Hlavní navigace

Názor k článku Rhybaření střídá pharming od Petr Vejsada - Přesně tak, certifikát serveru je pro srandu snad...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 3. 2005 16:51

    Petr Vejsada (neregistrovaný)
    Přesně tak, certifikát serveru je pro srandu snad ani ne králíkům, ale uživatelům a hlavně bankám určitě ano. Stručně popíšu komunikaci s odborníky Raiffeisen bank poté, co změnili certifikát serveru, neb původní vyexpiroval:

    - Dobrý den, rád bych si ověřil Váš nový certifikát serveru internetového baqnkovnictví, můžete mi, prosím, říci jeho fingerprint?

    - Cože to chcete ? Ztratil jste certifikát ?

    - Ne, připojil jsem se na internetové bankovnictví a zřejmě máte nový certifikát, tedy bych si rád ověřil, že komunikuji opravdu s Raiffeisen bank.

    - Jóóó, no a na jakých stránkách že to jste ?

    - ibs.rb.cz

    - No tak to jóóó, to jste správně na stránkách internetbankingu, to je v pořádku.

    Pochválil jsem dívčinu za její obdivuhodnou schopnost ověřit, že je všechno v pořádku a po nějaké době mě přepojila na super-extra-specialistu. S tím jsem se asi po deseti minutách dohadování dověděl, že on mi fingerprint říci nemůže, protože ho nezná a chci-li tedy používat internet banking i nadále, musím tedy riskovat a přijmout ten nový certifikát. Zdůrazňuji, že jsem opravdu použil slovo "riskovat" a ten člověk mi to doporučil. Neměl jsem dále sílu si stěžovat, nemá to smysl. Vyřešil jsem to nakonec tak, že jsem zkusil se připojit z různých sítí a certifikát byl odevšad stejný, takže jsem si řekl, že to bude snad OK. No, zatím mě nikdo nevykradl :-).

    Co se táká CA, tak firmu Verisign jsem nikdy neviděl, nevím, proč bych ji měl důvěřovat a ostatně nemám k dispozici ani důvěryhodný certifikát Verisignu, takže vlastně ani nevím, že banka to má opravdu podepsané od Verisignu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).