Hlavní navigace

Robert Cohen: AVG by se mohlo objevit na burze už letos

15. 4. 2010
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 21971
Česko je antivirovou velmocí. Zabezpečení od dvou největších tuzemských softwarových firem v oboru používá na celém světě téměř čtvrt miliardy uživatelů. S Robertem Cohenem z investiční společnosti Benson Oak, která z části vlastní firmu AVG, jsme si povídali například o tom, jak sektor online bezpečnosti ovlivnily akvizice Microsoftu či o plánovaném vstupu AVG na pražskou nebo varšavskou burzu.

Proč jste se v roce 2004 rozhodli koupit společnost Grisoft (dnes AVG Technologies CZ), která stojí za antivirovým řešením AVG?

Do Grisoftu jsme investovali už v roce 2001, nicméně máte pravdu, že stoprocentní podíl jsme získali až v roce 2004. Důvodů, proč jsme se do společnosti Grisoft rozhodli vstoupit, bylo několik. Grisoft měl zajímavou zákaznickou bázi (25 milionů uživatelů bezplatné verze) a dobrý produkt. Sektor bezpečnosti pro nás byl a stále je velmi zajímavý. Grisoft potřeboval partnera, který by mu pomohl v dalším rozvoji. Byli jsme přesvědčeni, že neexistuje důvod, proč by se malá firma z Brna nemohla stát významným hráčem v globálním měřítku.

Robert Cohen, Managing Partner ve společnosti Ben­son Oak

Robert Cohen
  • Robert Cohen má 15letou praxi v oblasti private equity, investičního bankovnictví a poradenství.
  • Působí v dozorčích radách společností AVG Technologies, Bochemie a Grapo.
  • Bakalářský titul získal na University Pennsylvania's Whar­ton School of Business, dále pak vystudoval mezinárodní vztahy na John Hopkins School of Advanced International Studies.
  • Benson Oak byla založena v roce 1991 se zaměřením na firemní poradenství v oblasti financí, dnes je jednou z největších investičních společností v České republice a na Slovensku. Do jejího portfolia patří společnosti AVG, Bochemie, ETA a Grapo.

V roce 2006 jste ale 65 procent Grisoftu prodali. Jaké vás k tomu vedly důvody?

Dostali jsme několik nabídek od různých investorů. Ty jsme zanalyzovali a vybrali pro nás a pro AVG nejlepší partnery. Intel Capital má dobré kontakty v Číně, Indii nebo v Silicon Valley, Enterprise Investors mají zase zkušenosti s IPO. K transakci jsme přistupovali tak, že sice prodáváme 65 procent firmy, ale že zbylých 35 procent bude mít v budoucnu větší cenu než podíl, který jsme prodali, což se ukázalo jako správný odhad. Proto jsme se také nedávno rozhodli pro vstup velkého investičního fondu TA Associates, který do AVG přináší opět kontakty a zkušenosti.

Robert Cohen (Benson Oak) - 5

Jak jste se vlastně v roce 2001 o AVG dozvěděli?

Kontaktoval nás zakladatel Grisoftu Jan Gritzbach a jeden z jeho poradců s žádostí, abychom mu pomohli Grisoft prodat. Jenže pak došlo k teroristickým útokům na Spojené státy a pro prodej nebyla příhodná situace. Tehdy jsme se rozhodli odkoupit malou část firmy a já jsem se v roce 2002 stal členem jejího vedení. Přestože se jednalo o velmi malý procentuelní podíl, umožnilo nám to poznat firmu zevnitř. Jelikož jsme zjistili, že Grisoft má potenciál pro další rozvoj, rozhodli jsme se firmu v roce 2003 odkoupit. Byla to komplikovaná transakce, protože zde existovalo mnoho minoritních akcionářů.

Navíc na podzim stejného roku koupil Microsoft společnost GeCad Software. Stalo se to v době, kdy už probíhala závěrečná jednání a já si vzpomínám, že jeden z našich investorů mi tehdy zavolal s tím, že přece nemůžeme koupit Grisoft, když Microsoft vstoupil na trh antivirových řešení. Dali jsme si měsíc pauzu a zhodnotili, co tento krok znamená pro dané odvětví. Nakonec jsme se shodli na tom, že vstup Microsoftu do oblasti bezpečnosti nemusí nutně znamenat její přetvoření. Cítili jsme, že i přes hrozbu Microsoftu bylo AVG dobrou investiční příležitostí. Mnoho lidí si tehdy ale myslelo, že jsme se zbláznili, když jsme se v takové situaci rozhodli koupit AVG.

Věřili jste tedy v AVG jako v konkrétní produkt nebo spíše v samotný sektor?

