Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Richard Brulík (Safetica): Prolomení domácí Wi-Fi je většinou jen otázka času od Makovec - “ Od hodně freelancerů jsem ale v době...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 5. 2020 11:54

    Makovec

    “ Od hodně freelancerů jsem ale v době karantény slyšel velkou nespokojenost, že byli odmítnuti s BOYD. Odmítat BOYD není "progresivní" atd....”

    Tomu moc nerozumím - freelancer (OSVČ) by snad měl pracovat na svém hardware tak nějak z definice?

  • 16. 5. 2020 16:48

    xls

    Uff, o něčem takovém jsem ještě neslyšel. Představa, že letím nějak na beach office a táhnu s sebou víc notebooků by mě tedy nelákala. Stačí 1 + další obrazovka.

    Chtělo by to opravdu virtualizovat. Pak by ani těch 12 kousků na externím SSD nebyl problém.

  • 16. 5. 2020 13:25

    Uncaught ReferenceError:

    Jako externí síla vypomáhám řadě velkých společností s návrhy, administrací a realizaci jejich chlívečků. Mám kvůli tomu doma/v kanceláří asi 12 různých notebooků, každý s přístupem někam jinám.

    Nedokážu si představit, že bych nařízení a pravidla splnil s jediným strojem, zejména, když linux nepatří mezi důvěryhodné systémy skoro nikde a na windows řešit členství ve více různých doménách nelze a korporáty u nás jsou Microsoftem posedlí.

    Freelancer vůbec neznamená, že by musel mít svůj HW, to je jen zjednodušení, které razí asi úřady, aby odlišili švarc od podnikání.

  • 15. 5. 2020 8:05

    Martin P.

    Hezký rozhovor, osobně mám pocit, že redaktor tlačí k všichni jsou OSVČ, všichni jedou BOYD a všichni cloud.... řek bych že karanténa opět ukázala, že ta skupina která je nejvíce slyšet opravdu není všichni".

    Líbí se mi že v odpovědích bylo naznačeno, že BYOD není z pohledu zákonných předpisů vždy v ČR aplikovatelné. Tedy že po technické stránce může zařídit bezpečnost, ale stejně je v rozporu předpisy.

    Ale trochu mi v tom zaniká jen to lehké naťuknutí, že "plácat" infrastrukturu z "home" prvků prostě nejde . A předpokládat že lidé doma automaticky přejdou na patřičný hardware a software určený pro firmy je naivní. Ty náklady v řádu sedíte tisíc navíc se jim samozřejmě nevrátí. Vente jak se tu stále opakuje téma krabičky za 500,- , Home verze SW, starý SW, 32bit OS , lowend NTB bez TPM , konče třeba "noname" smartphony se starým OS a odemčeným bootloderem o rootu "v ceně" nemluvně....

    Bez změny na bezpečnější > novější a tedy i dražší hardware se to zásadně neposune. A nenadělám si iluze že jednorázově zaměstnanec dá několik desítek ticích , které se mu "vrátí". Od hodně freelancerů jsem ale v době karantény slyšel velkou nespokojenost, že byli odmítnuti s BOYD. Odmítat BOYD není "progresivní" atd....

  • 17. 5. 2020 16:23

    Martin P.

    A licenčně by to vypadalo jak? :-D

    Nehledě, že stále je hodně aplikací , které na virtuální nedáte. Nemyslím jen CAD/CAM DPT CGI atd... ale různé měří procesy s externím HW , kontě hardware klíči na licencování i účetního programu... ...který prostě virtuálně neprocpete.

  • 20. 5. 2020 13:40

    Martin P.

    Mysle jsem :....

    Ano to je ten problém, že těžko se prokazuje že LICENCE1 na NTB1 patří FIRMA1 a néní upirátěná FRELANCER1 až FRELANCER bž.
    Takže FRELANCER1 by si měl na NTB1 pronajmout, nebo koupit LICENCE 1 až 15 . Nebo opačně měl by licence pronajmout FIRMA1 až xx....

    Hlavně nadělejte rovná se co freelance to ajťák. Práci na dohodu poskytují HR, marketing, grafici, účetní, konstruktéři atd...

