Hlavní navigace

Názor k článku RoboNodes: Slováci žádají o patenty na novou koncepci datacentra. Nemá větráky od frr - Lze regulovat zátěž serverů - třeba tak, že...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 8. 2016 7:43

    frr

    Lze regulovat zátěž serverů - třeba tak, že ty horní budou generovat nižší *ztrátové teplo* (energii, v Joulech nebo Wattech). Aby stroje položené výše vnímaly nižší teplotu než stroje položené níže v komíně, museli bychom konstrukci rozptylu tepla per server provést tak, aby mezi jádrem CPU (a dalších topných součástek) a protékajícím vzduchem byl poměrně velký tepelný odpor, tzn. pod plnou zátěží značný teplotní spád (třeba 30-50*C), případně aby procházející vzduch uvnitř jednotlivého serveru míjel zdroje tepla neefektivně (nechat tam naschvál místo pro falešný vzduch) - pak by při vhodné bilanci tepelné kapacity protékajícího vzduchu a ztrátového tepla vznikajícího v serverech bylo možné tohoto paradoxního efektu dosáhnout. Nicméně si nemyslím, že by to bylo zrovna chytré:

    - servery by běžely trvale v podmínkách vysoké teploty, protože buď pod zátěží, nebo ve vysoké okolní teplotě. Tím by měly omezenou životnost, bez ohledu na to, jak často byste je robotem rotoval.

    - osadit chladič tak, že naschvál necháte kolem cestu pro falešný vzduch, je plýtvání materiálem (co náklady? hmotnost?)

    - i pokud je to myšleno tak, že při uvažovaném použití není výpočetní kapacita nikdy využita na víc než třeba 30% (nejedná se o HPC cluster pro výpočty nebo tak něco) a workload lze díky virtualizaci stěhovat mezi uzly podle potřeby, pořád mi to uspořádání přijde poměrně neefektivní - kruci když vím, že 60% CPU výkonu v zásadě nepotřebuju, tak proč jsem ho do těch stojanů vůbec naprojektoval a nastrkal? Samozřejmá odpověď: kvůli vykrytí špiček. Nojo, ale to se mi ve špičce horní patra komínu uvaří, pokud špička trvá déle než pár vteřin.

    Netvrdím, že jsem neviděl v reálném hardwaru mizerně navrženou tepelnou vazbu procesoru (a dalších žravých součástek) na chladič a do vzduchu - spíš naopak, vídám to často. Na základě praktických zkušeností mi nepřipadá správné, odfláknout zrovna tenhle aspekt *naschvál* - kvůli "inovativní" konstrukci se sériovým zapojením počítačů (zdrojů tepla) v chladícím oběhu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).