Věřili jsme nepochybně v daný sektor. Výhodou tohoto sektoru je skutečnost, že každý rok se objevují nové hrozby, o kterých jsme nikdy předtím neslyšeli. A s tím souvisí nové funkcionality a produkty. Pokud ale nemáte dobrý produkt, tak víra v sektor samozřejmě nestačí. AVG mělo velmi dobrý produkt. Největší problém, který v té době AVG mělo, byl ten, že neexistoval velký rozdíl mezi placenou a bezplatnou verzí. Tudíž mnoho lidí nevidělo důvod, proč by si mělo pořídit placenou verzi.

Microsoft ale nakupoval výrobce antivirových a bezpečnostních řešení i po roce 2005. Co znamenaly jeho další nákupy pro vaši investici?

Kroky Microsoftu v oblasti bezpečnosti vedly k mnoha diskusím ve vedení firmy. Microsoft se podle mého názoru stal opravdovou hrozbou loni, s uvolněním Microsoft Security Essentials, protože až nyní mají opravdu dobrý produkt, což se o těch předchozích říci nedalo. Microsoft také neměl příliš jasno ve strategii. Říkali například, že Windows Vista jsou nejbezpečnější produkt a myslím, že některým lidem zabralo pouhých 11 minut, aby se do nich nabourali.

Microsoft nicméně svým vstupem do sektoru bezpečnosti AVG paradoxně také pomohl. Téměř vždy, když se píše o bezplatném produktu od Microsoftu, zmiňuje se i AVG. A AVG je v oboru komplexních bezplatných bezpečnostních řešení mnohem známější. Pokud udělá Microsoft jednoho dne svůj operační systém stoprocentně bezpečný, tak to může pro antivirové firmy znamenat opravdu velký problém. Nepředpokládám ale, že taková situace v nejbližší době nastane. Navíc bezpečnostní hrozby se přesouvají od těch počítačových k webovým. Proto například AVG koupila americkou společnost Link Scanner, jejíž produkt kontroluje webové stránky v reálném čase. Abych to uzavřel, Microsoft je nepochybně hrozba, ale není to zatím firma, která by velkým producentům bezpečnostního software lámala vaz.

Robert Cohen (Benson Oak) - 4

Nebude se ale odvětví do budoucna vyvíjet tak, že velké softwarové společnosti jednoduše výrobce bezpečnostního softwaru pohltí?

Pokud by AVG bylo pouze společností, která vyvíjí antivirus a nic jiného, tak bychom do budoucna neměli šanci na úspěch. Musíte nabízet komplexní řešení. Dříve měli uživatelé antivirus od jednoho výrobce, firewall od druhého atd. Lidé ale dnes nechtějí mít deset různých bezpečnostních řešení. Pro velké hráče by bylo opravdu nesmírně složité pohltit všechny antivirové firmy. Nemyslím si, že AVG bude pohlceno. V době, kdy jsme do firmy vstoupili, měla tržby 5 milionů dolarů, nyní je to okolo 200 milionů dolarů. Buď jste tím, kdo je konsolidován nebo tím kdo konsoliduje. My jsme se rozhodli, že budeme tím, kdo konsoliduje. Proto jsme koupili firmy Link Scanner a SANA, start-up ze Sillicon Valley. Výhodou AVG je to, že jsme velmi rychle schopni zakomponovat nové akvizice do stávajícího produktu. To je myslím na trhu neobvyklé. Link Scanner se nám například podařilo integrovat za necelé čtyři měsíce.

Roste AVG zisk i v období krize?

Ano, minulý rok se výrazně zvýšil.

Můžete říci, jaký je podíl uživatelů, kteří používají placenou verzi?

Máme více než 100 milionů aktivních uživatelů bezplatné verze, tedy uživatelů, kteří si produkt nejen stáhli, ale také jej pravidelně aktualizují. Platících uživatelů je méně než 10 milionů. Každopádně právě v uživatelích, kteří využívají bezplatnou verzi, vidíme potenciál do budoucna, a to i přesto, že podle našich odhadů by si významná část uživatelů placenou verzi nepořídila.

Nedávno jste prodali menší podíl investičnímu fondu TA Associates, jaký podíl tedy Benson Oak dnes v AVG vlastní?

Řekněme, že se jedná o podíl mezi 20 a 25 procenty.

Ponecháte si tento podíl i v budoucnu nebo plánujete jeho prodej?

Hodláme si současný podíl ponechat. Nikdy jsme neuvažovali o tom, že bychom prodali celý svůj podíl. Prodeje, které jsme realizovali, neměly za cíl získat finanční prostředky, ale angažovat další subjekty, které pomohou zvýšit hodnotu podílu, který jsme si ponechali, a to je i případ TA Associates.

