta vzešla z návrhů expertního panelu (jehož účastníkem je i autor článku) a hlasování odborného panelu (členové a hlasování zde) obsahujícího především odborníky z internetových firem a internetové publicisty. Jistým paradoxem je, že anticenu si odhlasoval i sám J.V. Čep s tímto odůvodněním: Dávám ji za uplynulý rok 2008 sobě a ještě jednomu „investorovi“ který nasliboval hory s horákama. Z dnešního pohledu vím, kde jsem udělal chybu. Rád bych si cenu vyzvedl, protože se na celý r. 2008 mohu dívat se sportovním odstupem, jsa poučen z chyb svých i druhých lidí.

Nešlo jen o problém nafouknuté bubliny, na který se odvolávají někteří porotci. V řadě případů samozřejmě šlo o oplátku, protože masivní slibová invaze Dignity se u řady projektů projevila naprostým odlivem příjmů; tento výpadek příjmů se dotkl slušné porce trhu, zejména menších serverů sousedících s budovaným impériem Dignity nebo s těmi servery, na něž se pozornost Dignity přenesla. Kupříkladu Peníze.cz stála krátká aférka s Dignity výpadek všech reklamních příjmů, když se od něj agentury odvrátily jako od nedůvěryhodného partnera. Peníze.cz musely nakonec změnit majitele znovu, když se Dignity na ně nepodařilo získat dostatek peněz a stávající majitel byl již subvencováním portálu vyčerpán, firmu nakonec přebralo Clareo, jež si teprve hledá cestu k obnovení finančních toků. A není to jediný příklad, takže rozhořčenost nad akcí „Dignity“ byla do značné míry odůvodněná. A „pokora“, s níž si J.V. Čep přebíral anticenu, oprávněná. Satisfakci dotčeným zkazila snad jen bravura, s níž tak Čep učinil.

Křišťálová Lupa 2009 - 32

J.V.Čep (vpravo) přebírá anticenu Křišťálové Lupy, vlevo Tomáš Hanák. Foto: Ivana Dvorská, Lupa.cz

Tiscali Média a Osobnosti.cz pohromadě

Toto intermezzo slibotechnové fáze Dignity je už snad pokornou minulostí. Počátkem letošního roku vznikla Tiscali Media, jejíhož vedení se ujal Kamil Koupý, provozovatel serveru Osobnosti.cz, jednoho z největších nezávislých serverů. Už v té době bylo zřejmé, že provoz nezávislého serveru nepůjde snadno dohromady s vedením v podstatě konkurenčního projektu a že bude třeba použít nějaké řešení a tak po půlroční zkušení době se stává Kamil Koupý 45% majitelem Dignity. Dignity výměnou za to získává celé Osobnosti.cz, s.r.o. Kromě toho je Dignity 100% vlastníkem Tiscali Média a s tím i portálu Tiscali. Konflikt mizí, stává se z něj spoluvlastnictví. V druhé polovině letošního roku se v Dignity pracuje na dalších změnách a strategických partnerstvích, většinou formou spolupodílu na společně budovaném projektu.

Dnešní a zhruba aktuální (ne vše je ještě zapsáno v Obchodním rejstříku či oficiálně potvrzeno) majetkovou strukturu kolem Dignity bychom si nejlépe ukázali na následujícím grafu.

Podíly v Dignity, 12/2009

Vlastnická struktura a vztahy kolem Dignity a Tiscali

Rovnocennými partnery v Dignity se stávají Kamil Koupý a Jan Václav Čep, desetiprocentní minorita zůstává Bruno Wertlenovi. Dignity zcela vlastní Tiscali Media a Osobnosti.cz, s.r.o. Z poloviny pak společnost Centrumio provozující obchod s počítačovými hrami Surtep.cz (propagovaný přes Games Tiscali) a projekt NašePeníze.cz, jímž si Dignity vynahrazuje uprchlé Peníze.cz (Peníze.cz našly peníze a i Isobar vstupuje na rostoucí trh).

Zatím minoritní spolupráci navázalo Dignity se SportStreamem, tím si chce doplnit nabídku sportovních zpráv. Prozatím bude ve společnosti údajně držet 20 %, podíl by se mohl v dohledné době navýšit na polovinu, pokud půjde spolupráce dobře.

Balada o návštěvnosti

Jak je na tom Tiscali a Osobnosti s ohledem na návštěvnost? Na následujícím grafu vidíte, jak se vyvíjela návštěvnost v průběhu letošního roku, doplněná je o týdenní čísla iHned pro porovnání.

Tiscali.cz RUest 2009

Vývoj návštěvnosti Tiscali.cz, Osobnosti.cz a v porovnání iHned.cz (RUest týdenní)

Bonus.cz na reklamě v metru, stanice Hradčanská

Pokud se na graf podíváte striktně statisticky, hovoří o stagnaci, na čemž se projevují tradičně slabé prázdniny. Pak už následuje vzestup, na kterém se podílí především úspěšný start aukce s platbou za příhoz Bonus.cz a tlak na projekt Games. V průběhu letošního podzimu totiž Tiscali odkoupilo doménu Games.cz, díky čemuž tradičně dobré herní zpravodajství bude moci přesídlit z poněkud „out“ secondlevel domény games.tiscali.cz na svou vlastní. K tomu se na jaře roku 2010 má přidat relaunch celého webu Games. Jelikož dělá podstatnou část návštěvnosti Tiscali, je to logická volba, stejné oživení nedávno potkalo projekt Dokina.cz.

Z pohledu aktuální návštěvnosti je nejpodstatnější duo Tiscali a Osobnosti.cz, situace přes jednotlivé servery a packy za listopad z dat NetMonitoru (RUest) vypadá zhruba následovně:

Přehled návštěvnosti serverů Dignity
Server / Pack RUest listopad 2009 Poznámka
Tiscali.cz 496 682 +11%
OSOBNOSTI.cz pack 570 733
NasePenize.cz 64 442 +73,98%
SportStream.cz 33 518 + 82,39%
Surtep.cz cca 150 000 přesná čísla budou v NetMonitoru za prosinec
Bonus.cz cca 300 000 přesná čísla budou v NetMonitoru za prosinec
OnlineProdej.cz cca 100 000 přesná čísla budou v NetMonitoru za prosinec
AtlasRostlin.cz 20 780

To dává, po započtení překryvů, měsíční listopadovou návštěvnost 1,3 milionu uživatelů. Do toho Tiscali hodlá spolupracovat se serverem Doktorka.cz, která měla za listopad 417 877 RUest, s tím by se pravděpodobně Tiscali přehouplo přes 1,5 milionu unikátních uživatelů a tím také do první desítky největších českých webových vydavatelů, alespoň podle NetMonitoru.

alexa.com - tiscali a osobnosti

Podíly subdomén Tiscali.cz a Osobnosti.cz na návštěvnosti podle Alexa.com

BRAND24

Samotný web Tiscali prochází řadou úprav, konečně by se mohl například oživení dočkat Tiscali Email, jenž již několik let leží beze změn. Ten by se z kraje příštího roku měl dočkat nové verze nabízející i navýšený prostor pro uložené e-maily v řádu několika gigabitů. Pro poněkud zamrzlý trh českých e-mailových služeb by to mohla být příjemná změna.

V každém případě vysoká návštěvnost není všechno. Je potřeba přetavit ji v reklamní příjmy, čemuž spíše pomohou silné specializované servery, než nicneříkající „portál“. A zdá se, že množinu silných oborových vertikál se daří Tiscali / Dignity vybudovat.

Byl to podle vás správný krok, když se J.V.Čep rozhodl převzít svou anticenu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).