  • 17. 5. 2020 17:45

    Michal Kubeček

    A licenčně by to vypadalo jak? :-D

    Jak by to mělo vypadat licenčně? Pokud potřebujete licenci pro software běžící ve virtuálu, potřebujete ji i na tentýž software běžící na fyzickém stroji.

    ale různé měří procesy s externím HWM

    Ta věta není moc česky, ale jestli jsem dobře uhodl, jak měla znít, chcete nám tvrdit, že se vzdáleně z domova připojujete do sítě zákazníka, abyste si na tom vyhrazeném notebooku pustil speciální software na obsluhu jakéhosi měřícího zařízení, které... nejspíš máte doma, protože by ten software s ním nefungoval ani z VM (takže to těžko bude fungovat přes síť).

    kontě hardware klíči na licencování i účetního programu

    Tohle také není moc česky a netuším, co je v tomto kontextu "kontě", ale.... hardwarové klíče??? Na to si fakt ještě někdo hraje? Ještě že v tomhle šíleném světě už hezkých pár let žít nemusím...

  • 18. 5. 2020 12:51

    Trident

    Asi pracují pro "lepší" firmy, ale já mám zas pytel plný různých karet, tokenu, kalkulacek, usb ctecek otisků prstu atd. Váha cca 1,5kg. Vše pro přihlašování na vpn a pak virtual.
    Každá firma má pro externisty nějaký ten windows hnůj ( vetsinou jen pro externisty a jen pro konkrétní system)odkud se clovek pak prihlasuje dal.
    Někde běží i přímo scada system v nejake rafinerce. Na který se člověk "omylem takhle dostane:-P
    Největší opruz je vypršení přihlašovacích udaju- to je naprosto šílený. Ztrata casu tak tyden dva za rok. Jiná firma, jiné policy, jinak se ozve podpora na obnovu. Mezitím člověk zjistí že updatly pki cipovky a nikdo vás neinformoval - zdravím nejmenovaného německého zakaznika. A SLA je třeba extrémní 4 hodiny( v US třeba jen 1 ale my jsme bananistan).

    18. 5. 2020, 12:53 editováno autorem komentáře

  • 15. 5. 2020 14:54

    Martin P.

    Ne není to tak černobílé. Máte i dohled na provozem, nasazování systému, administrace.... ....i to vše nemusí dělat kmenový pracovníci. Nejsou jen OSVČ "programátoři s Ruby na Jabku" . Ale z kreativních mě napadají i grafici a modeláři\konstruk­téři.

    Jak v článku padlo kombinace soukromý stroj a firemní data, nebo soukromý stroj firemní licence na SW opravdu není vždy ok.

    Jednak je to o smlouvě jakou mezi sebou mají , ale také i o předmětu podnikání.
    K třeba zmíněnému práci by museli přibrat prodej\pronájem HW\SW..... aby to bylo Ok.

    Výsledek je ten že jednoduší a levnější i pro firmu je něco takového neaplikovat. Samo beru to k právu u nás. Např v USA odkud to přišlo je to samo jiné tak vůbec je jiné ohledně pracovního poměru jeho vzniku a zániku či takových věcí jako je záruka....

  • 23. 5. 2020 17:41

    BobTheBuilder

    "kontě hardware klíči na licencování i účetního programu

    Tohle také není moc česky a netuším, co je v tomto kontextu "kontě", ale.... hardwarové klíče??? Na to si fakt ještě někdo hraje? Ještě že v tomhle šíleném světě už hezkých pár let žít nemusím..."
    Tam má být nejspíš "konče".
    A ano, dostat HW klíč do virtuálu je problém, umí to snad jen VirtualBox s nainstalovanými extensions.
    A jo, na HW klíče se hraje - i když mám štěstí, že software, který měl HW klíč pro flexlm, už nepoužíváme a mohl jsem přejít z VirtualBoxu na Hyper-V a už mě netrápí restart hostitelského systému.
    Nebo taky na MAC adresu síťové karty - takže můj virtuál s licenčním serverem má MAC adresu 100mbit karty Intel staré asi 15 let.

    23. 5. 2020, 17:46 editováno autorem komentáře

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).