Nedávno se v médiích objevily informace, že plánujete vstup AVG na varšavskou burzu. Budou se akcie prodávat na burze už letos?

Mohu potvrdit, že uvažujeme o vstupu na burzu, ale zatím nemáme žádné konkrétní plány ani harmonogram. Pokud ovšem k IPO dojde, využijeme s největší pravděpodobností londýnskou, amsterodamskou a některou z regionálních burz například v Praze či Varšavě. Abych odpověděl na vaši otázku, je možné, že AVG vstoupí na burzy už v průběhu letošního roku, vše ale bude záležet na vývoji trhu.

Robert Cohen (Benson Oak) - 3

Mluvil jste o realizovaných akvizicích, vidíte pro AVG další příležitosti v České republice nebo střední Evropě?

Monitorujeme možné budoucí akvizice a to jak v České republice, na Slovensku, ve Spojených státech nebo v Izraeli. Hledáme startupy, které mají dobrý produkt a zároveň za sebou už nějaké výsledky. Na tuzemském trhu existuje z našeho pohledu několik zajímavých příležitostí v IT, a to nejen v oblasti bezpečnosti.

Existuje nějaké funkcionalita, která v současné době produktům AVG schází a která by mohla být přidána právě prostřednictvím další akvizice?

Těch funkcionalit je samozřejmě celá řada. Bavíme se například o oblasti ochrany dat. Uživatelé se stále více obávají rizik spojených s krádeží online identity, nemyslím tím pouze peníze, ale také jejich osobní údaje. Dále se zajímáme o rodičovskou kontrolu, bezpečnost na sociálních sítích či online back-up.

Co například antivirová řešení pro mobilní telefony? Už několik let slýcháváme, že se útoky v masovém měřítku přesunou i na ně.

Ano. Zatím k tomu opravdu ve velké míře nedošlo, ale nepochybně se tak v budoucnu stane.

Když se podíváme na portfolio firem, které ovládá Benson Oak, jsou to převážně výrobní firmy (ETA, Bochemie atd.), jak mezi ně zapadá AVG?

Benson Oak investuje pouze do českých a slovenských firem, z čehož vyplývá, že je pro nás velmi těžké orientovat se pouze na jeden sektor. Investovali jsme do technologií ještě před vstupem do AVG. Je pravdou, že jsme z naší strategie trochu vybočili v roce 2007, když jsme investovali do výroby autodílů či do společností ETA a Bochemie.

Mezi Bochemiií a IT je nicméně, pro někoho možná trochu překvapivě, pojítko, protože tato firma se zaměřuje i na zelené technologie. Stejně tak jako je dnes Internet běžnou součástí našich životů, v horizontu deseti let projdou podobným vývojem i zelené technologie. Nyní se opět chceme zaměřit více na IT technologie.

Nesouvisela orientace na ostatní sektory s tím, že jste si nebyli jisti, jak se bude sektor IT vyvíjet?

Částečně ano. V ČR a na Slovensku ale také nebylo v té době tolik investičních příležitostí v oblasti IT.

Říkal jste, že se opět chcete zaměřit na IT technologie, můžete specifikovat, o jaké oblasti máte do budoucna zájem?

Například mobilní aplikace. V tomto případě se vám nabízí obrovský trh a okamžité výnosy. Zajímáme se o lokální vývojáře aplikací pro mobilní telefony zařízení, například pro iPhone, iPad či Android. Myslím si, že takovým firmám může Benson Oak nabídnout zkušenosti, které získal svým působením v AVG. Další oblastí je e-komerce a samozřejmě bezpečnost.

Jak se liší přístup českých a amerických firem při hledání investora? Měli by čeští podnikatelé při hledání investora zlepšit v nějakém ohledu svůj přístup?

Pokud se bavíme obecně, tak například provozovatelé amerických start-upů obchází investory, vyjednávají a poté s některým z nich uzavřou dohodu. Pokud se investorovi projekt líbí, podepíše se smlouva a je hotovo. Celý proces je velmi rychlý. Tento přístup má výhodu v tom, že projekt bez zbytečných průtahů získá prostředky potřebné pro další rozvoj. Naopak nevýhoda je v tom, že se investor a podnikatel nemají příliš šanci vzájemně poznat. Češi jsou více opatrní v tom smyslu, že chtějí dobře poznat investora předtím, než jim dá peníze.

Bude rok 2010 dalším rokem krize?

To je těžké odhadnout. Řekl bych ale, že některé sektory mají to nejhorší už za sebou.

BRAND24

Děkuji za rozhovor.

Foto: Ivana Dvorská, Lupa.cz

Používali jste někdy některý produkt AVG?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).